Ar jau nuspręstas Ukrainos likimas?

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/ar-j... 2023-01-19 22:42:00, skaitė 370, komentavo 4

Ar jau nuspręstas Ukrainos likimas?

Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį nusivylė Vokietijos neryžtingumu dėl tankų „Leopard“ tiekimo.

M. Scholzas jau kelis kartus sakė, kad Vokietija šiuo klausimu davė suprasti, kad tankus turi pradėti tiekti JAV. „Antradienį per pokalbį telefonu su JAV prezidentu Joe Bidenu jis leido suprasti, kad Vokietija galėtų nusileisti dėl „Leopard 2“ tiekimo tik tuo atveju, jei JAV savo ruožtu tiektų tankus „Abrams“, – sakoma pranešime.

Pentagonas

JAV dar nepasirengusios siųsti Ukrainai tankų „Abrams“ Jungtinės Valstijos šiuo metu nėra pasirengusios suteikti Ukrainai pažangių tankų „Abrams“, trečiadienį pareiškė Pentagono aukšto rango pareigūnas, atkreipdamas dėmesį į sunkumus dėl techninės priežiūros ir apmokymo. Ukraina ne kartą prašė modernių vakarietiškų tankų, kurie padėtų kovoti su Rusijos invazija, o Vokietija, kaip pranešama, savo sprendimą, ar tai daryti, susiejo su Vašingtono noru suteikti „Abrams“.

„Aš tiesiog nemanau, kad mes pasirengę“, – žurnalistams sakė JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojas politikai Colinas Kahlas, paklaustas apie „Abrams“ tiekimą Ukrainai. Tačiau jis neatmetė galimybės tiekti „Abrams“ ateityje. „Tankas „Abrams“ yra labai sudėtingos karinės įrangos pavyzdys. Jis brangus, su juo sunku mokytis, jis turi reaktyvinį variklį – manau, kad reaktyvinių degalų sunaudojama apie tris galonus (apie 11 l) myliai (1,6 km). Tai nėra pati lengviausia sistema kalbant apie priežiūrą“, – teigė C. Kahlas.

Jis taip pat pažymėjo, kad JAV gynybos vadovas Lloydas Austinas vengė tiekti Ukrainai įrangą, kurios „jie negalės suremontuoti, išlaikyti ir kurios jie ilgainiui negalės sau leisti, nes tai nėra naudinga“. Vokietijos ir JAV žiniasklaida pranešė, kad Berlynas nesutiks suteikti Ukrainai tankų „Leopard“, jei Vašingtonas nepriims panašaus sprendimo.

Vakarų pozicija

Panašu, kad Vakarai į karą žiūri per naudos sau prizmę. Jie galimai suprato, kad iš Ukrainos naudos nelabai bus ir galimai užkulisiuose jau yra nuspręsta palikti ją likimo valioje. Kai kurie JAV aukšto rango respublikonų politikai kalba, kad jeigu Ukraina ir laimėtų su NATO pagalba, tai pasiekti pergalę užtruktų labai ilgai ir po karo realiai Ukraina būtų griuvėsių krūva, kurią patiems Vakarams tektų ir atstatyti.

LRytas: Vašingtone – nepalankūs ženklai Ukrainai

„Ateityje diskusijos dėl paramos gali būti sunkios, atsižvelgiant į tai, kad, kaip rodo apklausos, respublikonai ir toliau nusiteikę prieš pinigų siuntimą Ukrainai”, nurodo „Washington Post“.

SN inf.