Pamenate asociacijos “Petys už laisvę“ reklaminį plakatą?

Autorius: Asociacija „Petys už laisvę“ Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-12-28 23:47:00, skaitė 300, komentavo 2

Pamenate asociacijos “Petys už laisvę“ reklaminį plakatą?

Pamenate asociacijos “Petys už laisvę“ reklaminį plakatą? Taip, tą patį reklaminį plakatą, kurį, pažeisdama sudarytos sutarties sąlygas, tokia įmonė „Owexx“ neteisėtai pašalino jau kitą dieną po to, kai ji pati šį reklaminį plakatą ne tik pagamino, bet ir pakabino asociacijos išsinuomotame reklaminiame stende.

Esame jau rašę, kad ginčas tarp asociacijos „Petys už laisvę“ ir įmonės „Owexx“ šiuo metu yra nagrinėjamas Šiaulių miesto apylinkės teisme, o šiandieną norime su jumis pasidalinti viena šiai bylai aktualia ir jums galimai įdomia informacija iš bylos medžiagos.

Pažymėtina, kad nuo pat bylos teisme pradžios įmonė „Owexx“ vietoje to, jog sutelktų dėmesį į tarp šalių kilusio ginčo esmę, ėmėsi sistemingai diskredituoti asociacijos „Petys už laisvę“ veiklą, o reklaminio plakato turinį įvardino kaip neva tai klaidinantį, priešinantį visuomenę ir neigiantį neva tai labai veiksmingų skiepą naudą.

Pavyzdžiui, įmonė „Owexx“ teismui pateiktame atsiliepime teigia, kad asociacijos „Petys už laisvę“ plakatas neva taip niekaip neatitinka asociacijos veiklos, nebent ta veikla būtų visuomenės priešinimas ir dezinformacijos apie skiepų veiksmingumą skleidimas, kad asociacija, nukopijavusi skiepytis skatinantį Sveikatos apsaugos ministerijos šūkį, klaidina visuomenę, o asociacijos reklaminiame plakate galima įžvelgti net ir Sveikatos apsaugos ministeroijos pastangų diskreditavimą, nes plakatas apeliuoja į skiepų neveiksmingumą, skleidžia antivakcinines idėjas ir taip toliau, ir panašiai. Todėl, siekdama pagrįsti savo absurdiškų teiginių teisingumą, įmonė „Owexx“ teismo posėdžio metu pateikė teismui prašymą kreiptis į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą, kad ši Tarnyba pateiktų į bylą ekspertinę išvadą ir įvertintų, ar asociacijos reklaminiame plakate paskelbta informacija nėra laikytina dezinformacija, ar ji atitinka Visuomenės informavimo įstatymą, ir pan.

Ką gi, ko įmonė „Owexx“ pati prašė, tą su kaupu ji ir gavo...

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba 2021 m. gruodžio 21 d. Šiaulių apylinkės teismui pateiktoje išvadoje nurodė, kad „Vertinant plakato turinį...darytina išvada, kad jo tikslas – ne klaidinti ar tyčia skleisti melagingas žinias apie skiepus, o atkreipti visuomenės dėmesį, iškelti viešąjį interesą atitinkančią problemą, diskutuoti, pareikšti kritišką požiūrį į Sveikatos apsaugos ministerijos vykdomą skiepijimo kampaniją. Neabejotina, kad ši tema, esant pandeminei visuomenės sveikatos situacijai, yra itin aktuali visuomenei ir tenkina viešąjį interesą... Pažymėtina, kad kritiškos nuomonės paskelbimas savaime dar nereiškia, jog buvo pažeistos žodžio ir informacijos laisvės ribos....Nagrinėjamu atveju ginčo plakate pareikšta kritiška nuomonė laikytina etiška, nes nėra reiškiama menkinančia ar niekinančia forma, joje nebuvo panaudoti jokie nekorektiški, užgaulūs, žeminantys teiginiai.“.

Taigi, Bičiuliai, teisinė kova su įmonė „Owexx“ tęsiasi. Turime pagrindo manyti, kad šioje byloje bus nagrinėjamas dar ne vienas įdomus ir visuomenei aktualus klausimas, tame tarpe ir klausimas dėl įmonės „Owexx“ veiksmų, kiek tai susiję su skiepų reklama, teisėtumo, dėl šių veiksmų atitikimo Lietuvos Respublikos farmacijos įstatymui, kuris draudžia agituoti ir bet kokiomis priemonės skatinti vartoti receptinius vaistinius preparatus, kokiais skiepai ir yra.

Todėl, kaip tokiais atvejais yra sakoma, šios istorijos tęsinys – jau „kitame numeryje“.

https://youtu.be/kC9oOzXxJj0