Viltinga generolo prognozė: karas gali baigtis šiemet

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/02/12/vi... 2023-02-12 20:17:00, skaitė 501, komentavo 16

Viltinga generolo prognozė: karas gali baigtis šiemet

Politinis strateginis lygmuo

Ukraina po dvejų metų taps ES nare, o po pergalės – NATO nare, pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Šiandien tarp pasaulio lyderių yra pesimistų, kurie mano, kad Ukrainai reikia 10 metų (pasiekti) narystei ES. Tačiau jie dažniausiai musų nepažįsta ir kartais net bijo mūsų dvasios, mūsų energijos. Taigi matome, kad per dvejus metus galime tapti ES nariais. Mums reikia saugumo garantijų“, – teigia Zelenskis.

Didelis klausimas, kam iš jų labiau reikalinga Ukrainos narystė NATO ir ES. Ar Ukrainai reikia ES ir NATO garantijų, ar ES ir NATO reikia Ukrainos, kaip skydo nuo Rusijos?

Kas su sužvėrėjusiomis teroristinės Rusijos ordomis šiandien pasirengę kautis ir tą įrodo krauju: ukrainieičiai ar ramūs belgai, olandai, vokiečiai ir nelabai ramūs prancūzai? Atsakymą žinote.

JAV generolo Benas Hodžesas (Ben Hodges) teigimu, Rusija ir toliau veršis į Ukrainą, tačiau negalės įvykdyti pilno masto karinės operacijos. Geriausiu atveju tai gali būti ribotos sėkmės karinė operacija.

Ukraina turi pakankamai pajėgų sustabdyti rusus, ir tai, be abejo, kainuos daug aukų. Nors karinės amunicijos – tankų, lėktuvų, šaudmenų tiekimas vėluoja, tačiau nėra per vėlus. Ginklus tiekti nėra pernelyg vėlu.

Pasak generolo, Vakarai nebeturėtų bijoti eskalavimo dėl naikintuvų F-16 siuntimo, nes tokie pat grasinimai iš Maskvos buvo girdimi siunčiant „Stingerius“. Nieko neatsitiko. Neatsitiks ir dabar suteikiant tolimojo nuotolio raketas, dronus ir naikintuvus.

Ukrainiečiai galės naikinti rusų karinius aerodromus, lėktuvus, bazes, raketų paleidimo sistemas ir visa kita.

Generolas neabejoja, kad Ukraina remiama taip, kaip ji yra remiama šiandien, karą laimės. Tačiau tai gali užtrukti tris ar net penkerius metus ir kainuoti tūkstančius nekaltų žmonių gyvybių.

Kuo greičiau Vakarai suteiks Ukrainai visą reikalingą ginkluotę, tuo greičiau Ukraina išstums rusų armiją iš savo teritorijos. Taigi, karo eiga „priklauso ne nuo Rusijos, ne nuo Ukrainos, o nuo mūsų“, – DW teigia B. Hodžesas.

Pasak generolo, reikia mažiau svarstyti, diskutuoti, kiek laiko truks mokymai, kaip tai reikės įgyvendinti, kaip vykdyti logistiką, o tiesiog daryti. Šiandien.

Vakarų parama Ukrainai nėra kova už šią šalį, o kova už visą Vakarų civilizaciją ir pasaulio tvarką.

Jei Ukraina pralaimės, kitos pasaulio agresorės ims elgtis lygiai taip pat, todėl pasaulis paskęs chaose.

Todėl būtina remti Ukrainą, suvokiant, jog tai, visų pirma, Vakarų civilizacijos kova.

Pasak Hodges, pesimistiškiausias karo scenarijus būtų, jei Vakarai pavargtų remti Ukrainą, karas būtų pralaimimas, o optimistiniu jo vertinimu, Krymas galėtų būti išvaduotas šių metų vasarą.

Mes, ir tikriausiai, kiekvienas jūsų, pritariate generolo Hodžeso mintims. Tai rodo, jog yra karo strategų, žinančių, kaip greitai pribaigti Rusiją, išsaugoti Ukrainą ir Vakarus.

Didžiausia bėda – ne savo vietoje, ne laiku atsidūrę politikos varškėčiai, lepšiai, vištos, kuriems politikos arena nelyginant pasirodymas ant scenos šalia Maiklo Džeksono  arba Radži su įspūdinga suknele ar įliemenuotu švarkeliu.

Šie politikai yra civilizacijos dėsnių nesuvokiančios masių revoliucijos produktas. Masių, kurios ničnieko nesuvokia, nežino, nemąsto į priekį, visko bijo, panikuoja, abejoja.

Masių politikui svarbiausia gerai atrodyti selfyje su Zelenskiu, o ne planuoti paramą Ukrainai ir konkrečius skaičius bei veiksmus laiko ašyje.

Europoje mažėjant dujų kainoms, „nebėra baimės dėl energetikos krizės“, – laikraščiui „Financial Times“ teigia „Andurand Capital“, pelniusios teisingai energijos rinkos pokyčius prognozuojančios bendrovės reputaciją įkūrėjas Pjeras Andjuranas (Pierre Andurand). Rusijos energetinis lošimas nepavyko, nes dujų kainos Europoje krito ir išliks žemos.

„Manau, kad tai buvo didžiausia V. Putino klaida ir apskaičiavimas dėl to, kieno rankose visi svertai. Lygiai taip pat, jis neteisingai apsiskaičiavo ir nemanė, jog Ukraina atsilaikys ir Vakarai susivienys.

Rusija visiems laikams prarado didžiausią savo klientą, ir prireiks mažiausiai dešimtmečio, kad būtų nutiesta pakankamai dujotiekių į Aziją. <…> Dabar, kai Europa priprato gyventi be rusiškų dujų, kodėl ji kada nors turėtų grįžti atgal?“, – klausia Andjuranas.

Plojame atsistoję, nes būtent nafta, dujos ir kiti energetiniai resursai sudarė apie pusę teroristinės Rusijos biudžeto pajamų, kurios ir įkvėpė Kremliaus skystapročius pradėti karą prieš Ukrainą bei Vakarus.

Šimtai tūkstančių žmonių vakar visoje Prancūzijoje dalyvavo demonstracijose, spausdami vyriausybę dėl jos pensijų reformos planų, siekiant padidinti pensinį amžių nuo 62 iki 64 metų. Streikų profsąjungos tikisi į gatves paskatinti išeiti bent milijoną žmonių.

Pirminiais skaičiavimais, antradienį Paryžiuje protestuotojų skaičius nuo paskutinio protesto išaugo maždaug 20 %, pranešė laikraštis „Le Figaro“. Vakar jau vyko susirėmimai su policija, sudegintas vienas automobilis.

Protestai Prancūzijoje retai apsieina be tiesioginio Rusijos įsikišimo. Kruvinųjų „Geltonųjų liemenių“ riaušių metu Prancūzijos informacinėje erdvėje siautėjo Maskva.

Buvo sukurta 600 aktyvių Rusijos kontroliuojamų „Twitter” paskyrų, 12 „Instagram” paskyrų turinčių po 76 000 sekėjų, o RT informacijos sklaida pasiekė daugiau nei 23 mln. peržiūrų.

Pvz. video, kuriame policininkas „muša prancūzus“ buvo peržiūrėtas 5,7 mln. kartų, nors įrašas darytas Armėnijoje. Į Paryžių neramumams kurstyti buvo pasiųsti smogikai iš Donbaso.

Ar prancūzai pagaliau susivoks su kuo turi reikalą? Reikia tikėtis, kad spec. tarnybos jau dabar akylai ieško „vasių, kolių ir seriožų“ ir atidžiai sekama Kremliaus įtakos agentų veikla viešojoje erdvėje.

Beje, prancūzai „RT France“ uždarė tik 2023 m. sausio 21 d.

Operacinis lygmuo

Ukrainos gynybos ministerija teigia, jog Rusija šiuo metu neturi pakankamai resursų puolimui pilno masto karo veiksmams, todėl bando rasti silpnų vietų Ukrainos gynyboje.

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos atstovas Andrijus Černiakas mano, kad „Rusijos vadovybė neturi pakankamai išteklių plataus masto puolamiesiems veiksmams. Pagrindinis Rusijos pajėgų tikslas tebėra pasiekti bent tam tikrą taktinę sėkmę Rytų Ukrainoje.“

Černiako teigimu, Rusijai trūksta didelio tikslumo raketų. Agresorė išnaudojo 80 proc. savo atsargų ir dabar bando atnaujinti gamybą, tačiau kol kas esą nesėkmingai.

Rusijos Federacija masinių smūgių nenutrauks. Teroras bus tęsiamas likusių rezervų sąskaita.

Didžiosios Britanijos gynybos ministerija prognozuoja, kad rusai tęs puolimą nepaisant blogėjančių oro sąlygų, nes ankstyvą pavasarį judėti bekele bus labai sunku.

Pasak NATO karinio komiteto pirmininko admirolo Robo Bauerio, pavasarį okupantai bandys surengti masinį puolimą, nes Rusijos strateginiai tikslai Ukrainoje nepasikeitė.

Tačiau šaliai agresorei sudėtinga, nes Pentagono teigimu, Rusija Ukrainoje neteko pusės visų savo tankų.

Pagrindinis Maskvos koziris – žmogiškieji ištekliai. Tačiau nepaisant praradimų, Rusijos armija mokosi iš karo nesėkmių Ukrainoje.

Taip, ir tai Vakarams yra didelis pavojaus signalas. Milijonas tikrame kare dalyvavusių, kraujo ir parako ragavusių karių – didžiulė grėsmė.

Tai ne statistinių, šiltose kareivinėse išlepintų į popierinius taikinius šaudančių jaunuolių būriai, o tikrų žudikų ir marodierių orda.

Vienintelė jėga, galinti sustabdyti šias ordas, yra treniruota ir patyrusi ukrainiečių kariuomenė.

JAV Nacionalinio saugumo tarybos koordinatorius Džonas Kiorbis (John Kirby) teigia, kad Putinas naudojasi dabartiniais žiemos mėnesiais, kad papildytų atsargas, perginkluotų pajėgas, papildytų personalą ir pavasarį atnaujintų puolamąsias operacijas.

Todėl pastarosiomis savaitėmis Jungtinės Valstijos ir kitos sąjungininkės bei partnerės padidino karinės pagalbos Ukrainai siuntas, kurios apima sudėtingesnius kovinius pajėgumus, skirtus kovai atviroje vietovėje. Dž. Kiorbis įspėją, jog Rusija puolimą gali pradėti kovo-gegužės mėnesiais.

Teigiama, jog vasario 20 d. Džo Baidenas, lankydamasis Lenkijoje paskelbs apie naują karinės pagalbos Ukrainai paketą.

Žiniasklaidoje taip pat pasklido gandai apie tariamai planuojamą Dž. Baideno ir V. Zelenskio susitikimą, tačiau Ukrainos prezidentas pareiškė, kad jo niekas nekvietė (galima pasistengt, kad pakviestų).

Po Vokietijos sprendimo dėl tankų siuntimo, apie patobulintų „Abrams“ perdavimą paskelbė JAV vadovas Dž. Baidenas. Tačiau dėl sudėtingos logistikos ir ribotų įrangos atsargų, įvairiais vertinimais, pristatymas vėluos iki kelių mėnesių.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pabrėžia, kad Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms reikia iki 500 tankų, kad galėtų aktyviai judėti į priekį.

Vakarai tęsia aktyvias derybas dėl kovinių lėktuvų perdavimo Ukrainai. Paryžius atsargiai pripažino, kad Prancūzijos naikintuvai yra viena iš galimybių.

Taktinis lygmuo

Rusai ir toliau puola Kupjansko, Limano, Bachmuto, Avdijevkos ir Novopavlovsko kryptimis.

Per pastarąją parą okupantai sudavė 12 raketų smūgių, iš jų 3 – Charkovo civilinei infrastruktūrai, ir 32 aviacijos smūgius, iš jų 6 – panaudojant bepiločius „Shahed-136“. 4 orlaiviai numušti. Rusų teroristai atliko daugiau kaip 90 apšaudymų reaktyvinėmis salvinės ugnies sistemomis.

Nuo apšaudymų nukentėjo daugiau kaip 20 gyvenviečių.

Okupntai ir toliau plėšikauja, marodieriauja ir grobia okupuotų teritorijų gyventojų turtą.

Rusijos kareiviai vaikšto po namus, tikrina gyventojus, ar jie turi leidimus ir būsto nuosavybės dokumentus.

Apleisti namai yra užantspauduojami, iškabinant pranešimus, kad patalpos perėjo vadinamosios okupacinės „vietos administracijos“ nuosavybėn.

Per praėjusią parą Ukrainos karo aviacija atliko 19 smūgių okupantų telkiniams, taip pat 2 smūgius į priešlėktuvinių raketinių kompleksų pozicijas.

Ukrainos gynėjai numušė driskių lėktuvą Su-25. Raketinės kariuomenės ir artilerijos daliniai smogė į 14 priešo gyvųjų pajėgų židinio rajonų ir priešlėktuvinio raketų komplekso pozicijas.