Rytų fronte nieko naujo

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/07/09/ry... 2023-07-09 21:17:00, skaitė 599, komentavo 3

Rytų fronte nieko naujo

Geopolitinė padėtis

Prieš NATO aukščiausiojo lygio susitikimą Vilniuje JAV paskelbė, kad aprūpins Ukrainą kasetiniais šaudmenimis. Prezidentas Džo Baidenas šį žingsnį pavadino „sunkiu sprendimu“.

Du trečdaliai NATO narių yra uždraudusios šiuos šaudmenis, nes jie gali sukelti daug civilių aukų, tačiau JAV mano, kad jų tiekimas padės sustiprinti Ukrainos puolimą ir pralaužti Rusijos fronto linijas.

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas pasveikino JAV žingsnį, sakydamas, kad kasetinių šaudmenų tiekimas padės šaliai išlaisvinti okupuotas jos teritorijas ir kartu išgelbės ukrainiečių karių gyvybes.

Be to, O. Reznikovas pažadėjo, kad Ukraina šaudmenis naudos tik Ukrainos teritorijoje, tačiau ne miestuose, kad nenukentėtų civiliai gyventojai.

Nežiūrint to, Vakaruose, užjudinus tamsų Rusijos agentūrinio gaivalo tinklą, sujudo neva tarptautinės teisės raidės saugotojai. Pasipylė kaltinimai Kijevo adresu, tuo smarkiai nudžiugindami karo nusikaltėlius Kremliuje.

Iš to nevaldomo džiaugsmo, karo nusikaltimų ministras S. Šoigu vėl vaidenosi viešumoje lankydamas sužeistus driskius, o jo generolai nurodė raketomis apšaudyti netoli fronto linijos esantį Lymano miestą.

Ankstyvą šeštadienį per Rusijos raketų smūgį jame žuvo mažiausiai devyni civiliai gyventojai ir dar 13 buvo sužeisti.

Rytinės Donecko srities gubernatorius Pavlo Kyrylenko paskelbė nuotraukas, kuriose matyti kai kurie žuvusieji, įskaitant po dviračiu gulintį kūną ir kūno fragmentus ant grindinio šalia apgadintos transporto priemonės, sakydamas, kad „Rusijos teroristai toliau smogia Donecko civiliams gyventojams“.

Keistas tas mūsų pasaulis. Bokso ringe vyksta kova, vienas iš boksininkų, su Rusijos vėliava, vietoje pirštinių užsidėjęs kastetus be jokių taisyklių talžo priešininką, kurio vaikai paimti įkaitais, žmona išprievartauta, tėvams nupjautos galvos, o į brolių ir seserų namus kas vakarą įsiveržia banditai.

Kraujais paplūdusiam, su Ukrainos vėliava, boksininkui Vakarai kartas nuo karto atsiunčia naujas bokso pirštines, tačiau norint jas naudoti, vis primenama, kad reikia laikytis garbingos kovos ringe taisyklių.

Keista ne tiek dėl to, kad – savaime suprantama – vyksta nelygi kova. Keista labiau dėl to, kad Vakarai puikiai supranta, jog Ukrainos boksininką negyvai uždaužius, ateis jų pačių eilė.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis vakar paminėjo 500-ąją plataus masto karo dieną, sveikindamas šalies karius vaizdo įraše iš Juodosios jūros Gyvačių salos, kuri tapo Ukrainos atsparumo Rusijos invazijos akivaizdoje simboliu.

„Noriu padėkoti – iš čia, iš šios pergalės vietos – kiekvienam mūsų kariui už šias 500 dienų“, – sakė V. Zelenskis. „Ačiū kiekvienam, kuris kovoja už Ukrainą!“ Vaizdo įrašas buvo nufilmuotas iš anksto, nes pats Zelenskis šeštadienį grįžo iš Turkijos.

Jis paskelbė, kad kartu su juo lėktuvu grįžta penki „Azovstal“ plieno gamyklos gynybos vadai, karo pradžioje kelis mėnesius trukusios varginančios apsiausties dalyviai.

Daugiau kaip 2 000 „Azovstal“ gynėjų paliko plieno gamyklą 2022 m. gegužės viduryje ir pateko į Rusijos nelaisvę. Penki lyderiai, kurių dalis priklausė „Azovo“ pulkui, buvo išlaisvinti per rugsėjo mėn. įvykusį apsikeitimą belaisviais ir nugabenti į Turkiją.

Pagal mainų sutartį lyderiai turėjo likti Turkijoje iki karo pabaigos ir būti saugomi Turkijos prezidento. Ankara ir Kijevas nepateikė jokio oficialaus paaiškinimo, kodėl jiems buvo leista grįžti į Ukrainą. Šis ėjimas sukėlė eilinį Kremliaus įtūžį.

„Azoviečių“ lyderių grąžinimas iš Turkijos į Ukrainą yra ne kas kita, kaip tiesioginis galiojančių susitarimų sąlygų pažeidimas. Be to, šiuo atveju sąlygas pažeidė ir Ukrainos, ir Turkijos pusė“, – pareiškė Kremliaus mėšlu alsuojanti burna Dmitrijus Peskovas.

Su teroristais jokie susitarimai nesudaromi, o jei ir sudaromi, tai jie – negalioja. Vienintelis susitarimas čia gali būti toks – Rusijos driskiai išsinešdina iš visų okupuotų teritorijų, Ukraina nurodo, kokio dydžio reparacijas kriminalinių ir karo nusikaltėlių valdoma valstybė mokės artimiausius penkiasdešimt metų, o Vakarai, JAV ir NATO prižiūri, kad reparacijos būtų mokamos laiku.

Reikšmingi postūmiai

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija naujausioje žvalgybos ataskaitoje teigė, kad rytiniame Bachmuto mieste, kurį rusai užėmė gegužės mėn., pastarąją savaitę vyko intensyviausios kovos fronte.

Ji teigė, kad Ukrainos pajėgos nuolat žengia į šiaurę ir pietus nuo Bachmuto, pažymėdama, kad „labai tikėtina, jog rusų gynėjai vargsta dėl prastos moralės, mišrių, nevienalytės sudėties dalinių ir ribotų galimybių rasti ir smogti ukrainiečių artilerijai“.

Ukrainos gynybos pajėgos toliau vykdo puolamąją operaciją Melitopolio ir Berdiansko kryptimis, konsoliduojasi pasiektose teritorijose, įgyvendina kontrpuolimo kontrolės priemones.

Priešas bando veržtis Lymano, Bachmuto, Avdejevkos ir Marinkos kryptimis. Čia per parą įvyko daugiau kaip 25 susirėmimai.

Per dieną priešas bandė išstumti ukrainiečių karius iš pozicijų netoli Veseloho, Donecko srityje, tačiau jam nepavyko. Jis taip pat vykdė oro antskrydžius netoli Nevskojės, Liugansko srityje, ir Spornojės, Donecko srityje.

Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad priešas vykdė nesėkmingas atakas Blahodatnojės rajone, Donecko srityje, Šachtaro kryptimi. Ten taip pat surengė oro smūgį. Apšaudyta daugiau kaip 10 gyvenviečių.

Bachmuto kryptimi priešas vykdė oro antskrydžius ties Družkivka ir Bila Hora. Marijinkos kryptimi, priešas surengė oro smūgius netoli Krasnohorovkos ir Novomichailovkos, Donecko srityje. Taip pat Rusijos okupantai apšaudė gyvenvietes Donecko, Liugansko, Sumų, Chersono, Zaporožės ir Charkivo srityse.

Okupacinių pajėgų „gyvosios jėgos“ nuostoliai Ukrainoje viršijo 233 tūkst. ribą. 500-ąją invazijos dieną Ukrainos gynėjai likvidavo dar 630 okupantų, taip pat sunaikinta daug priešo transporto priemonių.

Iš viso nuo praeitų metų vasario 24 – osios sunaikinti 4074 tankai, 7953 šarvuotos kovos mašinos, 4346 artilerijos sistemos, 661 daugkartinių raketų paleidimo įrenginys, 410 priešlėktuvinės gynybos vienetų, 3666 operatyviniai-taktiniai bepiločiai orlaiviai, 6914 transporto priemonių ir cisternų bei 619 vienetų specialiosios technikos.

Trumpai

Ukrainos Nacionalinės gvardijos vadu paskirtas kovinis karininkas, Ukrainos didvyris Oleksandras Pivnenko, pasižymėjęs kovoje su Rusijos okupantais, ypač mūšiuose dėl Bachmuto.

Vokietija planuoja siekti, kad 2023 m. liepos 11-12 d. Vilniuje vyksiančiame NATO aukščiausiojo lygio susitikime būtų atidėtas Ukrainos įstojimas į Šiaurės Atlanto aljansą. Ji baiminasi, kad tai gali sukelti karą tarp bloko ir Rusijos.

Laikraštis „The Telegraph“ citavo NATO šaltinį, kuris teigė, kad Vokietija planuoja raginti NATO nares Vilniaus aukščiausiojo lygio susitikime sutelkti dėmesį ne į pasiūlymus dėl Ukrainos narystės aljanse, o į tam tikras saugumo garantijas.

Mes vis niekaip nesuprantam – gal esam per daug kvaili – apie kokias saugumo garantijas čia kalbama? Jokios saugumo garantijos neveikė, neveikia ir neveiks, kol Ukrainoje nebus NATO bazių.

Socialiniuose tinkluose plinta video įrašas, kuriame tvirtinama, kad didelė „Wagner“ kolona įvažiavo į Baltarusiją. Tačiau gudų aktyvistai šią informaciją paneigė, sakydami, kad didelių kolonų (10 ir daugiau vienetų) su karine technika neužfiksuota.

Pavienės transporto priemonės ir nedidelės kolonos buvo pastebėtos Minske, Baranavičiuose, Kobrynoje ir kai kuriuose greitkelių М1, R28 ruožuose. Visa technika priklauso Baltarusijos ginkluotosioms pajėgoms.

Lietuvoje

Savaitgalis nebuvo ramus: aktyvūs mūsų piliečiai sukilo prieš Balžeko ir Co cirką „paskambink driskiui“. Vieni kaltino Vilniaus savivaldybę, kiti – rusų agentų įtaką, treti tiesiai šviesiai rėžė, esą T. Balžeko improvizacija yra Rusijos spec. tarnybų suplanuota ir užsakyta bei apmokėta informacinė operacija, skirta Vilniaus NATO viršūnių suvažiavimui.

Ponas Balžekas teisinosi, kad jis nėra parsidavęs Kremliui, o jo sugalvota akcija yra viena iš priemonių karui Ukrainoje stabdyti.

Kaip visada, bandome išlikti šaltakraujiški, racionalūs, objektyvūs, stebintys ir darantys išvadas.

Pirma, akivaizdu, kad skambučiai nieko nepakeis. Žinoma, visos priemonės, kokios tik yra mūsų rankose, yra geros, jei jomis galima sustabdyti Ukrainos žmonių žudynes ir miestų griovimus. Bet jei skambučių virtuozas mesjė Makronas, turėdamas tiesioginį ryšį su Kremliumi, dienomis ir savaitėmis pliurpdamas nieko nepasiekė, kaip tikimasi prisibelsti iki užzombintų Rusijos piliečių galvų? Ir jei vienas kitas skambutis pavyks, ko iš to tikimasi? Vadinasi, visa ši argumentacija yra tik dūmų uždanga, ir gana primityvoka, turime pasakyti.

Antra, labai mažai tikėtina, kad Rusijos GRU PSYOPS čia būtų prikišę kanopas. Ne Kremliaus braižas. Per daug sofistikuota, per mažai efekto, net galvojant apie tai, kad visa ši informacinė operacija – siekis pagilinti mūsų visuomenės susiskaldymą.

O poveikis svečiams būtų maždaug toks, koks skambučių poveikis „Z“ šlovinantiems naujiesiems Rusijos pionieriams. Tad ir ponas Balžekas – ne Kremliaus agentas.

Peršasi viena gana paprasta išvada, kad už visos šios pompos kyšo merkantilinės ausys. Tipiškas lĖtuviškas vIArslas. Užkalt šaibų. Ir, svarbiausia, neleisti užkalt šaibų konkurĖntams. Ir visa tai padaryti ne savo, o kitų žmonių paaukotais „kilniam tikslui“ pinigais.

Viduje tarp kelių taip vadinamų medijų banginių, pasidalinusių kaimuko informacinę erdvę, vyksta nuožmi išlikimo kova. Pinigų kapšas ribotas. Kai įpranti patogiai gyventi, labai sunku būna savo išsipūtusius kaip balionai kiaušinius iš kokios Carreros perkelti į varganą Q5.