Išgyvenęs Voluinės žudynes

Autorius: NACIZMUI ir FAŠIZMUI NE! Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-12-23 20:46:00, skaitė 396, komentavo 5

Išgyvenęs Voluinės žudynes

Gruodžio 12 dieną mirė pirmasis (ir kol kas vienintelis) Lenkijos kosmonautas Miroslavas Germaševskis (1941-2022). Į kosmosą jis išskrido tarybiniu erdvėlaiviu Sojuz-30 1978 m. Ir jo biografijoje buvo epizodas, kurio tarybiniais laikais nelabai mėgo prisiminti ...

Faktas yra tas, kad 1943 m. kovo 25 d. banderovcai vos nenužudė jauno Miroslavo. Štai ką jis pasakė apie tai: „Mūsų šeima gyveno Volynėje, Lipniki nad Sluch kaime. Senelis turėjo atskirą ūkį, tėčio šeima ir jo broliai turėjo savo ūkius. Kai Voluinėje prasidėjo masinės UPA narių vykdomos lenkų žudynės, senelis ramino šeimą, kad Lipnikuose visi yra saugūs, nes mes jau seniai gyvenome su kaimynais okrainiečiais. Naktį iš 1943 m. kovo 25 d. į 26 d. banderovcai, padedami kai kurių vietinių gyventojų, apsupo Lipnikus, padegė lenkų valdas ir neįsivaizduojamu žiaurumu nužudė 182 lenkus. Iš Germaševskių šeimos ir mano motinos Beljavskių šeimos tą naktį žuvo 19 žmonių. Aš irgi vos nenumiriau. Man buvo pusantrų metų. Prasidėjus žudynėms, tėvas liepė mamai pasiimti vaiką su savimi ir pabėgti į naktį, o tėvas su šautuvu nubėgo ginti kaimo. Mamą pagavo vienas iš banditų ir šaudė iš arti, taikydamas į galvą. Kulka nuslydo kaukole, mama be sąmonės krito lauke. Ji liko ten. Aš įlindau į sušalusią vagą. Kai ji atgavo sąmonę, ją ištiko šokas. Pamiršo mane, pateko į kitą kaimą. Ten jos pažįstamos okrainietės ją sutvarstė, maitino ir slėpė. Supratusi, kad neteko vaiko, jai neleido ieškoti. Tai buvo per daug pavojinga.

Ryte tėvas rado mane lauke. Melžė pasimetusią karvę, išmaudė mane šiltame piene ant pelenų. Taigi mane išgelbėjo. Jie pabėgo į kitą kaimą... Vasarą tėtis ir mamos du broliai nuvažiavo į šeimos valdą pjauti šieno. Iš kviečių lauko į jį šovė banderovcas. Pataikė į širdį. Mes tapome pusiau našlaičiais“.

„Kartą skridau virš tų vietų, kur gimiau, žiūrėjau žemyn ir galvojau: „Žiūrėk, aš skrendu! Ir gali būti, kad jis guli čia, žemėje.

„Skrydžio metu buvo suorganizuotas radijo pokalbis su mama. Kai ji pasakė, kad aš esu herojus, aš ją pertraukiau ir pataisiau: Mama, tu esi herojus. Tas pokalbis buvo paskelbtas tik vieną kartą. Tada, kai kas nors iš GPU (GZP) suprato, apie ką tai buvo, šis fragmentas visada buvo iškirptas ... "

Oficialioje Germaševskio biografijoje Lenkijoje apie banderovcus nieko nebuvo pasakyta. Kalbama, kad jo tėvą nužudė naciai. Dabar kyla klausimas: gal tuometinė Lenkijos Liaudies Respublikos (LLR) cenzūra šias akimirkas dangstė veltui? Aš turiu atsakyti: cenzoriai, žinoma, dažnai klysdavo, bet šiuo atveju jie buvo visiškai teisūs. Kol Ukrainos TSR ir Lenkijos Liaudies Respublikoje buvo socializmas, nė vienai iš tautų nebuvo jokios priežasties atgaivinti senas nuoskaudas ir žaizdas. Būsimo kosmonauto tėvą nužudė fašistai – ir nesvarbu, ar jie buvo ukrainiečių fašistai, vokiečiai, o gal lenkai? Visi fašistai yra verti vieni kitų, o teisingiausią receptą, kaip juos gydyti, kažkaip glaustai suformulavo maloniausi iš visų TSRS lyderių L.I. Brežnevas: „Paimkite visus nacionalistus ir paskandinkite juos jūroje“.

Atvirkščiai, buržuazijos egzistavimo forma yra nuolatinis senų žaizdų aštrinimas ir naujų darymas (arba išradimas), nes tik tarpetninės neapykantos ir priešiškumo atmosferoje buržuazija gali išlaikyti savo dominavimą. Ekstremali to forma visada yra karas ir žudynės, kai žūva net pusantrų metų vaikai... Kiek lenkų ir ukrainiečių žmonės gavo iš to, kad dabar, esant „palaimintajai“ buržuazinei santvarkai, „vienbalsiai“ griaunami paminklai fašizmo nugalėtojui Raudonajai armijai, o tarp jų nuolat auga tarpusavio priešiškumas. ?

Klausimas, žinoma, yra grynai retorinis...