Davose išmintimi ir žiniomis tvykstelėjo Nausėda – pasaulis klausėsi sulaikęs kvapą

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/davose-is... 2023-01-18 23:03:00, skaitė 437, komentavo 7

Davose išmintimi ir žiniomis tvykstelėjo Nausėda – pasaulis klausėsi sulaikęs kvapą

Gerovės valstybės kūrėjas Gitanas Nausėda (trečias iš kairės) ir Baltarusijos prezidentė Svetlana Tichanovskaja (antra iš dešinės).

Gerovės valstybės kūrėjas Gitanas Nausėda Davoso pasaulio ekonomikos forume pakvietė Europos šalis didinti lėšas, skiriamas saugumui stiprinti, sparčiau plėtoti gynybos pramonę ir mažinti priklausomybę nuo Rusijos energijos išteklių.

Kartu valstybės lyderis pabrėžė, kad NATO privalo išlikti kertiniu Europos ir visos euroatlantinės erdvės saugumo ir gynybos pamatu, kuriam nėra ir nereikia dirbtinai kurti alternatyvos.

Viešoje diskusijoje „Ginant Europą“ Gerovės valstybės kūrėjas dalyvavo kartu su Baltarusijos prezidente Svetlana Tichanovskaja, Lenkijos ir Šiaurės Makedonijos prezidentais bei Ispanijos užsienio reikalų ministru.

„Jau beveik metus vykstantis Rusijos karas prieš Ukrainą pakeitė visą pasaulį, sukeldamas grėsmių tarptautinei taisyklėmis grįstai tvarkai, maisto, energetiniam saugumui ir pasaulio prekybai. Šio karo baigtis lems Europos ateitį, todėl mūsų bendra pareiga yra remti Ukrainą visomis priemonėmis – pirmiausia karinėmis, taip pat politinėmis, ekonominėmis, finansinėmis, humanitarinėmis. Pagalba Ukrainai privalo būti tvari, ilgalaikė ir glaudžiai koordinuojama tarp ES ir NATO“, - susirinkusiems pasakė G. Nausėda.

Lietuvos vadovas pabrėžė, kad nors pastaraisiais metais Europos valstybės nuolat didino gynybos finansavimą, šiandieninė saugumo situacija reikalauja tai daryti dar greičiau.

„Rusijos karas Ukrainoje parodė ne tik stipriąsias Europos vietas, bet ir tas sritis, kurioms reikia visų europiečių skubaus ir sutelkto dėmesio. Privalome stiprinti ir sparčiau plėtoti savo gynybos pramonę, kad užpildytume atsivėrusias spragas. Rusijos grėsmė niekur neišnyks, nežiūrint, kokiomis sąlygomis ir kada baigsis karas“, - atskleidė G. Nausėda.

Vyriškis priminė, kad Lietuva 2023 m. gynybos biudžetą padidino iki 2,5 proc. BVP.

Kalbėdamas apie Europos saugumą G. Nausėda pabrėžė, kad jo kertiniu akmeniu yra ir išliks transatlantinis gynybos aljansas – NATO.

Jis taip pat susirinkusiems išaiškino, kad tai yra Europos sėkmė.

„Europos sėkmė bus matuojama veiksmais, kurių valstybės imsis nutraukdamos savo priklausomybę nuo Rusijos, ypač nuo jos energetikos išteklių. Sėkmė bus matuojama žingsniais, kurių imsimės atstatydami Ukrainą, plėsdami sankcijas Rusijai, reikalaudami atsakomybės už karo nusikaltimus“, - Davoso pasaulio ekonomikos forume pasakė G. Nausėda.