Vakarai neturi supratimo, kiek truks karas. Čia ir bėda

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/07/16/va... 2023-07-17 01:02:00, skaitė 523, komentavo 4

Vakarai neturi supratimo, kiek truks karas. Čia ir bėda

Geopolitinė padėtis

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Analena Berbok paklausta, ar įmanoma surengti derybas su V. Putinu, atsakė „ne“. „Norėčiau, kad mums pavyktų susitarti. Tačiau šiuo metu kalbama ne apie tai, ko mes norime, o apie tai, kad turime pažvelgti tiesai į akis… O tai yra žiaurus Rusijos agresyvus karas“, – sakė ministrė.

Paklausta, ar artimiausiu metu numato V. Putino režimo žlugimą, A. Baerbock atsakė, kad tokios informacijos neturi ir nežino, kiek ilgai truks karas.

„Neturiu jokio supratimo. Būtent tai ir yra esmė. Mes nežinome, kada šis karas baigsis. Nežinome, kas vyksta Rusijoje. Nes turime reikalų su šalimi, kuri nėra kaip mes, laimei, demokratinė“, – sakė ji.

Būtent tokia padėtis mus tikrai varo į neviltį. Ukrainos griovimas ir civilių žudymas tęsiasi virš 500 dienų, o Vokietija nežino, nei kas dedasi Rusijoje, nei kada baigsis karas.

Vakarai neturi jokios strategijos, jokio plano, kaip kuo greičiau užbaigti karą ir ką daryti su Rusija dabar, ir po to, kai karas baigsis.

Suprantama, brutaliam karui artėjant prie dviejų metų atžymos, gerai yra tai, kad tokia stipri šalis kaip Vokietija pripažįsta, kad nėra galimybių derėtis su Rusijos fiureriu. Ramina ir tai, kad Vakarai pasiryžę remti Ukrainą ginkluote, šaudmenimis ir apmokymais.

Tačiau nedovanotina klaida yra laukti ir tikėtis, kad viskas kažkaip išsispręs. Nes juodoji gulbė gali pasukti viso pasaulio istorijos tėkmę visai ne mums palankia ir norimi kryptimi.

Nebent, visiškai pasikliaujama Dieviškąja Apvaizda ir jos sudėliota lemtimi. Visgi, kaip sakoma, prašant Dievo pagalbos laimėti milijoną loterijoje, būtų gerai pirma bent loterijos bilietą nusipirkti.

Anksčiau Vokietija skelbė apie naują karinės pagalbos Ukrainai paketą. Vokietijos leidinio „Der Spiegel“ šaltinių duomenimis, aiškėja, kad planuojama pristatyti maždaug 600 mln. eurų vertės priešlėktuvinės gynybos įrangos, pėstininkų kovos mašinų, šaudmenų ir bepiločių orlaivių.

Visas šis paketas yra labai reikalingas ukrainiečių gynėjams, o vertingiausia šio paketo dalis gali būti oro gynybos sistemos „Patriot“ ir joms skirtos raketos.

Šių sistemų, jei ką, labai reiktų ir mums. Bet politikos varškėčiai yra, matyt, itin giliai tikintys ir pasitikintys Apvaizda, todėl net loterijos bilieto jiems pirkti nereikia. Milijonas pats savaime subyrės į etiketėmis nukabintas jų kišenes.

Tuo tarpu Ukrainos sienos apsaugos atstovas Andrijus Demčenka pranešė, kad Putino virėjo samdiniai iš „Vagner” pastebėti greta Lietuvos agresyvų karą prieš Ukrainą remiančioje Baltarusijoje.

Apie nedidelį žmogžudžių ir prievartautojų konvojų praneša ir Gudijos opozicija. Lenkijos specialiųjų tarnybų ministro koordinatoriaus pavaduotojas Stanislavas Zarynas pranešė, kad Varšuva turi patvirtinimą apie „Vagner“ kovotojų buvimą Baltarusijoje.

„Šiuo metu jų gali būti keli šimtai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ teigė S. Zarynas.

Baltarusijos gynybos ministerija taip pat pranešė/dezinformavo, kad „Wagner“ marodieriai jau instruktuoja Baltarusijos karius kariniame poligone netoli Osipovičių miesto.

Ir nors turimi šaltiniai teigia, kad kol kas samdinių skaičius nėra didelis, tačiau teroristinė Rusija gali prisidengti ir jais, jei sugalvos kokį nors išpuolį Prigožino vardu.

Nereikia sparnuotųjų ar balistinių raketų. Jei kas nežino, Vilnius yra mažesniu atstumu nuo sienos, nei pasiekia rusų salvinės ugnies sistemos.

Ir mes čia nei gąsdiname, nei keliame bereikalingą paniką, tik klausiame, ar tikrai Lietuvos sprendimų priėmėjai yra atlikę visus namus darbus, ar tik sėdi galiniame suole tikėdamiesi, kad tamsta mokytoja kažkaip šį kartą nepakvies jų atsakinėti prie lentos.

Reikšmingi postūmiai

Remiantis nepriklausoma tyrimų grupe „Oryx“, šiuo metu yra vizualiai patvirtinta, kad Ukrainos pajėgos neteko 34 „Bradleys“ šarvuotų mašinų, kurios buvo apgadintos arba sunaikintos.

Didžioji jų dalis prarasta per kelias dienas trukusius mūšius birželio mėnesį, kai Ukraina oficialiai paskelbė siekianti susigrąžinti teritoriją, kurią Rusija užkariavo po praėjusiais metais įvykdytos plataus masto invazijos.

Tai reiškia, kad beveik trečdalis „Bradley“, kurias suteikė JAV, yra išvestos iš rikiuotės. Vyksta karas, nuostoliai nėra netikėti ir atrodo, kad jie buvo patirti pirmosiomis puolimo dienomis, kai Ukrainos kariai siekė pereiti teritoriją, kuri buvo gausiai užminuota įsitvirtinusių Rusijos pajėgų.

Tačiau vakarietiškos technikos dėka, buvo išvengta daugybės ukrainiečių karių žūčių.

„Jos dėka aš dabar stoviu čia“, – sakė vienas ukrainiečių karys. „Jei būtume naudoję kokį nors sovietinį šarvuotą transporterį, tikriausiai visi būtume žuvę po pirmojo smūgio.“

Atsižvelgdami į nuostolius, Ukrainos strategai pakeitė savo puolimo planus. Apie tai rašėme maždaug prieš mėnesį.

Šiandien tą patį kartoja užsienio analitikai ir karo žinovai sakydami, kad Ukrainos kariuomenė, tikriausiai, pakoregavo savo puolimo strategiją, kuri yra išlaisvinimo operacijos dalis.

Toks sprendimas, jų manymu, leis sumažinti gynybos pajėgų nuostolius ir išsekinti Rusijos okupantus.

Praėjusią parą driskiai tris kartus apšaudė Charkovą ir sutelkė pastangas siekdami veržtis pro gynėjų pozicijas Kupjansko, Limano, Bachmuto, Avdejevkos ir Marinkos kryptimis.

Šiuose fronto ruožuose įvyko 39 kariniai susirėmimai. Nei viena pusė nepasiekė reikšmingų postūmių ir, atrodo, yra įkalintos pozicinėje mėsmalėje.

Trumpai

Penktadienį JT Saugumo Taryba nurodė generaliniam sekretoriui apsvarstyti galimybes padėti kovoti su ginkluotomis Haičio gaujomis, įskaitant galimas JT taikos palaikymo pajėgas.

Tarybos vienbalsiai priimtoje rezoliucijoje JT generalinio sekretoriaus Antonio Gutereso prašoma per 30 dienų pateikti ataskaitą apie galimybes.

Joje taip pat leidžiama iki 70 JT policijos pareigūnų ir patarėjų teikti didesnę paramą ir mokymus Haičio nacionalinėms policijos pajėgoms, kuriose trūksta darbuotojų ir kurios gauna nepakankamą finansavimą. Be to, ji „skatina“ šalis, ypač Karibų jūros regione, reaguoti į Haičio ministro pirmininko ir A. Gutereso raginimus dislokuoti tarptautines specializuotas pajėgas.

Kodėl gi panašių pajėgų nedislokavus Ukrainoje Charkove arba Chersone?

Kinijos vyriausiasis diplomatas ES užsienio reikalų vadovui Džozefui Borelliui pareiškė, kad ES turėtų „paaiškinti“ savo abiejų šalių santykių viziją.

Kinijos centrinės užsienio reikalų komisijos biuro direktorius  Vang I (王毅)penktadienį susitiko su J. Borrelliu Pietryčių Azijos šalių susitikimo Džakartoje kuluaruose – praėjus porai savaičių po to, kai ES vadovai susitarė sumažinti ir „panaikinti“ savo priklausomybę nuo Kinijos.

„ES pusė turėtų… paaiškinti abiejų šalių strateginės partnerystės pozicijas ir skatinti Kinijos ir ES santykius judėti į priekį“, – Kinijos užsienio reikalų ministerija citavo Vangą. „Ji neturėtų svyruoti, o juo labiau skatinti žodžius ir veiksmus, kurie grąžina laiką atgal“, – pridūrė Kinijos kompartijos begemotų burna.

Pietų Korėjos prezidentas po derybų su V. Zelenskiu pažadėjo 150 mln. dolerių pagalbą Ukrainai. Didesnė ne mirtinų ginklų karinė ir humanitarinė pagalba buvo suteikta po to, kai Jun Sok-jol (윤석열) netikėtai apsilankė Kijeve.

Pietų Korėja, kuri yra devinta pagal dydį pasaulyje ginklų eksportuotoja, nuo seno laikosi politikos netiekti mirtinų ginklų į aktyvaus konflikto zonas.

Tačiau po abiejų lyderių susitikimo surengtoje spaudos konferencijoje jis sakė, kad Seulas „išplės tiekimo mastą, palyginti su praėjusiais metais, kai tiekėme tokias medžiagas kaip šalmai ir neperšaunamos liemenės“.

2023 m. humanitarinė pagalba bus padidinta iki 150 mln. dolerių, palyginti su 100 mln. dolerių praėjusiais metais.

Italijos valdžios institucijos 16-oje miestų, įskaitant Romą ir Florenciją, šį savaitgalį paskelbė „ekstremalų“ pavojų sveikatai, nes Europą alinanti karščio banga grasina pasiekti rekordinę temperatūrą.

Europos kosmoso agentūros klimatologai teigia, kad Sicilijos ir Sardinijos salose temperatūra gali pasiekti 48 laipsnius, o tai „gali būti karščiausia kada nors Europoje užfiksuota temperatūra“. Romoje gali būti iki 44 laipsnių karščio.

Nepakeliamas karštis ritasi ir per JAV. Šeštadienį daugiau nei 110 milijonų žmonių, arba maždaug trečdaliui amerikiečių, buvo paskelbtos ekstremalaus karščio rekomendacijos ir įspėjimai, nes prognozuojama, kad šį savaitgalį Nevadoje, Arizonoje ir Kalifornijoje karščio banga dar labiau sustiprės.

Prognozuojama, kad kai kuriose dykumų vietovėse temperatūra dieną viršys 48 laipsnius, o naktį išliks virš 32.

Kremliaus burna D. Peskovas pranešė, kad Rusija nepateikė jokių „naujų pareiškimų“ dėl susitarimo dėl grūdų, taip paneigdamas Turkijos valdovo R. T. Erdogano teiginius apie susitarimą.

Ketvirtadienį Erdoganas pareiškė, kad tarp jo ir Rusijos fiurerio Putino yra „abipusis supratimas“ dėl grūdų sandorio pratęsimo. Susitarimas, pasirašytas praėjus penkiems mėnesiams po Rusijos invazijos į Ukrainą, baigiasi pirmadienį, o Kremlius ir vėl grasina jo nepratęsti.

Lietuvoje

Politikai, jų patarėjai ir komunikacijos asai, lenkiantys nugarą jiems už grąšį, neriasi iš savo skūros, kad įtikintų, kokia stulbinamai neapsakoma sėkmė šypsojosi, ir kokie neįsivaizduojami istorinio reikšmingumo rezultatai buvo pasiekti Lietuvai Vilniaus NATO viršūnių susitikime.

Surėmus pečius, kaktas ir kitas atsikišusias kūno dalis, net suprakaitavus aiškinama, kad tas rudas daiktas prieš akis nors turi kvapą kaip š, yra š konsistencijos, ir netgi yra liudininkų, mačiusių, kaip tas š ant grindinio buvo išspaustas, yra visai ne š, o šokoladas.

Mažaraščiai politikos atsilupėliai, naujieji švonderiai senu bolševikiniu papročiu prikišamai aiškina, kad visus, nemylinčius liumpenproletariato, susėdusio priekinėse valstybės eilėse, reikia suimti, o dar geriau – sušaudyti.

Bet kokia kritika jų sprendimų ir (ne)veikimo atžvilgiu yra vertinama kaip valstybės išdavystė.

Reikia aiškiai įvardinti ir suprasti, kad nors ir kaip norisi jiems versti kaltę, tai yra ne jų, o inteligentijos elito bėda.

Kai išmintingi lyderiai ima viskuo abejoti, kai jų sprendimai sveriami baltos balandės sparnų mostu, o atsakomybė užpūsti ar vėl uždegti tryliktąją žvakę būdama jų rankose itin sunkiai slegia dėl galimybės suklysti, jie savanoriškai pasitraukia.

Tada kaip mat jų vietas užima visada viską žinantys šarikovai, „linkintys, kad visi“ ir siūlantys „viską dalinti po lygiai“.