Sostinė pasiruošė NATO viršūnių susitikimui

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/07/07/so... 2023-07-08 15:36:00, skaitė 473, komentavo 8

Sostinė pasiruošė NATO viršūnių susitikimui

Jau po trijų dienų Vilnius bus pasaulio dėmesio centre – čia vyks svarbiausias ir didžiausias renginys Lietuvos istorijoje – NATO viršūnių susitikimas. Jame bus priimami svarbūs sprendimai, susiję su viso Aljanso saugumu. Visame mieste jau matyti, kaip pasiruošta šiam istoriniam įvykiui.

Šiemet planuojant naujai išasfaltuoti apie 100 km gatvių, iki NATO viršūnių susitikimo atnaujinta jau daugiau kaip 22 km atkarpų įvairiose miesto vietose. Palyginti, pernai per visą sezoną asfalto danga atnaujinta maždaug 30 km gatvių.

„Ruošiantis NATO viršūnių susitikimui, pagrindinis mūsų tikslas buvo sutvarkyti miestą taip, kad jis būtų patogus ir gražus tiek gyventojams, tiek svečiams. Šiandien galiu pasidžiaugti, kad visus darbus spėjome atlikti laiku. Svarbiausia yra tai, kad visa sutvarkyta infrastruktūra liks ir tarnaus miestiečiams dar ilgam ir ateityje. Šiandien matome, kad mūsų tikslas – per šiltąjį sezoną atnaujinti 100 km ištisinio asfalto – realizuojamas tiksliai ir kokybiškai, ir darbai po NATO susitikimo mieste tikrai nesustos, toliau tęsime didžiausią tvarkymąsi miesto istorijoje“, – sako Vilniaus meras Valdas Benkunskas.

Tarp per pora mėnesių asfaltuotų atkarpų yra ne tik centrinėje miesto dalyje esančios Pylimo, A. Goštauto ar Žygimantų gatvės, bet ir gatvės atokiau nuo centro – Mokslininkų, Rokantiškių, Sodybų. Ilgiausios atkarpos naujai asfaltuotos Ozo gatvėje (daugiau nei 2,5 km), Laisvės prospekte ir Nemenčinės plente (po maždaug 2 km).

„Kiekvienos gatvės atveju asfalto danga ir kiti sprendiniai parenkami individualiai, pavyzdžiui, didžiausio intensyvumo gatvėse viršutiniam asfaltbetonio sluoksniui naudojami polimerų priedai, kurių dėka viršutinis dėvimasis sluoksnis tampa atsparesnis didesniam automobilių srauto intensyvumui. Visiems atliktiems remonto darbams taikomas 3 metų garantinis laikotarpis – jo metu atsiradusius defektus rangovas privalės tvarkyti savo lėšomis, o savivaldybei tai papildomai nekainuos“, – sako Infrastruktūros skyriaus vedėjas Ilja Karužis.

Po NATO viršūnių susitikimo kelininkai grįš į sostinės gatves ir dar intensyviau tęs gatvių atnaujinimo darbus. Iki šio sezono pabaigos planuojama, kad nauja asfalto danga bus paklota 35,8 km A, B ir C kategorijų bei 67,1 km D kategorijos gatvių.

Vėliavos ir šviesos

Vilnius didžiuojasi, galėdamas priimti NATO viršūnių susitikimo dalyvius ir žurnalistus. Šios pergalingos šventės proga, judėdami po miestą, svečiai ir gyventojai matys daug NATO vėliavų – jomis bus papuoštas visas Vilniaus viešasis transportas, apšvietimo stulpai judresniuose maršrutuose: 3800 vėliavėlių bus matomos K. Jelskio, Parodų, Miškinių, F. Vaitkaus, Oreivių, Vikingų, Tūkstantmečio, Žirnių, Dariaus ir Girėno, Geležinio vilko, Gynėjų, A. Tumėno, A. Goštauto, Vrublevskio, S. Gucevičiaus, Totorių, Narbuto, T. Vaižganto, V. Kudirkos, Švitrigailos, Dariaus ir Girėno, Kauno gatvėse, Gedimino ir Konstitucijos prospektuose, Geležinkelio stoties, Savanorių ir Pedagoginio žieduose. Ant Savivaldybės pastato – trys didelės Lietuvos, Ukrainos ir NATO vėliavos.

Puošyba vėliavomis miestui nebus vienkartinė – jų prireiks ir kitąmet – Seimas 2024 metus paskelbė NATO metais, o 2024 m. kovo 29 d. bus minimos įstojimo į NATO 20-osios metinės.

Ryškiai nušvis ir Vilniaus televizijos bokštas – aukščiausias statinys, matomos net 50 km spinduliu, nuo liepos 7 iki 13 d. tamsiuoju paros metu švies NATO, Lietuvos ir Ukrainos vėliavų spalvų kompozicijomis.

Palaikymas nuo karo kenčiančiai Ukrainai

NATO viršūnių susitikimas Vilniuje – puiki proga dar kartą parodyti didžiulį palaikymą Ukrainai, siekiančiai tapti NATO nare.

Ukrainos vėliavos spalvomis bus ypatingai apšviesti Vilniaus tiltai per Neries upę: Baltasis, Karaliaus Mindaugo, Žaliasis ir Žvėryno tiltai.

Ukrainos vėliavos spalvomis nušvis ir Operos ir baleto teatro bei Vašingtono a. fontanai. Neries upės kairysis krantas ties Žaliuoju tiltu prabilo ukrainietiškai – mėlynais ir geltonais žiedais pasodintas šūkis: SLAVA UKRAINI! HEROJAM SLAVA!

Palaikymo nuo karo kenčiančiai Ukrainai simbolikos bus matoma ir ant viešojo transporto.

Įvairiose Vilniaus vietose ant daugiabučių gyvenamųjų namų liepos 7–11 dienomis vilniečiai kviečiami iškelti apie 33 tūkst. Ukrainos vėliavų.

Miestas pasipuošė ir naujais daugiamečiais gėlynais: ne vienerius metus sostinėje žydėsiančių augalų kompozicijos pasodintos S. Dariaus ir S. Girėno skvere, Rinktinės gatvėje, žiedinėje sankryžoje prie buvusio Edukologijos universiteto, prie Švitrigailos ir J. Basanavičiaus g. sankryžos. Naujos gėlinės puošia Katedros aikštės prieigas, Rotušės aikštę, Maironio, Kauno gatves. Iš viso pasodinta daugiau kaip 1522 kv. m gėlynų, apie 15,6 tūkst. augalų. Stengtasi rinktis mėlynos ir geltonos spalvų žiedus.