Palūšėje vyks stintelių šventė

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/02/10/pa... 2023-02-10 18:43:00, skaitė 308, komentavo 0

Palūšėje vyks stintelių šventė

Vasario 25-ąją garsiajame Ignalinos rajono Palūšės kaime, prie Lūšių ežero, vėl skambės muzika, kvies mugė, žiemos pramogos ir vilios kepamų stintelių kvapas.

Šių metų tradicinė šventė „Trauk stintelę 2023 – nuo Lūšių iki Kuršių marių“ dar platesnė ir garsesnė, ne tik su savais žvejais, dalyviais ir atlikėjais, bet ir su būriu svečių iš Kuršių nerijos, Klaipėdos krašto.

Rengėjai žada daug puikių reginių, smagių veiklų.

Didžiausias dėmesys, kaip ir kasmet, skiriamas stintelėms, prisimenant jų senąjį žvejybos būdą, tapusį vertingu paveldu, pagerbiant tą amatą puoselėjančius žvejus ir, žinoma, ragaujant ant laužo keptų skaniųjų žuvelių.

Šių metų šventės atidaryme bus pristatytas etnokultūrinis tiltas tarp Palūšės ir Kuršių nerijos.

Nuo ankstaus ryto vyks žvejų mėgėjų varžytuvės, norintys galės dalyvauti pėsčiųjų žygyje po gražiąsias Palūšės apylinkes.

Koncertuos Klaipėdos krašto muzikos kapela „Martvežiai“, Kuršių nerijos folkloro ansamblis „Giedružė“,  grupė „Elektro Folk LT“.

Vyks pamokos, smagios žiūrovų varžytuvės, sukant bobas, kilnojant sunkiausią stintą, raikant ir spalvinant medines stintas…

O kur dar stintelių ir žuvienių ragautuvės, ruonių maudynės, ledo karuselė! Norintys galės išbandyti Nijolės pirtelės malonumus.

Palūšėje vyks stintelių šventė | Ignalinos rajono savivaldybės nuotr.

Šventę rengia Palūšės kaimo bendruomenė, Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcija, Ignalinos seniūnija, Ignalinos rajono kultūros centras, „Žvejo krantas“ ir Trainiškio žvejai.

Stintelių šventė vyksta ne viename Lietuvos krašte, tačiau būtent Palūšėje – ji ypatinga.

Lūšių ežere nuo seno agurkais kvepiančios žuvelės iš po ledo buvo traukiamos rankiniu būdu, sukant taip vadinamą „bobą“.

Tai statinė ant ašies su skersine kartimi, kurią sukant ir traukiamas tinklas.

Medinėmis kartimis ir virvėmis į ežero gelmes per eketes panardinamas daugiau kaip 300 metrų ilgio ir apie 16 metrų pločio tinklas, jo viduryje yra didžiulis maišas, vadinamas „motnia”, į kurį ir sukrenta stintelės.

Tinklai su laimikiu „boba“ ištraukiamas ant ledo.

Šis archajiškas, nuo senų laikų žinomas žvejybos būdas 2021 m. įtrauktas į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąrašą.