Kiek tankų Ukraina iš Vakarų jau gavo ir kiek dar gaus?

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/kiek... 2023-01-26 22:44:00, skaitė 352, komentavo 13

Kiek tankų Ukraina iš Vakarų jau gavo ir kiek dar gaus?

Vokietija ir Jungtinės Valstijos trečiadienį paskelbė ketinančios aprūpinti Ukraina moderniais tankais „Leopard 2“ ir „Abrams“. Berlynas taip pat leis kitoms šalims perduoti Kijevui Vokietijoje pagamintus tankus, žurnalistams sakė Vokietijos ministrų kabineto atstovas Steffenas Hebeshtreitas.

Ukraina gali gauti apie 100 modernių vakarietiškų tankų. Anksčiau Kijevas iš užsienio jau buvo gavęs 350–400 sovietinės gamybos tankų, daugiausia jų buvo T-72.

Kremliuje, komentuodami pranešimus apie Vakarų planus skirti Ukrainos kariuomenei modernius tankus, jie jau pabrėžė, kad tai nepakeis specialiosios karinės operacijos eigos.

Abramsas Ukrainai

JAV nusprendė į Ukrainą nusiųsti 31 tanką „Abrams“, pranešė JAV prezidentas Joe Bidenas. Anksčiau įvairios žiniasklaidos priemonės teigė, kad Vašingtonas yra pasirengęs tiekti Kijevui nuo 10 iki 50 tokių mašinų.

Pristatymas gali užtrukti ilgai, per specialų instruktažą žurnalistams sakė aukšto rango Vašingtono administracijos pareigūnas. Faktas yra tas, kad „Abrams“ bus skirta pagal Ukrainos saugumo pagalbos iniciatyvos (USAI) programą, kuri apima ne turimos įrangos tiekimą, o jos pirkimą iš gamintojų.

Kiek Leopardų gaus Kijevas?

Vokietijos tikslas – kartu su partneriais aprūpinti Ukrainą tankais dviem batalionams suformuoti. Paprastai Bundesvero tankų batalione yra 44 tokios kovinės mašinos.

Vokietija ir Lenkija nusprendė Ukrainos kariuomenei perduoti po vieną kuopą, tai yra 14 tankų. Berlynas į Kijevą pristatys 2A6 modifikacijos tankus, kuriuos bus galima perduoti maždaug per tris keturis mėnesius.

Nyderlandai, nuomojantys 18 leopardų iš Vokietijos, yra pasirengę juos išpirkti , kad perduotų Ukrainai, sakė ministras pirmininkas Markas Rutte.

Norvegija gali perduoti Ukrainai iki 8 tankų, Portugalija svarsto galimybę suteikti 4 kovines mašinas, pranešė vietos laikraščiai, remdamiesi šaltiniais.

Ispanija ir Suomija, kurios jau paskelbė apie pasirengimą pristatyti „Leopard“ Ukrainai, nenurodė, kiek tankų galėtų perduoti. Suomijos gynybos ministras Mikko Savola perspėjo , kad jo šalies indėlis „negali būti labai didelis“.

Švedija, kaip rašo laikraštis „Svenska Dagbladet“, neatmeta galimybės į Ukrainą išsiųsti savo „Leopard – Stridsvagn 122“ versiją.

Kiti vakarietiški tankai

JK anksčiau skelbė apie planus artimiausiomis savaitėmis Ukrainai pristatyti 14 „Challenger 2“ tankų.

Prancūzija per du mėnesius Ukrainos kariuomenei ketina išsiųsti lengvuosius ratinius tankus AMX-10 RC, kurių skaičius neskelbiamas. Respublika taip pat svarsto galimybę tiekti tankus „Leclerc“.

Sovietinių tankų pristatymai

Vakarų šalys,  Ukrainai perdavė mažiausiai 350 sovietų gamybos tankų, daugiausia įvairių T-72 modifikacijų. Daugiau nei pusė pristatytų buvo į Lenkiją, kuri iš viso pateikė 240 M1 versijos T-72.

Antra pagal dydį tiekėja buvo Čekija, JAV ir Nyderlandai susitarė finansuoti 90 čekiškų T-72 pervežimą Ukrainai, tačiau iki praėjusių metų pabaigos, pasak Respublikinės tarpvalstybinio gynybos bendradarbiavimo agentūros direktoriaus Aliošos Vitechkos, buvo išsiųsta tik 20. Tuo pačiu metu, anot laikraščio Mladá fronta DNES , Praha pati perdavė Kijevui dar 40 tankų.

Šiaurės Makedonija, remiantis vietos žiniasklaidos pranešimais, praėjusią vasarą Ukrainai perdavė apie 10 iš maždaug 30 T-72.

Ukraina taip pat gavo apie 20 tankų T-72 iš Maroko, pranešė Alžyro internetinis šaltinis MENADEFENSE . Anot jo, karalystė, iš viso įsigijusi apie 300 T-72, tokį sprendimą priėmė spaudžiama Vakarų šalių.

Slovėnija į Ukrainą išsiuntė 28 tankus M-55S, sovietinio tanko T-55 modifikacijas. Praėjusių metų pavasarį taip pat buvo kalbėta apie galimybę T-72 iš Liublianos perkelti į Kijevą, tačiau apie pristatymus oficialiai nebuvo pranešta.

Slovakija ketino perduoti visus 30 savo tankų T-72 Ukrainos kariuomenei mainais į 15 leopardų iš Vokietijos, rašė „ Business Insider “ . Oficialios informacijos apie šio projekto įgyvendinimą nebuvo.

SN inf.