Aurimas Guoga: Kaip panaikinta Abiejų Tautų Respublika

Autorius: Aurimas Guoga Šaltinis: https://minfo.lt/nuomones/stra... 2023-06-19 21:17:00, skaitė 342, komentavo 6

Aurimas Guoga: Kaip panaikinta Abiejų Tautų Respublika

Nutariau pasidalinti istorija kaip buvo panaikinta Abiejų Tautų Respublika. Pridedu tris puslapius iš Norman Davies "Istorijos". Labai trumpai reziumuosiu kas juose parašyta. Taip skatinu jus perskaityti nufotografuotus puslapius. Antrasis tikslas dar svarbesnis - pamatysite, kad tą patį su(si)naikinimo mechanizmą Rusija dabar mėgina primesti Ukrainai.

Taigi, 18 a. pradžioje Lenkijos - Lietuvos valstybėje siautėja vokiškų kunigaikštysčių kariuomenės. Jos nuvertė tuometinį karalių. Šis kreipėsi į Rusiją, tas pasiuntė kariuomenę ir grąžino karalių į sostą. Už tai karalius ir seimas 1717 metais turėjo patvirtinti susitarimą, kuris užtikrino, kad valstybėje lemiamą balsą turėtų Rusija.

Šio primesto susitarimo esmė - paralyžiuoti šalies valdymą patvirtinant veto teisę bet kuriam seimo nariui. Visi sprendimai turėjo būti priimami vieningai.

Apribota kiek kariuomenės galima turėti. Apribotos galimybės ją tinkamai aprūpinti. Šios tvarkos laikymąsi užtikrina caras, taigi jis bet kada gali įsiveržti kad atkurtų tokią tvarką.

Ką tai panašaus dabar stengiasi primesti Ukrainai. Nori paralyžiuoti šalies valdymą, suteikiant veto teisę Donbasui, t.y. rusų valdomui regionui. Tai reiškia, kad Ukraina nepriiminėtų jokių sprendimų be Rusijos sutikimo. 

Ukraina turi pasiskelbti neutralia. Tai reiškia nesiekti užsienio pagalbos jeigu kas nors ją užpultų. Be to, rusai siekia Ukrainą demilitarizuoti, t.y. kad Ukraina neturėtų adekvačios, apsiginti leidžiančios kariuomenės.

1717 metų sutartis padėjo pamatus ATR sunaikinimui. Valstybė tapo negyvybinga. Kai vėlesni karaliai mėgino šią padėtį ištaisyti, kaimynai už tai ją baudė teritoriniais padalinimais. Kol nepasidalino visko.