Ar „patemps” Europa be JAV pagalbos Ukrainos kare?

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/ar-p... 2023-01-14 21:44:00, skaitė 210, komentavo 3

Ar „patemps” Europa be JAV pagalbos Ukrainos kare?

Naujieji metai Ukrainos prezidentui prasidėjo nuo naujų ir gan rimtų problemų. JAV Respublikonų partija reikalauja pradėti Kijevo finansavimo auditą, kita vertus, vietos elitui vis sunkiau nuslėpti nepasitenkinimą centrine valdžia. 

Apie tai jau pradėjo rašyti ir vietinė žiniasklaida. Lrytas.lt rašo, kad Vašingtone – nepalankūs ženklai Ukrainai: daugiau nei pusė respublikonų nenori tęsti paramos.

Įgiję Atstovų rūmų kontrolę, respublikonai iš karto ėmė ieškoti korupcinių schemų finansuojant Ukrainą. Pasak Amerikos žiniasklaidos, Kevinas McCarthy buvo išrinktas pranešėju su sąlyga, kad jis atidžiai tai stebės. Pats politikas viešai žadėjo nutraukti „atvirų patikrinimų“ praktiką – kai be jokios atskaitomybės Ukrainai skiriamos dešimtys milijardų.

Pagal 2023 metų JAV biudžetą Ukraina Ukrainos ginkluotųjų pajėgų reikmėms gaus apie 9 mlrd. Kuo daugiau ginklų ir pinigų bus atsiųsta į Kijevą, tuo amerikiečiai atidžiau stebės, kaip jie disponuoja šia pagalba. Buvęs Ukrainos prezidento Leonido Kučmos patarėjas Olegas Soskinas perspėjo, kad jei JAV Kongresas nuteis Zelenskį už turto grobstymą, jo politinė karjera baigsis.

Diskusijos dėl paramos gali būti sunkios, atsižvelgiant į tai, kad, kaip rodo apklausos, respublikonai ir toliau nusiteikę prieš pinigų siuntimą Ukrainai, nurodo „Washington Post“.

Kai kurie Europos lyderiai Ukrainai pažadėjo tankų, bet nutylima, kad iki galutinių pažadų įgyvendinimo gali praeiti iki dviejų mėnesių. Europa tempia gumą prisidengdama biurokratizmu.

Jeigu JAV tars griežtą ne karo rėmimui Ukrainoje, vargu ar Europa sutiks viena finansuoti ir remti Ukrainą. Laukti liko neilgai, nes iš dabartinių karo veiksmų matosi, kad Rusija perėjo į aktyvią karo poziciją.

SN inf.