Kada nustosim krūpčioti Putino trepsėjimų?

Autorius: Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas Šaltinis: https://alkas.lt/2023/02/22/ka... 2023-02-23 19:22:00, skaitė 221, komentavo 4

Kada nustosim krūpčioti Putino trepsėjimų?

Politinis strateginis lygmuo

Zelenskio ir Baideno susitikimo Kijeve šventę vakar temdė Putino kreipimasis į „liaudį“, nauji smūgiai į Ukrainos miestus, naujos aukos, naujas kraujas.

Beveik dvi valandas trukusioje kalboje kartotos daug kartų girdėtos mantros, kad Vakarai ir Ukraina kaltos dėl karo ir jog būtent Vakarai nori sunaikinti Rusiją. Iš viso to pliurpalo svarbiausia buvo tai, jog Putinas paskelbė apie Rusijos dalyvavimo Strateginės ginkluotės mažinimo sutartyje (START) sustabdymą.

Be to, Putinas paragino Gynybos ministeriją ir „Rosatom“ užtikrinti pasirengimą Rusijos branduolinių ginklų bandymams.

START-3 sutartis tarp Rusijos ir JAV įsigaliojo prieš 12 metų. Joje numatyta, kad Rusija ir JAV turi sumažinti dislokuotų branduolinių kovinių galvučių skaičių iki 1550, tarpžemyninių balistinių raketų, iš povandeninių laivų paleidžiamų balistinių raketų ir sunkiųjų bombonešių – iki 700.

„Tai jie pradėjo karą, o mes naudojame jėgą, kad jį sustabdytume. Tai jie išleido džiną iš butelio, į chaosą panardino ištisus regionus“, – sakė Rusijos fiureris ir įspėjo Vakarus netiekti Ukrainai žadėtų tolimojo nuotolio ginklų.

„Vakarai naudoja Ukrainą ir kaip taraną prieš Rusiją, ir kaip bandymų poligoną. Vienas dalykas turėtų būti aiškus visiems – kuo daugiau tolimojo nuotolio Vakarų sistemų atvyks į Ukrainą, tuo labiau būsime priversti nustumti grėsmę nuo mūsų sienų“, – sakė Putinas.

Po tokių žodžių pasigirdo visuotinės trydos požymių, skleidžiamų skambių antraščių kūrėjų, skirtų naiviems skaitytojams ir sensacijų medžiotojams. Kai kas išsigando, kad Rusija užpuls Lietuvą, kažkam pasivaideno, kad Baltarusijos tankai jau prie Lietuvos sienos, kai kam prisisapnavo „Wagner“ smogikų operacija Lietuvoje.

Tokie panikos priepuoliai kenkia ne tik mūsų psichologinei būsenai, miegui, bet atbaido investuotojus ir galų gale, paprastus turistus.

Niekas, nei Lukašenka, nei Putinas Lietuvos nepuls. Nei joks Vagneris, Vangelis ar Vrungelis. Kremlius nori matyti žmonių akyse antro fronto siaubą, kurį kartais pasiseka įžiebti neatsakingų politikų, ekspertų, žiniasklaidos dėka.

Bent jau šiuo metu, Maskva pati bijo menkiausios atviros konfrontacijos su NATO. Surovikinai, gerasimovai ir butų vagys prigožinai puikiai suvokia, kad joks antras frontas neįmanomas, o problemų apsčiai pakanka ir pirmajame. Antras frontas su NATO reikštų Putino ir russkij mir krachą.

Ką mes kartais ir parašome, kad netikėtai atsidaręs antrasis frontas žaibiškai išspręstų galvos skausmą visam pasauliui, nes NATO smogtų jau į Rusijos teritoriją ir priverstų Kremlių kapituliuoti.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sureagavo į Putino kalbą bei priminė naujus ir ankstesnius įsipareigojimus:

„Tačiau NATO turi ir kitą užduotį – neleisti šiam karui išplisti už Ukrainos ribų. Todėl invazijos dienos rytą sustiprinome savo gynybos planus ir padidinome padalinių skaičių rytinėje Aljanso dalyje, siųsdami labai aiškią žinią Maskvai, kad NATO yra čia ir gins kiekvieną NATO teritorijos centimetrą.

O išpuolis prieš draugą būtų išpuolis prieš visą Aljansą. Mes ir toliau remsime Ukrainą tiek, kiek reikės, ir užtikrinsime patikimą atgrasymo priemonę ir gynybą visoje NATO teritorijoje“, – pridūrė J. Stoltenbergas.

Aljanso vadovas konstatavo, kad V. Putinas aiškiai parodė, kad jis ruošiasi dar didesniam karui bei apgailestavo, kad Rusija nusprendė sustabdyti savo dalyvavimą naujoje Strateginės puolamosios ginkluotės sutartyje.

„Šiandieniniu sprendimu buvo išardyta visa ginklų kontrolės architektūra. Primygtinai raginu Rusiją persvarstyti savo sprendimą“, – sakė NATO generalinis sekretorius.

Gerai, kad nesikreipė į Putiną „labai prašau“. Nieko keista ir nieko nauja – politinio, karinio teroristinio parado madas šiandien diktuoja Maskva. Kol kas nematėme nei vieno netikėto ėjimo ar grasinimo Kremliui, dėl kurio Putinas būtų čiurkštelėjęs į kelnes.

Mūsų mieli skaitytojai, jei mes primintume kai kurių mūs kaimuko bei „didžiųjų“ užsienio politikų kalbas prieš metus ir palygintume, ką jie sako dabar, jūs sakytumėt, kad jie yra nenuoseklūs, kalba netiesą ir patys sau prieštarauja.

Tačiau analizė laiko ašyje šiandien beprasmė, nes masės ir jų politikai pliurpia tai, ką galvoja šiandien, tiki tuo, ką mato prieš akis. Ir jei sakoma – „mes laimėsim“, šventai tikima šias viltis išreiškiančiu sakytoju, neturinčiu žalio supratimo, kaip tai pasiekti. Čia ir slypi didžiausia visų mūsų nelaimė.

Mes pasiryžome eiti šiuo keliu – neveidmainiauti, nesistengti įtikti, sakyti tiesiai ir tiesą, tai, ką iš tiesų galvojame. Ar mes klystame? Taip, kartais.

Bet jei jūs peržvelgtumėt kiekvieną mūsų tekstą, pamatytumėt, kad kad tų nuklydimų ne taip jau ir daug.

Mes galime, ir, patikėkit, tikrai žinome, kaip reiktų rašyti, kaip jumis manipuliuoti, kad rinktume patiktukus ir, sakome labai aiškiai ir tiesiai, jūsų finansinę paramą. Agentūra išsilaiko ir yra nepriklausoma tik jūsų dėka, ji yra pagrindinis mūsų darbas. Na, be tiesioginės paramos įvairiuose frontuose Ukrainai.

Kinijos vyriausiasis diplomatas Vang I atvyko į Maskvą ir šiandien Maskvoje susitiks su Rusijos užsienio teroro reikalų ministru Sergejumi Lavrovu. Vangas praėjusį mėnesį buvo paskirtas Kinijos komunistų lyderio Si Dzinpingo vyriausiuoju patarėju užsienio politikos klausimais.

Neturime abejonių, jog Pekinas remia ir dar labiau rems Maskvą. Ir nors pastaraisiais mėnesiais Kinijos prorusiška retorika sušvelnėjo, parama Maskvai, vertinant pagal metinę prekybą, diplomatinius ryšius ir bendrų karinių pratybų tvarkaraštį, per pastaruosius metus sustiprėjo.

JAV prezidentas Varšuvoje padėkojo Lenkijos prezidentui Andžejui Dudai už jo šalies įsipareigojimą remti Ukrainos žmones, pavadindamas abiejų tautų santykius „labai svarbiais, labai svarbiais, labai svarbiais“. Džo Baidenas sakė tikįs, kad Ukrainos padėtis yra „geresnė nei kada nors anksčiau“, ir paragino NATO šalis „išlaikyti galvą ir susitelkti“.

Labai gražu, kad politikai moka sakyti tiek daug labai labai labai labai labai gražių žodžių, tačiau šiame etape mes nematome jokio aiškaus karo pabaigos/taikos plano, išskyrus taikos derybas, kurios galiausiai prives prie aneksuotų teritorijų de facto pripažinimo Rusijai.

Daugiau ginklų Ukrainai be abejo reiškia galimybę šaliai gintis, suteikiant Vakarams laiko apsiginkluoti ukrainiečių kraujo sąskaita. Ir net jei Kijeve su Zelenskiu nusifotografuotų visi pasaulio lyderiai, įskaitant Romos popiežių, visi vienu metu – tai niekaip nepakeistų padėties fronto linijoje ir nesumažintų užpultos šalies kančių. Būtinas kitas planas.

Slovakijos užsienio reikalų ministras Rastislavas Kačeris Orbaną ir kitus „Putino kolaborantus“ Europoje, kurie priešinasi ginklų suteikimui Ukrainai pasiuntė į „kaimą Peru“.

„Savaitgalį jų Karpatų pranašas (Viktoras Orbanas ) pasakė, kad tai ne mūsų karas. Tai „tik dviejų slaviškų valstybių karinis konfliktas“. Juos reikėjo palikti ramybėje, izoliuoti. Tai yra, tegul rusai greitai išžudo ukrainiečius. Tegul jie nesijaudina. Kaip bjauru. Kaip apgailėtina. Kaip nekrikščioniška. Šventasis Martynas iš Tūro gimęs dabartinėje Vengrijoje būtų miręs iš gėdos už tokius krikščionis“, – rašė Slovakijos užsienio reikalų ministras.

„Putino kolaborantams, o ypač mūsų Karpatų baseino ir Felvydeco (vengriškas istorinis Slovakijos pavadinimas ) gyventojams, visiems tiems, kurie nori taikos Ukrainos sunaikinimo kaina, turiu tik vieną žinutę: „Eikite na…“, – parašė politikas.

Na, žinote, kaip čia taip galima?! Che che, juokaujame. Labai teisingai parašė.

Operacinis lygmuo

Rytų fronte nieko naujo.

Tačiau Vakaruose įvyko labai svarbus susitarimas: Ukraina, ES ir NATO susitarė sukurti koordinavimo mechanizmą, kad būtų padidinta ginklų gamyba (ir tiekimas bei remontas) Ukrainos poreikiams. Šiuo tikslu šalys susitarė sukurti trišalį koordinavimo mechanizmą, kuriuo būtų sinchronizuojamas gamintojų, pirkėjų ir vyriausybių darbas.

Po prezidentų Džo Baideno ir Volodymyro Zelenskio derybų Kijeve Jungtinės Valstijos ketina kartu su sąjungininkais ir partneriais daug dirbti, kad paremtų Ukrainą, kuri priešinasi Rusijos agresijai.

Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Džeikas Salivanas teigia, jog lyderiai turėjo galimybę išsamiai, detaliai pasikalbėti su prezidentu V. Zelenskiu apie kiekvieną konflikto aspektą. „Ir dėl to bus atlikta daug tolesnio darbo, taip pat ir glaudžiai konsultuojantis su mūsų sąjungininkais ir partneriais“, – sakė Salivanas.

JAV prezidentas Džo Baidenas Varšuvoje kreipėsi į Rusijos piliečius ir patikino, kad JAV neketina pulti ar naikinti Rusijos. Pasak jo, JAV ir Europa niekada negrasino Rusijai.

„Norėčiau kreiptis į Rusijos piliečius. JAV nenori sunaikinti Rusijos, jos neketina pulti Rusijos. Milijonai Rusijos piliečių nori gyventi taikoje su savo kaimynais. Jie niekada nebuvo priešai. Tai yra tragedija. Prezidentas V. Putinas pasirinko karą, o kiek ilgai jis tęsis, yra jo pasirinkimas. Jis gali sustabdyti karą.

Jei Rusijos Federacija nutrauks puolimą ir pasitrauks iš Ukrainos – karas baigsis. Jei Ukraina sustos – tai bus Ukrainos pabaiga. Esu įsitikinęs, kad Ukraina gali atsilaikyti“, – sakė Džo Baidenas.

Ech… misteri Džo. Nepažįstate Jūs Rasiejos, nekvasinot vodkės su Serioga. Jis papasakotų, kad Vakarai visą laiką puolė Rusiją. Maskvoje dar 1610-iais siautėjo litovcai su lieankais, padegė Kitai Gorodą. Užgrobę Maskvą buvo ir francūzai, ėmė dusyk niemcai, ale nepaėmė, nes rusai visą laiką gynėsi. Taip gynėsi, kad besigindami sugriovė Berlyną ir ten išprievartavo visas froilen. Nuo 5 iki 105 metų amžiaus.

Tai kuo gi tam rusui tikėt – Lodimyru iš Kremliaus ar Mieguistu Džo iš už Atlanto? Aišku, kad Putka. Banditu, bet savu.

Moldovos premjeras Dorinas Rečanas patvirtino Ukrainos prezidento žodžius, kad Rusijos Federacija planuoja užgrobti Kišiniovo oro uostą ir pradėti valstybės perversmą. Tačiau premjeras patikino, kad Moldovos valdžia yra pasirengusi atremti tokius iššūkius.

Mus tokie judesiai periferijoje neramina. Skiriami papildomi resursai tam, kad būtų atnaujintos ardomosios operacijos kitose kaimyninėse šalyse. Tuo galimai siekiama nukreipti dėmesį nuo bėdų fronte.

Italija suteiks Ukrainai šeštąjį karinės pagalbos paketą, į kurį be priešlėktuvinės gynybos SAMP-T, įeis radarų sistemos „Skyguard“ ir daugiafunkcinės raketos „Spike“.

Apie tai pranešė Italijos ministrė pirmininkė Džordžija Meloni. Ji pridūrė, kad Italija taip pat padės Ukrainai išminavimo srityje.

Taktinis lygmuo

Praėjusią dieną okupantai surengė 59 atakas iš reaktyvinių ugnies sistemų. Dėl nusikalstamų rusų okupantų veiksmų buvo sugriauti ir apgadinti civiliniai gyvenamieji pastatai, žuvo ir buvo sužeisti civiliai gyventojai.

Chersono mieste per Rusijos apšaudymą žuvo mažiausiai šeši žmonės, pranešė Ukrainos kariuomenės Pietų operatyvinė vadovybė. Rusijos teroristai smogė gyvenamiesiems rajonams, infrastruktūrai, vaikų darželiui ir ligoninei. Taip pat buvo apšaudytas vietos turgus ir viešojo transporto stotelė.

„Chersono civiliai gyventojai buvo sužeisti ir nužudyti tiesiog viduryje gatvės, savo namuose ir darbo vietose“, – teigiama pranešime.

Išlieka didelis pavojus, kad rusai toliau vykdys oro ir raketų atakas visoje Ukrainos teritorijoje.

Priešas sutelkė pajėgas puolamosioms operacijoms vykdyti Kupjansko, Lymano, Bachmuto, Avdijevkos ir Šachtarsko ašyse.

Laikinai okupuotoje Chersono srities dalyje rusiškieji okupantai prievarta išduoda gyventojams pasus. Rusijos okupacinės pajėgos kartu su policija sustiprino patikrinimus kontrolės punktuose ir grasina nuo kovo pradžios iškeldinti visus piliečius, kurie neturi rusiško paso.

Per praėjusią parą Ukrainos oro pajėgos 8 kartus smogė okupantų personalo ir karinės technikos koncentracijos rajonams bei sudavė 2 smūgius priešlėktuvinių raketų kompleksams. Ukrainiečių raketinių ir artilerijos pajėgų daliniai smogė 2 rajonams, kuriuose buvo sutelkta priešo gyvoji jėga.

Ties Bachmutu situacija nepasikeitusi. Okupantai kaupia jėgas, manome, dar vienam bandymui uždaryti miestui likusį vienintelį priartėjimo kelią šiaurės vakaruose.

Iš Kreminos rusai surengė keletą puolimų. Pagrindinės pastangos sutelktos Jampolevkos ir Debrovo kryptimis, prie pastarojo rusams pavyko priartėti ir susirėmimai vyksta gyvenvietės prieigose. Ukrainiečiai HIMARS ugnimi naikina rusų logistinius centrus ir kitus karinius taikinius pačioje Kreminoje.

Nuotrauka: karas prieš okupantą.

Visuomenės informacinio saugumo agentūra