NATO šiandien stipresnė nei bet kada

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/07/14/na... 2023-07-16 01:40:00, skaitė 426, komentavo 11

NATO šiandien stipresnė nei bet kada

Geopolitinė padėtis

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio teigimu, NATO viršūnių susitikimas suteikė Ukrainai saugumo pagrindą, kokio šalis dar nebuvo pasiekusi.

„Tai yra konkrečios saugumo garantijos, kurias patvirtino septynios stipriausios pasaulio demokratijos. Dar niekada neturėjome tokios saugumo bazės ir ji yra G7 lygyje“, – teigia prezidentas.

Volodymyras Zelenskis parvežė namo daug gerų naujienų ir naujų garantijų. Tačiau pagrindinės lauktosios – aiškaus kvietimo į NATO – ne.

Tai yra realybė ir su ja reikia išmokti gyventi ne tik Kijevui, bet ir mums.

Skelbiami nauji NATO planai Rusijos agresijos atveju. Bild teigimu slapti NATO gynybos planai Rusijos puolimo atveju sudaro 4400 puslapių. Juose detaliai apibrėžta, kaip Aljanso šalys turėtų reaguoti į Rusijos grėsmę.

NATO pajėgų vadas Europoje, iškilus grėsmei, planuoja priimti sprendimus be išankstinių konsultacijų. Vokietija bus pagrindinis logistikos centras. Ateityje NATO turės 300 000 auštos parengties karių. Dalį jų planuojama įkurti rytiniame Aljanso flange.

Vokietija atsakinga už Lietuvą, Kanada – už Latviją, Britanija – už Estiją, o JAV – už Lenkiją. Visi Aljanso nariai turės investuoti į gynybą ne mažiau kaip 2% savo BVP.

NATO pradės plėsti sunkiųjų ginklų padalinius, sugebančius atlaikyti įnirtingas kautynes, taip pat sustiprins priešlėktuvinės gynybos sistemas, padidins toliašaudės artilerijos ir raketų atsargas.

NATO viršūnės susitarė dėl regioninių planų, kuriuose smulkiai aprašoma, kaip bus reaguojama į galimą Rusijos įsiveržimą.

Visi šie gražūs planai – būsimuoju laiku ir kol kas yra tik popieriuje. Tikėkime, kad žodžiai virs kūnu. Laiko turime tiek, kiek Ukraina grumiasi su okupantu.

JAV prezidentas Džo Baidenas po NATO viršūnių susitikimo Vilniuje išvyko susitikti su Šiaurės šalių lyderiais.

„Nemanau, kad NATO kada nors buvo stipresnė. Mes kartu giname bendras demokratines vertybes”, – pareiškė jis.

Helsinkyje, paklaustas apie Rusijos karą Ukrainoje, Baidenas atsakė: „Nemanau, kad karas gali tęstis metų metus“.

JAV prezidento manymu, karą reikia stabdyti derybų keliu, o Ukraina esą įstos į NATO, tačiau ne karo metu.

Mes manome kiek kitaip. Karas Ukrainoje jau tęsiasi metų metus nuo 2014-tųjų. Ir šis karas yra pagrindinė priežastis, dėl kurios Ukraina negali tapti NATO nare.

Siekdama šio ilgalaikio tikslo, Rusija pasirengusi kariauti būtent metų metus.

Kijevas praneša, kad Ukraina jau gavo JAV kasetinius šaudmenis, bet dar jų nenaudojo mūšio lauke.

Ukrainos kariuomenės vadovybė įsitikinusi, jog šis šaudmenų tipas turės didelį poveikį būsimų kovų eigai. Kasetiniai šaudmenys gali panaikinti rusų artilerijos pranašumą mūšio lauke.

Šios daugelyje NATO šalių uždraustos ginkluotės suteikimas Kijevui – dar vienas stiprus JAV paramos ženklas.

Taip pat tai signalas Kremliui, jog kuo ilgiau ir atkakliau Rusija tęs brutalią invaziją ir taikių civilių žudynes, tuo rimtesnius ginklus atsakomiesiems smūgiams gaus Kijevas.

Rusija laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose vietos žemės ūkio ištekliams taiko savo standartus. Apie tai informuoja Ukrainos gynybos viceministrė Ana Maliar. Pareigūnės teigimu, Putino režimas ir toliau sudaro sąlygas išvežti iš ukrainiečių pavogtus grūdus.

Tokios jau Ordos tradicijos. Sugriauti miestai, išžudyti gyventojai, grobis velkamas namo, Maskolijon.

Reikšmingi postūmiai

Šią naktį rytų ir pietų Ukrainos oro pajėgos numušė 16 iš 17 okupantų paleistų dronų.

Ukrainos kariuomenė toliau puola Bachmuto, Melitopolio ir Berdiansko kryptimis. Ukrainiečių kariai įsitvirtina pasiektose pozicijose ir vykdo artilerines atakas, trukdydami priešui į fronto liniją permesti aktyviai šiuo metu taikomą rezervą.

Lymano-Kupjansko kryptimi rusai telkia galingą desantininkų ir pėstininkų grupuotę. Pranešama, jog Rusijos nuostoliai prie Zaporožės beprotiški: prie Tokmako atvežti nauji krematoriumai dviem šimtams lavonų.

Avdejevkos kryptimi rusai atakavo iš oro. Donecko srityje apšaudyta daugiau kaip 10 gyvenviečių. Marijinkos kryptimi ukrainiečiai pajėgos toliau stabdo Rusijos pajėgų puolimą.

Okupantai surengė oro smūgius Zaporožės ir Chersono srityse, kad užkirstų kelią tolesniam Ukrainos karių judėjimui į priekį.

Pranešama, jog rusai smarkiai priešinasi, perkeldami į frontą naujus dalinius, rezervo karius.

Per Rusijos artilerijos ataką Nikolskoes kaime žuvo mažiausiai vienas žmogus, praneša Chersono regiono gubernatorius Oleksandras Prokudinas.

CNN skelbia, jog per Ukrainos artilerijos apšaudymą Berdiansko apylinkėse žuvo generolas leitenantas Olegas Cokovas.

Šis rusų generolas buvo Pietų karinės apygardos vado pavaduotojas, atsakingas už Rusijos okupuotas Pietų Ukrainos teritorijas. Teigiama, kad Cokovas yra aukščiausio rango rusų generolas iš 10 Ukrainoje žuvusių Rusijos generolų.

Taip pat informuojama, jog neaiškus ir Rusijos kariuomenės štabo viršininko Valerijaus Gerasimovo likimas. Nepasirodo ir „išdegintos žemės“ virtuozas – generolas Surovikinas. Dingo ir garsusis Surovikino draugas, virėjas Prigožinas.

Pasirodė spėjimų, jog „Wagner“ vadų ir Putino susitikimas buvo farsas, nes Prigožinas esą gali būti nebegyvas.

Jungtinių štabų vadovų pirmininkas generolas Markas Milis teigia, jog Maskvoje daug dramos, trinties ir painiavos.

Mes kviečiame kolegas į tokius ir panašius informacinius pranešimus žiūrėti labai atsargiai ir neanalizuoti Kremliaus skelbiamų gandų, skirtų kelti sumaištį Vakarų žiniasklaidoje ir sprendimų priėmėjų galvose.

Kalbos apie mirtinas Putino ligas, pasikėsinimus nužudyti vyniojasi jau antri metai. Informaciniais manevrais siekiama nukreipti mus nuo strateginių dalykų ir įvelti į Kremliaus personalijų dramas, kurios, greičiausiai, yra išgalvotos.

Jokio skirtumo gyvas Prigožinas ar ne, kalėjime Surovikinas ar kurorte. Nėra jokios prasmės komentuoti Kremliaus pasakų. Esmė tai, kas vyksta ant žemės ir kaip rusai laikosi gynybinių pozicijų ir atakuoja.

Kol kas nepanašu, jog driskiai bėgtų laukais Maskvos kryptimi. Vadinasi, paradui vis dar vadovauja kieta ranka.

Trumpai

Nyderlandų užsienio reikalų ministras Vopke Hukstra (Wopke Hoekstra) patvirtino, kad šalis prisijungs prie deklaracijos dėl Ukrainos saugumo garantijų, suderintos NATO viršūnių susitikime Vilniuje.

„Sveikinu G7 deklaraciją dėl Ukrainos paramos, įskaitant paskelbtas saugumo priemones.“ Nyderlandai prisidės prie šios iniciatyvos ir prisidės prie šių saugumo mechanizmų Ukrainai glaudžiai koordinuoti su tarptautiniais partneriais“, – skelbia ministras.

Vokietijos vyriausybė ketvirtadienį paskelbtoje Kinijos apžvalgos strategijoje pareiškė, kad Kinija nėra patikima partnerė, ginant Ukrainos teritorinį vientisumą, nes palaiko Rusijos naratyvą.

„Kinijos propaganda stiprina Rusijos pasakojimus apie neteisėtą agresijos prieš Ukrainą karą“, – rašoma strateginiame dokumente.

Lietuva seniai „perkando“ klastingą Kinijos poziciją karo Ukrainoje atžvilgiu.

Šiuo atveju sveikinam Vokietiją, pagaliau pradedančią matyti realybę po kojomis.

Ukrainos žiniasklaida praneša, jog Pamaskvyje įvyko masinės muštynės Rusijos karių rengimo stovykloje. Vienam šauktiniui be leidimo išėjus į parduotuvę ir už tai gavusiam į sprandą, prasidėjo rusiškos „razborkės“ peiliais ir lazdomis. Po muštynių vienas karys mirė ligoninėje.

Lietuvoje

Lietuva NATO viršūnių susitikimo organizavimo egzaminą išlaikė 10-kui. Tarptautinis renginys praėjo itin sklandžiai, profesionalų valdomi procesai sukosi tiksliai, kaip šveicariško laikrodžio mechanizmas. Tačiau šventės euforija blėsta, subliuškę balionėliai voliojasi ant grindinio, ateina lietuviškos kasdienybės pagirios.

Nedidelio Lietuvos miesto, kuris gyventojų skaičiumi septynis kartus mažesnis nei Vilniaus Antakalnio mikrorajonas, vadovai nesugeba susitarti su durimis trankančiais vienintelės miesto ligoninės medikais. Nesvarbu, kas šiuo atveju kaltas, nes greičiausiai niekas nekaltas, tačiau mažo miestelio giminėms, parapijiečiams nekalbėti, nesusikalbėti ir laukti ponų iš „centro“ „ukazo“ – reikia ypatingai didelio talento.

Ši nesusikalbaligė – masinis reiškinys. Visi mes pasidalinome į partijas, grupes, grupeles, grupuotes, uabus ir uabėlius, savus ir svetimus, pešamės dėl pozicijų, pinigų, konkursų, šlovės. Visi kažkam esam savi, o kažkam svetimi – priešai.

Nuolat įsiplieskia pinigų dalybų ir biudžeto torto karų gaisrai, kur pliekiasi to pyrago grietinėlės srėbėjai. Paskubomis stumiami įstatymai, potvarkiai, stumdomos kėdės, tam, kad vienus nuspirt, o kitus ant jų pasodint. Apsivertus rinkimų švytuoklei – į kitą pusę sukasi ta pati karuselė, nesvarbu, kokia partija prie valstybės vairalazdės.

Blogas metas sąžiningiesiems ir silpniesiems. Ypač oponuojantiesiems.

Gauti, pasidaryti, prasukti, prastumti ir kiti sovietiniai socialinės kovos reliktai kaip reikalas vis dar veši ir žydi mūsų krašte.

Regis pamiršome pagrindinius europinės civilizacijos ir nacionalinės politikos pamatų principus, jog stipresnis, valdantysis, privalo globoti silpnesniuosius, juolab varžovus.

Kuomet kūrėme valstybę, garsiai kalbėjome, jog partijų lyderiai, tapę valstybės vadovais, privalo paisyti visų savo šalies piliečių interesų, išklausyti nepatinkančiųjų, oponuojančiųjų ir tartis su varžovais.

Vienas dešiniųjų premjeras, siekdamas plačios valdymo koalicijos, postus dalino opozicijai, įtraukdamas ją į šalies valdymą ar tokiu būdu net „pirkdamas“ sąlyginę koalicinę ramybę.

Taika su „priešu“, oponentų išklausymas, susėdimas su „nekenčiamaisiais“ prie vieno stalo, ieškojimas bendrų sprendimų, bet kurioje šalyje sukuria vienybės, ramybės, saugumo ir stabilumo jausmą.

Tai labai svarbi sąlyga valstybės piliečių susitelkimui. Priešingu atveju prasideda sąlyginis arba tikras karas.

Šiame visuotinės erzelynės, priešų paieškų ir vidaus karų kontekste, įkvepiančiai nuskambėjo Lietuvos premjerės Ingridos Šimonytės padėka visiems prisidėjusiems prie NATO viršūnių susitikimo organizavimo. Lietuvos premjerė padėkojo ir valdininkams, ir privatiems asmenims, ir techniniams darbuotojams, ir vilniečiams, ir visiems Lietuvos piliečiams. Padėka skirta visiems, visų partijų, nuomonių, pozicijų atstovams.

Tai ne pataikavimas, o telkiančios pozicijos palaikymas.