Gen. Rajmund Andrzejczak: NATO svorio centras persikėlė iš Berlyno į Varšuvą

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: https://www.propatria.lt/2023/... 2023-01-20 16:50:00, skaitė 401, komentavo 11

Gen. Rajmund Andrzejczak: NATO svorio centras persikėlė iš Berlyno į Varšuvą

„NATO – turinti daugiau nei 70 metų istoriją – keičia savo svorio centrą. Šaltojo karo metais Vokietija ir Fuldos sąsmauka buvo pagrindinė strateginio dėmesio sritis pasaulyje. Šis svorio centras yra persikelia, o jau persikėlė į Varšuvą. Tai didžiulė atsakomybė, kuri tenka mums, bet tai ir galimybė ja pasinaudoti“, – sakė generolas Andrzejczak.

"Visa paslaptis ta, kad klausimas yra ne tik karinis. Turime į tai žiūrėti ir iš finansinės, ekonominės, žinoma, politinės, demografinės ir socialinės perspektyvos. Finansiškai tai neatrodo gerai. Rusija vis dar turi pinigų. karui. Napoleonas kažkada pasakė, kad karui reikia tik trijų dalykų: pinigų, pinigų ir pinigų. Prieš karą rusai turėjo 600 milijardų dolerių atsargų, 300 milijardų dolerių buvo įšaldyta tarptautinių finansų centrų. dvejiems metams. (. ..) Šis pagrindinis karo veiksnys yra išsaugotas“, – pabrėžė Lenkijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas.

Jis atkreipė dėmesį, kad Lenkija iš istorinės patirties žino, kokius žmogiškuosius išteklius Rusija sugeba generuoti. "Šioje šalyje galioja visai kiti standartai. Tai galinga šalis, kurioje gyvena per 140 milijonų žmonių. Neįmanoma sutelkti 100 000, 200 000, 300 000 žmonių. Nėra socialinio nepasitenkinimo ir kad rezervistai nepraneš, jei prezidentas Putinas nuspręs tai padaryti, mobilizacija įvyks“, – sakė generolas Andrzejczakas.

„Kalbant apie karinę techniką, tai irgi neatrodo gerai, nes rusai turi didžiulius sandėlius – gal ir ne tokius modernius, kaip pasirodo – ginklų ar amunicijos“, – pridūrė jis ir pabrėžė, kad „mūšis dabar vyksta dėl susidėvėjimo. greičiu“, tai yra, kas greičiau praranda resursus: Maskva, kasmet prarandanti 5% BVP, ar Ukraina, kuri praranda 30–40%.

"Tai nuostolių, susijusių su ištekliais, klausimas. Ukraina gali tiesiog neatlaikyti šio susidūrimo. Masto efektas yra svarbus. Rusija vis dar didelė ir stipri", – perspėjo Lenkijos vadas.

Kartu jis pabrėžė, kad „kariniu požiūriu Ukraina yra puiki lyderystė ir puikus visos tautos požiūris“.

"Kaunasi ne tik kariai. Kariauja absoliučiai visi. Nėra nė menkiausio ženklo, kad trūksta valios kovoti, ar jie nori sėsti prie derybų stalo. (...) Turime nuoširdžiai pasakyti, kad jie yra perkame mums laiko. Jei netinkamai išnaudosime šį laiką, jei „nepadėsime jiems laimėti, nepadėsime jų pajėgumų, tai bus daug prastesnė situacija. Apskritai tai neatrodo gerai. reikia nuveikti daug darbų ir turime su tuo skubėti“, – postulavo generolas.

"Jei Ukrainą prarasime strategiškai, politiškai, kariškai ar civilizaciniu požiūriu, tai akimirksniu turės tiesioginį poveikį Baltarusijai. Mes ją dar labiau įstumsime į Maskvos glėbį. Ir tada – iš Lenkijos perspektyvos – tai tikrai bus blogai.Karas Ukrainoje yra daug didesnės svarbos kova – už Lenkijos Respublikos, rytinio flango ir visos NATO saugumą.Kinai taip pat atidžiai stebi šio karo teikiamas sankcijas, galimybes ir šansus jų energetiniu ar technologiniu požiūriu. Per daug nenuraminčiau. Tai dar bus ilga ir labai brangi operacija“, – sakė Lenkijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininkas.

Gen. Andrzejczak: Norėtume, kad strateginė rizika, kurią prisiimame, ir patirtos išlaidos būtų paskirstytos tolygiai

Paklaustas, ar kai kurios šalys ne per lėtai remia Ukrainą, jis atsakė:

"Stengiamės būti įkvėpimu kitiems. Esame antrasis donoras. Be pagalbos, skaičiuojamos zlotais, doleriais, eurais ar suma (įranga), yra daug kitų veiksnių – neapčiuopiamų. Aštuoni milijonai ukrainiečių paliko savo šalį , dauguma tai padarė kirsdami Lenkijos sieną Skaičiuojame, kad pas mus dar liko du milijonai.Lenkai elgėsi absoliučiai fenomenaliai.Be politinės dimensijos, sprendimų dėl pagalbos, veikė eilinis žmogiškasis faktorius. tam tikras nepasitenkinimas, kad ši problema taip atrodo ne iš kiekvienos sostinės“.

"Norėtume, kad strateginė rizika, kurią prisiimame, ir patirtos išlaidos būtų paskirstytos tolygiai. Nenoriu rengti aukciono, surašyti, kas kiek davė. Stengiamės būti įkvėpimu ir visiems pasakyti, kad regionas nuo Ščecino iki Žešuvo yra didžiulis iššūkis, svarbus mūsų bendram saugumui“, – reziumavo generolas Rajmundas Andrzejczakas.