„Bloomberg“: JAV teisingumo departamentas Joe Bideno namuose rado dar šešis slaptus dokumentus

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2023-01-24 22:51:00, skaitė 352, komentavo 2

„Bloomberg“: JAV teisingumo departamentas Joe Bideno namuose rado dar šešis slaptus dokumentus

JAV teisingumo departamento tyrėjai per kratą prezidento Joe Bideno namuose rado dar vieną įslaptintos medžiagos partiją, praneša naujienų agentūra „Bloomberg“, remdamasi Amerikos lyderio advokato Bobo Bauerio pareiškimu. Konfiskuoti dokumentai yra susiję su Bideno, kaip senatoriaus ir JAV viceprezidento, darbu.

JAV teisingumo departamento pareigūnai per kratą prezidento Joe Bideno namuose Vilmingtone, Delavero valstijoje, aptiko dar šešis konfidencialius dokumentus, rašo „Bloomberg“.

Visų pirma, asmeninis Amerikos lyderio advokatas Bobas Baueris sakė, kad penktadienį per kratą Bideno namuose buvo rasti asmeniniai prezidento užrašai su įslaptinta informacija. Anot jo, kai kurie jų susiję su prezidento kadencijos JAV Senate laikotarpiu, o kai kurie – su laiku, kai jis ėjo JAV viceprezidento pareigas.

Agentūros šaltiniai pažymėjo, kad krata truko apie 12 valandų ir ją atliko Federalinio tyrimų biuro agentai. Pats Bidenas ir jo žmona per kratą nedalyvavo – ji buvo atlikta kartu su Bideno asmeninės teisinės komandos atstovais. 

Penktadienį rasti dokumentai yra ketvirtoji konfidencialios medžiagos partija, kurią prezidentas netinkamai saugojo. Anksčiau dokumentai su neskelbtinais duomenimis buvo rasti ekspertų grupės biure, kurį Bidenas naudojo eidamas viceprezidento pareigas, taip pat dviejuose jo Vilmingtono namų kambariuose.

„Bloomberg“ teigimu, kratos rezultatai kelia „politinę ir teisinę riziką JAV prezidentūrai“. Praėjusią savaitę generalinis prokuroras Merrickas Garlandas paskelbė paskyręs specialųjį patarėją, kuris ištirs situaciją, susijusią su prezidento įslaptintų dokumentų saugojimo taisyklių pažeidimu.

Bideno administracija pabrėžia, kad jis bendradarbiauja su tyrėjais, tad kratą atlikusiems agentams nereikėjo nei teismo šaukimo, nei orderio, – jie į namus buvo įleidžiami savo noru.

„Kaip išsamiai aprašyta prezidento asmeninio advokato pareiškime, prezidentas ir jo komanda greitai dirba siekdami užtikrinti, kad Teisingumo departamentas ir specialusis patarėjas turėtų viską, ko reikia, kad galėtų atlikti nuodugnią peržiūrą“, – sakė vadovo teisės patarėjas Richardas Sauberis.

Kaip pažymėjo Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre, Bidenas dabar leidžia laiką savo paplūdimio namuose Rehobote, Delavero valstijoje. Kol kas nežinoma, ar kratos bus atliekamos ir ten.

Sausio 11–15 d. JAV Kvinipeko universiteto apklausa parodė, kad du trečdaliai amerikiečių atidžiai stebi šiuos įvykius. 60% mano, kad Bidenas su dokumentais elgėsi netinkamai, o 37% įsitikinę, kad prezidentui turėtų būti pareikšti baudžiamieji kaltinimai.

Šaltinis