Ukrainą pasieks nauja humanitarinės pagalbos siunta iš Lietuvos

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/ukraina-p... 2023-02-21 17:54:00, skaitė 287, komentavo 1

Ukrainą pasieks nauja humanitarinės pagalbos siunta iš Lietuvos

Iš Lietuvos į Ukrainą iškeliavo dar viena humanitarinės pagalbos siunta, skirta karo krečiamos šalies gydymo įstaigoms. Siuntą sudaro vaistai, medicinos įranga ir priemonės, kurias skyrė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pavaldžios įstaigos, ligoninės ir privatūs rėmėjai.

Paramos gavimą iš Lietuvos ligoninių ir privačių paramos davėjų koordinavusi SAM reiškia padėką visiems prisidėjusiems prie šio kilnaus žingsnio, kuris padės apsaugoti Ukrainos gyventojų sveikatą ir gyvybę.

Pagalbos siuntos suformavimą organizavo Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centras (ESSC), siuntos gabenimą – Europos Komisijos Reagavimo į nelaimes koordinavimo centras.

Nuo karo veiksmų nukentėjusią Irpinės karo ligoninę pasieks medicinos priemonės ir vaistai, kuriuos siunčia Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos, taip pat dalis vaistinių preparatų, kuriuos ESSC įsigijo iš lėšų, skirtų COVID-19 pandemijos valdymui. Abromiškių reabilitacijos centras skyrė reabilitacijai reikalingą aparatą, o UAB „Idemus“ – ortopedijos priemonių, kurios bus panaudotos paspartinti sveikimui po karo sukeltų traumų. Irpinės karo ligoninei skirtos paramos bendra vertė viršija 27 tūkst. eurų.

UAB „Ideal Trade Links“ paramai skirtas vaistinis preparatas, sukeliantis raminamąjį poveikį ir palengvinantis nerimą bei raumenų įtampą, kurio vertė – beveik 218 tūkst. eurų, bus perduotas Ukrainos skubios medicinos ir nelaimių medicinos moksliniam ir praktiniam centrui.

Ne kartą nuo apšaudymų nukentėjusiai ir apgriautai Charkovo ligoninei Nr. 14 Nacionalinis visuomenės sveikatos centras skyrė 172,8 tūkst. švirkštų, Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija – 6 tūkst. savikontrolei skirtų greitųjų antigeno testų COVID-19 ligai nustatyti, ESSC – daugiau nei 44 tūkst. porų vienkartinių antbačių. Be to, UAB „Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinika“ nuo karo veiksmų nukentėjusiai ligoninei padovanojo operacinei skirtas lempas. Charkovo ligoninei Nr. 14 skiriamos paramos vertė siekia beveik 27,5 tūkst. eurų.

SAM nuolat palaiko kontaktą su Ukrainos kolegomis ir yra pasiryžusi tęsti paramą Rusijos karinę agresiją patiriančiai šaliai.

Lietuvoje ir toliau sudaromos sąlygos Ukrainos karių ir pareigūnų gydymui bei reabilitacijai. Šalies gydymo ir reabilitacijos įstaigos jau priėmė 138 sužeistus Ukrainos gynėjus, iš kurių du šiuo metu tebegydomi Lietuvoje.