Šventas politikų naivumas ar naujų protokolų tvaikas?

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/01/22/sv... 2023-01-23 01:23:00, skaitė 560, komentavo 5

Šventas politikų naivumas ar naujų protokolų tvaikas?

Politinis strateginis lygmuo

Ukrainos užsienio reikalų ministro pavaduotoją Andrijų Melniką nuvylė Vokietijos neapsisprendimas siųsti/nesiųsti savo tankų „Leopard 2“ Ukrainai.

Politikas teigia visgi tikintis, jog Jungtinės Karalystės pavyzdžiu tiekti Ukrainai tankus „Challenger 2“ paseks ir kitos šalys. Pasak Melniko, Vokietijos politikų neveiklumas labai nuvylė visą ukrainiečių tautą.

„Vokietijos vyriausybė nepriėmė šio svarbaus sprendimo ne tik tam, kad pirmiausia leistų kitoms valstybėms, pavyzdžiui, Lenkijai, Suomijai, Ispanijai ar Graikijai, kurios turi vokiškų tankų, padaryti tą patį, bet ir sustiprinti, ir sukurti šią, kaip mes vadiname, „Pasaulinę tankų koaliciją“, kuri padėtų Ukrainos pajėgoms išstumti rusus ir pradėti kontrpuolimą, kuris leistų mums išlaisvinti okupuotas teritorijas“, – sakė A. Melnikas.

„Po 331 dienos žiauraus karo, kurį Rusija kariauja prieš Ukrainą, jie vis dar atlieka atsargų inventorizaciją pramonės įmonėse, kad patikrintų, ar turi ką siųsti Ukrainai! Tai juokinga“, – CNN sakė ministro pavaduotojas.

Vokietijos pareigūnai paskelbė, jog ne tik, kad nesiųs tankų „Leopard“ į Ukrainą, bet to daryti neleis jokiai kitai šaliai, turinčiai šių Vokietijoje pagamintų tankų. Vienintelė išimtis – sąlyga, jog JAV siunčia savo tankus „M1 Abrams“ į Kijevą.

Toks šiandieninių Vokietijos politikų elgesys kelia pagrįstų abejonių dėl galimų susitarimų ir Kremliaus įtakos. Apie „slaptus protokolus“ kalbėti dar anksti, tačiau, kaip sakoma, negalima ir paneigti.

O ir visas šis trypimas vietoje, bei akivaizdus NATO viršūnių susiskaldymas, Vašingtono stabdis ir bedimas pirštu į Berlyną rodo, jog Vakarų lyderių galvose – įtampa ir sumaištis. Panašu, jog valstybių vadovai ir atsakingi pareigūnai nesitikėjo, jog tankų gali prireikti Ukrainai iš viso.

Tad ko buvo delsiama? Greičiausiai buvo laukiama perversmo Kremliuje, rusų armijos išsibėgiojimo, ginklų atsukimo prieš politrukus ir praporščikus. Juk šis karas nelogiškas, baisus ir amoralus.

Viskas taip, bet taip regisi vakariečio, ne kariaujančio ruso akimis. Galbūt kai kas tikėjosi, kad kris Kijevas, kai kas laukė, kad prasidės derybos, buvo manoma, jog karas baigsis iki Naujųjų Metų, buvo spėliojama, jog Ukraina pradės „kontrpuolimą“ ir išvaduos savo teritorijas jau praeitą pavasarį.

Tačiau visi šie garbingų ponų spėjimai pasirodė besą verti senos nukvakusios Vangos mokinės varažijimams iš kavos tirščių ar varnos išmatų.

Turime pripažinti, jog Kremliaus ir opozicijos (!) tvirtinimai, jog Putinas vienas nutarė pradėti karą, kurio niekas Kremliuje nenori, buvo dūmų uždanga, kuri išdūrė Vakarus.

Neišsipildė nei viena optimistinė astrologinė prognozė, ir pasimetę vyrai su regalijomis dabar bado pirštais vieni į kitus.

Panašu, jog tik vakar jie pradėjo galvoti, kad galbūt visgi reikės tuos tankus kažkaip kažkada Ukrainai ir pasiųsti.

Tarsi pasityčiodamas iš partnerių, Vokietijos kancleris Šolcas vakar pareiškė, jog „Berlynas ir Paryžius neleis Putino imperializmui laimėti“. Kuo? Liežuviu?

„Susiduriame su bendru iššūkiu. Putino imperializmas nenugalės. Neleisime, kad Europa grįžtų į laikus, kai politiką pakeitė smurtas. Ir toliau remsime Ukrainą. Kartu. Ginti mūsų Europos taikos projektą“, – vartė Šolcas žodžius, tarsi pernykščius lapus.

Mat kancleris kažkodėl prisiminė Prancūzijos ir Vokietijos, prieš 60 metų federalinio kanclerio Konrado Adenauerio ir prezidento Šarlio de Golio pasirašytą Eliziejaus sutartį, kuria šalys įsipareigojo niekada nebekariauti, o bendradarbiauti.

Į ką apeliuoja ponas Šolcas? Su kuo jis nori ar nebenori kariauti šįsyk? Beje, Šolcą jau skalbia ir Vokietijos politikai.

Šalies parlamento gynybos komiteto pirmininkė Štrak-Cimerman (Strack-Zimmermann) pareiškė, kad kanclerio Olafo Šolco bendravimas tankų pristatymo klausimu buvo „katastrofa“.

Kijevas laukė ir tikėjosi, kad naujoji technika leis Ukrainos kariuomenei padidinti savo ugnies galią galimam pavasario puolimui prieš Rusijos pajėgas. Dabar to nebus.

„Leopard-2“ | wikipedia.org nuotr.

„Istorija žvelgia į mus, ir Vokietija, deja, ką tik patyrė nesėkmę“, – teigia Štrak-Cimerman. „Būtų buvę teisinga bent jau uždegti žalią šviesą mūsų partneriams“, – pridūrė Vokietijos parlamento gynybos komiteto pirmininkė.

Politikės teigimu, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tikriausiai pasijuoktų iš Vokietijos neryžtingumo.

Putinas ne tik kad nepasijuoktų, bet jau užvakar su savo galvažudžiais iššovė šampano ir pakėlė tostą – „opiat obosralisj“.

Vokietijos centro dešiniosios Krikščionių demokratų partijos užsienio reikalų ekspertas Roderikas Kiezeveteris (Roderich Kiesewetter) pareiškė, jog Vokietijos užsienio politikai padaryta didelė žala.

J. Kiezeveteris sakė likęs be žado, kad Berlynas tik dabar pradėjo Bundesvero tankų inventorizaciją, kuomet karas vyksta metus laiko. Tai yra „gėdinga ir baugu“, teigia Kiezeveteris.

Kam baugu, o kas žūsta, gindamas savo ir išgverusių, apspangusių politikierių vakaruose ramybę ir gyvybę.

Vokietijos žiniasklaida skelbia, jog buvusi gynybos ministrė Kristinė Lambrecht, prieš atsistatydindama uždraudė kariniam departamentui atlikti Vokietijos kariuomenės tankų „Leopard“ ir „Leopard 2“ inventorizaciją.

Ir po tokių „Ramstein“ derybų be norimų rezultatų, aiškiau, nei aišku, jog artimiausiu metu Ukrainos puolimo nebus. Šaltinių teigimu, derybose dalyvavę aukšto rango JAV kariškiai patarė Kijevui susilaikyti nuo puolimo prieš Rusijos pajėgas. Putinas ploja.

Tuo tarpu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ragina partnerius „paspartinti“ ginklų tiekimą ir pabrėžia, kad Vokietijos tankai „Leopard“ – šiuo metu svarbiausias poreikis. Nepaisant susitarimo nebuvimo, Ukrainos karių mokymai Lenkijoje valdyti šiuos tankus nestabdomi.

Prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Michailas Podoliakas pareiškė, kad Vakarų „neryžtingumas“ siunčiant papildomų ginklų Ukrainai „žudo vis daugiau Ukrainos žmonių“. „Kiekviena delsimo diena – tai ukrainiečių mirtis“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Mychailas Podoliakas.

Vakar Baltieji rūmai mėgino sušvelninti per daug akivaizdžius partnerių nesutarimus, pareikšdami, jog Vakarų koalicijoje nėra „konfrontacijos“ dėl karinės paramos Ukrainai.

JAV nacionalinio saugumo tarybos strateginių ryšių koordinatorius Džonas Kiorbis (John Kirby) sakė, kad JAV prezidento Džo Baideno administracija mano, kad svarbu, jog kiekviena šalis, kuri „gali paremti Ukrainą jos gynybos reikmėms, tai padarytų dabar“.

JAV pareigūnas pažymėjo, kad vienas iš svarbiausių Ukrainos ginkluotųjų pajėgų poreikių žiemą ir, tikėtina, pavasarį bus šarvuočiai, nes kovos Donbase yra labai sudėtingos.

„Žinome, kad Vokietija kuria savo iniciatyvą dėl „Leopard 2“ tankų. Tai puikūs tankai, galingi ir nereikalaujantys ilgo ukrainiečių apmokymo. Tačiau šį sprendimą turi priimti Vokietija. Norime, kad šalys duotų tai, ką gali, kai gali, ir tokia suma, mastu ir apimtimi, kokia joms tinka. Tai priklauso nuo Vokietijos… Per pastaruosius kelis mėnesius jie iš tiesų sustiprino savo pasirengimą ir pajėgumus teikti pažangius pajėgumus“, – sakė Kiorbis, glaistydamas plyšius ir įtrūkimus sąjungininkų stovykloje.

Nors JAV prezidentas Džo Baidenas teigia, kad Vašingtonas nesiųs ginklų, kurie galėtų būti panaudoti išpuoliams Rusijos teritorijoje, panašu, jog Kremliaus žiurkės kažko bijo. Putino burna Peskovas pareiškė, kad tokių ginklų tiekimas „perkeltų konfliktą į visiškai naują lygį“.

Tuo tarpu pats Džo, paklaustas apie paramą Ukrainai, pareiškė, jog Ukraina gaus visą reikiamą pagalbą, kurios jai reikia, kad galėtų pasipriešinti Rusiai.

Gerai, kad pagaliau atsisakyta šūkio “ … iki Ukrainos pergalės“. Kalbama apie priešinimąsi.

Alkoholikas Medvedevas komoje susapnavo, jog naujuoju karu prieš Ukrainą reikia „pakartoti 1812 m. bei 1945 m. pergalę“. Todėl esą tai bus „naujas Tėvynės karas“.

Taip Žirinovskio pareigų atlikėjas atsakė į ES vyriausiojo diplomato Žozefo Borelio pareiškimą, jog „Rusija yra didelė šalis, didelė tauta, įpratusi kovoti iki galo, beveik pralaimėti ir atsitiesti. Būtų absurdiška manyti, kad Rusija pralaimėjo karą arba kad jos ginkluotosios pajėgos yra nekompetentingos. Kol kas ji pralaimi, bet vis dar turi didžiulę jėgą ir pajėgumą jį tęsti“. Ž. Borellis paminėjo Napoleono ir Hitlerio karų pavyzdžius.

Girta Miškos svajonė neišsipildys, nes 1945-iais rusas į Berlyną įvažiavo amerikietišku tanku, bėgo su amerikietišku batu ir ėdė amerikietišką konservą. Šį kartą sąjungininkai patys neturi per daug ko ėst.

Turkiją supykdė Švedijos leidimas surengti protestą prie turkų ambasados Stokholme, todėl Turkija atšaukė Švedijos gynybos ministro vizitą. „Šiuo metu Švedijos gynybos ministro Palo Jonsono (Pål Jonson} vizitas į Turkiją sausio 27 d. prarado savo reikšmę ir prasmę, todėl mes atšaukėme vizitą“, – paskelbė Turkijos gynybos ministras Hulusi Akaras ir pridūrė, kad Švedija nesiėmė priemonių prieš „bjaurius“ antiturkiškus protestus savo teritorijoje.

Įdomu, kokios duoklės iš Vakarų šįkart pareikalaus Ankara? Regisi, naujų naikntuvų iš JAV jau maža. Apetitas auga bevalgant. Kaip ten bebūtų, tai neramina mūsų partnerius švedus, nes stojimas į NATO gali būti vilkinamas ir toliau.

Rusijos pasiuntinys JT pareiškė, kad Kijevas „užčiaupė burną“ Arestovičiui už tai, kad jis atskleidė „Dnepropetrovsko“ tragedijos detales. „Tai reiškia, kad vos tik kas nors Vakaruose ar Ukrainoje pripažįsta šiuos akivaizdžius faktus, jam tuoj pat užčiaupiamas snukis“,- pareiškė Rusijos nuolatinis atstovas prie JT Vasilijus Nebenzia.

Mes palaikome Arestovičių ir manome, kad jis gali šnekėti ką tik nori, sekdamas pasakas ir/ar lygioje vietoje kurdamas gražias istorijas suaugusiesiems prieš miegą. Vasiai nederėtų klausytis tų pasakų, nes jose Krymas jau buvo išvaduotas mažiausiai penkiolika kartų.

Ukrainos žiniasklaida skelbia, jog Ukrainos Gynybos ministerija perka maistą kariams 2-3 kartus brangiau nei Kijevo prekybos centruose.

Esą Gynybos ministerija pasirašė daugiau kaip 13 mlrd. grivinų vertės sutartį su bendrove „Aktiv kompanija LLC“, kurios įstatinis kapitalas tėra 1 000 grivinų (25 eur.). Cituojama kiaušinių kaina pagal pirkimo sandorį – 17 grivinų už vienetą, kai tuo tarpu produkto kaina Kijevo parduotuvėse apie 7 grivinas; už bulvių kilogramą mokama po 22 grivinas, kai mažmeninė kaina parduotuvėje – 8-9 grivinos.

Kol kas informaciją vertinam tik kaip galimą. Gali būti, jog tai provokacija. Tačiau tai ir signalas Vakarams, jog skiriant Ukrainai milijardus eurų ir įvairiausios rūšies įrangos, metas galvoti apie pinigų panaudojimo kontrolę.

Ukrainoje korupcija niekur nedingo. Ir niekas iš mūsų nenori, kad mūsų sunešti pinigai virstų kažkieno vilų prabanga Maldyvuose.

Operacinis lygmuo

Kremliaus goblinai tęsia savo planą visiškai okupuoti Donecko ir Lugansko sritį.

Puolama Bachmuto bei Zaporožės kryptimis. Driskiai po truputį stumiasi pirmyn už Soledaro. Tikslas – apsupti iš visų pusių Bachmutą, suformuoti „kišenę“ ir vykdant itin intensyvų apšaudymą, priversti ukrainiečius trauktis. Neatmetame, jog toks planas rusams pavyks.

Maskva nebenori ir nebeprašo laikinos taikos ar derybų, siekdama gauti operatyvinę pauzę atokvėpiui, nes atokvėpis dėka sumaišties Vakaruose, gavosi savaime. Todėl trogloditai su išpuvusiais dantimis dabar dar aršiau brausis gilyn į Ukrainos žemę.

Maskva greičiausiai tęs ir raketų atakas, nes šiuo metu aktyviau naudoja žvalgybinius dronus. Pastarosiomis dienomis žvalgyba suaktyvėjusi, tad panašu, jog rusų užpuolikai bando ieškoti naujų taikinių.

Taktinis lygmuo

Per praėjusią parą rusiškieji okupantai į Ukrainos teritoriją paleido 1 raketą, surengė 27 smūgius iš oro, atliko 55 apšaudymus iš reaktyvinių ugnies sistemų.

Visoje Ukrainoje išlieka smūgių, naudojant artilerijos sistemų ir oro raketas bei dronus kamikadzes grėsmė, o raketinių smūgių sumažėjimas reiškia, jog kaupiamas rezervas masinei atakai.

Okupantų atakos Avdijevkos ir Lymano kryptimis baigėsi nesėkme. Tačiau Bachmuto kryptimi puolimo intensyvumas, panaudojant aviaciją, didėja. Bachmuto kryptyje apšaudyta daugiau kaip 15 gyvenviečių.

Okupantai išstūmė Ukrainos gynėjus į vakarus nuo geležinkelio sankasos prie Soledaro ir iš šiaurės ima supti Blagodatnoje. Kelio atkarpos 05-13 kontrolė, tikėtina, vis dar ukrainiečių rankose. Ją praradus, Blagodatnojos gynyba pakibs ant plauko, nes pietuose, ties Krasna Gora orda pajudėjo į priekį ir vakar vakare mūšiai vyko šios gyvenvientės prieigose.

Atrodo, kad rusai turėjo didelių nuostolių ties Ivangradu, ir jų veržimasis čia į Bachmutą buvo sustabytas. Nuo Kliščijevkos marodieriai žvalgosi Ivanovskoje kryptimi, greičiausiai artimiausiomis dienomis bandys pulti čia, taip bandydami toliau veržti žiedą aplink Bachmutą ir iš pietų.

Pranešama, jog Rusijos pajėgos Zaporožės kryptimi vietoj žvalgybos grupių pradėjo naudoti šturmo grupes.

Chersono rajone okupantai vėl pliekia iš visų tipų artilerijos sistemų.

Ukrainos karo aviacija atliko 14 smūgių į okupantų susitelkimo židinius ir 3 smūgius į priešo priešlėktuvinių raketinių kompleksų pozicijas.

Raketinių pajėgų ir artilerijos daliniai smogė į 2 ginkluotų valkatų susitelkimo rajonus.
JAV analitikai skelbia, jog Rusijos gyvosios jėgos praradimai Ukrainoje katastrofiški. Esą Rusija kare neteko (sužeisti, žuvę) apie 188 000 karių, likviduota apie 47 000. Tai pranoksta Afganistano karo aukas ir artėja prie JAV Vietnamo karo nuostolių.

Deja, nėra čia kuo džiaugtis, nes Rusijos rezervas – ne vienas ir ne du milijonai.

Dėkojame, kad esate kartu ir suteikiate mums galimybę sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis.