R. Ratkelytė. Kam naudingas vėliavų supriešinimas?

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/07/08/r-... 2023-07-09 21:56:00, skaitė 493, komentavo 4

R. Ratkelytė. Kam naudingas vėliavų supriešinimas?

Visi girdėjome, kad Jonas Ohmanas sumenkino trispalvę. Bet kai atsiverčiau pažiūrėti, ką gi jis ten LRT pasakė, net nustėrau! Kodėl niekas nekalba apie tai, ką pasakė Nemira Pumprickaitė

N. Pumprickaitė: Bet jūs tikriausiai matėte, kad yra tokia grupuotė, kuri sako, kad reikia kelti Lietuvos, o ne Ukrainos vėliavas?

J. Ohmanas: Dabar pasakysiu negražiai, šitie mūsų vatninkai, kokie bebūtų, realiai yra nulis, jie nori tiesiog sau pasidaryti reklamą ir tuo pačiu būti naudingi Rusijai. Čia jau negražiai sakau, bet aš tai matau – šiek tiek juokinga, šiek tiek graudu (…). Čia marginalai, nieko.

Kuris iš jų labiau paniekino vėliavą ir įžeidė tautą? Manyčiau, žurnalistė.

Pirma, ji manipuliuoja ir formuoja išankstinę nuomonę: tikriausiai matėte, yra tokia… O žodis grupuotė pasąmonėje asocijuojasi su teroristinė. Kas ta grupuotė, ir kodėl ji susieta su Lietuvos vėliavos kėlimu?

Kadangi net neabejojau, jog kelsiu vėliavą NATO susitikimo metu – juk šitoks įvykis mano valstybėje! – tai kokiai grupuotei ji mane priskyrė?  

Antra, kas jau kas, o Lietuvos žurnalistė turėtų žinoti, ką lietuviams reiškia vėliava. Mes visi dar nepamiršome, kaip jautėmės, pirmą kartą iškėlę ją laisvai ir matydami savo senelių džiaugsmo ašaras.

Lietuviai pastaraisiais metais jau ir taip suirzę: laikai įtempti, o trispalvė išnykusi iš logotipų. Ir štai dabar net per didžiausią tarptautinį renginį negalėsime pasididžiuoti…

Dora žurnalistė formuluotų klausimą kitaip arba visai jį apeitų. Juo labiau, kad klausime galbūt esama ir netiesos: niekur neteko skaityti, kad šalia Lietuvos vėliavos kas nors nenorėtų matyti ir Ukrainos vėliavą. Šalimais šios dvi vėliavos turi stiprią prasmę.

Žinoma, Ohmanas tikrai pasakė negražiai, bet gal jis ir turėjo minty tiktai kažkokią organizaciją, nes jo buvo taip paklausta. Na, jis nėra čia užaugęs, negali suprasti žmonių santykio su trispalve, ir kalbėjo apie vėliavą kaip apie paprastą bet kurios valstybės simbolį, nesuprasdamas emocinio konteksto.

Dėl tos reklamos… Ar čia jis turėjo minty, kad kažkokia teroristinė grupuotė nori save pasireklamuoti? O gal visgi lietuvius apkaltino puikybe? Taip, mes tikrai pasitempę ruošiamės, puošiamės, norime svečiams parodyti – čia mūsų valstybė, čia Lietuva! Kas geriau už mus žino, kaip tai trapu? Ohmanas norėtų matyti lietuvius užgniaužusius savigarbą ir nusižeminusius? Manau, jis reikalauja per daug, gerokai.

Visgi Ohmano labai nekaltinčiau, – gal žmogus yra per daug įsijautęs į vieną tikslą, todėl neadekvačiai vertina situaciją. Bet štai Pumprickaitė, provokuodama savo klausimu, tikrai neapgynė tautos garbės ir neprisidėjo prie vienybės.

Ne sienos, o žmonės yra valstybės apsauga. Pagalvokime, kas dabar trina delnus iš džiaugsmo, kad eilinį kartą Lietuvos žmonės yra supriešinti, pikti ir pažeminti?