Karą galima užbaigti per penkias minutes. Ukrainos teritorijų sąskaita

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/07/17/ka... 2023-07-17 19:42:00, skaitė 500, komentavo 3

Karą galima užbaigti per penkias minutes. Ukrainos teritorijų sąskaita

Geopolitinė padėtis

Buvęs Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trampas pareiškė, kad per 24 valandas užbaigtų karą Ukrainoje, jei jis pasiūlytų V. Zelenskiui ir fiureriui Putinui susitarti.

Užtikrintu balsu, interviu kanalui „Fox News“, bronzinio įdegio riteris tvirtino, kad palaiko itin gerus santykius su abiem prezidentais ir įgėlė dabartiniam JAV vadovui Džo Baidenui, pažymėjęs esą šis „nesugeba bendrauti“ su pasaulio lyderiais.

Iš tiesų, ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje politinis asocialumas, lyderystės vakuumas ir visuotinis nukvailėjimas ryškėja kaip didžiausios žmonijos bėdos. Paradoksalu, bet kuo didesnis žinių lobynas internetu pasiekiamas individams, kuo lengviau prieinami foliantai skaitmeniniuose archyvuose, kuo sudėtingesnis dirbtinis intelektas, įgalintis žaibiškai spręsti klausimus ir problemas, į kuriuos atsakymų žmonija prieš šimtmetį ar du ieškojo per kartas, tuo ryškesnis atskiro žmogaus kaip asmenybės sulėkštėjimas, dvasinis skurdas, noro veikti bendram labui stoka.

Susirinkę į megapolius, apimti bendro betikslio aktyvumo, jie imituoja gyvenimą per nesibaigiantį vartojimą: žinių, alkoholio, mėsainių, kūnų, tuštumu pribloškiančių šou visuose lygmenyse.

„Aš labai gerai pažįstu Zelenskį, o Putiną pažįstu labai gerai, netgi dar geriau. Ir su jais abiem palaikiau gerus santykius, labai gerus santykius. Norėčiau pasakyti Zelenskiui: „Užteks. Jūs turite sudaryti sandorį.“ Aš pasakyčiau Putinui: jei nesudarysite sandorio, mes jiems daug duosime. Jei reikės, duosime [Ukrainai] daugiau, nei jie kada nors yra gavę. Aš sudaryčiau sandorį per vieną dieną. Per vieną dieną“, – toliau tęsė D. Trampas, aiškiai savo kalbą orientuodamas į tą minią, kurią jis atstovauja.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis prieš savaitę yra sakęs, kad dabartinis JAV prezidentas Džo Baidenas galėtų užbaigti karą per penkias minutes Ukrainos teritorinio vientisumo sąskaita. Jis pridūrė, kad ukrainiečiai su tuo niekada nesutiktų.

Kaip viršuje, taip ir ant žemės, kaip ant žemės, taip viršuje. Mes deginame knygas tam, kad pasišildytume atšalusias gruzdintas bulvytes, iš „prancūziškų“ jas pervadinę į „laisvės“.

Džo Baideno nacionalinio saugumo patarėjas Dž. Salivanas eilinį kartą pasisakė apie tai, kad Ukraina gaus tiek paramos, kiek reikės. Jis pabrėžė, kad šiuo metu „ukrainiečiai drąsiai ir narsiai priešinasi rusams pietuose ir rytuose“. Maža to, Ukrainos kariai „daro didžiulę žalą antrosios pasaulio armijos „pajėgoms“.

„Vakarai stengiasi ir toliau griežtinti mūsų sankcijas, naikinti Rusijos gynybos pramonės bazę ir silpninti jos gebėjimą gaminti pažangias technologijas. Mes ir toliau darysime ekonominį spaudimą Rusijai, o ukrainiečiai ir toliau darys karinį spaudimą Rusijai. Todėl manau, kad galiausiai, jei Rusija nuspręs tęsti šį karą, tai jai brangiai kainuos. O Ukraina ir toliau darys pažangą mūšio lauke“, – sakė jis.

Jis taip pat pažymėjo, kad Ukrainos ateities NATO klausimas jau išspręstas. Dabar sąjungininkai ketina užtikrinti, kad Ukraina gautų tiek paramos, kiek jai reikia.

„Ir galiausiai, taip, mes NATO labai paprastai pasakėme, kad Ukrainos ateitis yra NATO. Mes tai turėjome omenyje. Tai nediskutuotina. Tai yra kažkas, ką dabar įsipareigojo padaryti visi 31 sąjungininkai“, – sakė Salivanas.

Kalbėdamas apie kasetinės amunicijos tiekimą Ukrainai, Dž. Salivanaspažymėjo pažymėjo, kad šis sprendimas nepakenkė Jungtinių Valstijų moraliniam autoritetui, o prezidentas Džo Baidenas yra pasiryžęs nepalikti Kijevo be ginklų.

„Abejoju, kad ginklų suteikimas Ukrainai, siekiant apsaugoti šalį ir civilius gyventojus, kaip nors pakenktų mūsų moraliniam autoritetui“, – sakė patarėjas ir pridūrė, kad nei Jungtinės Valstijos, nei Ukraina nepasirašė susitarimo uždrausti kasetinius šaudmenis.

JAV žaidžia sudėtingą politinį žaidimą. Jos negali neremti Ukrainos dėl Taivano, bet taip pat negali leisti sau remti Ukrainą per daug, dėl galimo Rusijos sutriuškinimo mūšio lauke, nes tai greičiausiai privestų teroristinę valstybę prie visiško kolapso, o tai savo ruožtu, tikėtina, labai padidintų branduolinių ginklų kontrolės praradimą.

Laviruojama siauru, siūbuojančiu ir vos laikančiu takeliu virš liulančios pragaro pelkės.

Reikšmingi postūmiai

Šiandien ryte nugriaudėjo sprogimai ant Kerčės tilto. Eismas šiuo pagrindiniu tiltu, jungiančiu Krymą su Rusijos žemynine dalimi, buvo sustabdytas. Rusijos Krasnodaro regiono, esančio rytiniame tilto gale, sveikatos apsaugos ministerija dezinformavo, esą per „nelaimingą atsitikimą“ ant tilto žuvo du žmonės, o jų dukra buvo sužeista.

2014 m. Rusijos aneksuoto Krymo gubernatorius anksti pirmadienį paskelbė apie tilto uždarymą, bet nenurodė priežasties. Žalos mastas iš karto nebuvo aiškus, tačiau okupantų valdytojas S. Aksionovas sakė, kad tikisi, jog geležinkelio eismas tiltu bus atnaujintas per kelias valandas. 2018 m. atidarytas 19 km ilgio tiltas yra pagrindinė sausumos jungtis tarp Rusijos ir Krymo pusiasalio.

Tikimės, kad tiltas pažeistas labai rimtai, o jei dar ne, tai jau greitai bus ir transporto srauto juo nepavyks atnaujinti iki rudens.

Paskutiniu metu kovos suintensyvėjo daugelyje 1 500 km ilgio fronto linijos taškų. Ukrainos pajėgos nuolat daro pažangą palei šiaurinį ir pietinį apgriauto Bachmuto miesto, kurį Rusijos pajėgos užėmė gegužės mėnesį, flangus. Mūšiai taip pat vyksta palei pietinį frontą Zaporožėje, kur ukrainiečių pajėgos lėtai juda į priekį, tačiau susiduria su grėsmingais rusų įtvirtinimais.

Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Hana Maliar pranešė, kad ukrainiečių gynėjai per 24 valandas sunaikino šešis rusų amunicijos sandėlius. „Mes suduodame veiksmingus, skausmingus ir tikslius smūgius ir nuleidžiame kraują okupantui, kuriam amunicijos ir degalų trūkumas anksčiau ar vėliau taps lemtingas“, – sakė ji.

Jungtinės Karalystės gynybos štabo viršininkas admirolas Entonis Radakinas sako, kad tai ir yra pagrindinis Ukrainos tikslas: varginti Rusijos dalinius, kad šie negautų atsargų ir pastiprinimo, atakuojant logistikos ir vadovavimo centrus užnugaryje, taip pat ir Didžiosios Britanijos tiekiamomis raketomis „Storm Shadow“.

Ukraina taip pat bando „pertempti“ Rusijos pajėgas vienu metu apšaudydama kelis fronto linijos taškus. Jo manymu, platus Ukrainos puolimas prasidės tada, kai žlugs kuris nors vienas strategiškai svarbus fronto linijos taškas. Tuomet  Kijevo rezervinės pajėgos galės prasiveržti pro šį plyšį.

„Apibūdinčiau tai kaip bado, ištempimo ir smūgio politiką“, – sakė admirolas britų parlamento komitetui.

Vakar vakare driskiai vėl smogė Charkovui. Charkovo srities prokuratūros atstovas Dmitrijus Čubenka rašo, kad 22.10 val. rusai apšaudė Osnovjansko miesto rajoną, pataikydami į tos pačios pramonės įmonės teritoriją, kuri tą dieną jau buvo užpulta.

Dėl smūgio niekas nebuvo sužeistas ir nežuvo. Miesto meras Igoris Terechovas savo „Telegram“ kanale taip pat patvirtino apie miesto puolimą.

Trampai

Sekmadienį ES baigė rengti susitarimą su Tunisu, kuriuo siekiama sustiprinti prekybos santykius ir sustabdyti migrantų išvykimą iš šios Afrikos šalies į Europą. Pagal šį susitarimą, kurį Europos Komisijai sunkiai sekėsi prastumti, ES suteiks Tunisui grynųjų pinigų mainais į griežtesnę sienų kontrolę.

Sekmadienį paskelbtame ES pareiškime tiksli susitarimo finansinė informacija nebuvo pateikta. Tačiau Komisijos pirmininkė Urzula Fon der Lejen praėjusį mėnesį sakė, kad ES yra pasirengusi suteikti Tunisui daugiau kaip 1 mlrd. eurų tokiose srityse kaip prekyba, investicijos ir bendradarbiavimas energetikos srityje.

Likus vienai dienai iki termino pratęsimo iš Juodosios jūros uosto Odesoje išplaukė paskutinis laivas, plaukęs pagal susitarimą, leidžiantį Ukrainai eksportuoti savo grūdus, pranešė „MarineTraffic“ duomenų svetainė. Joje teigiama, kad laivas „TQ Samsun“ išplaukė sekmadienį – šį teiginį patvirtino ir naujienų agentūra „Reuters“.

Rusija nesutiko pratęsti JT tarpininkaujamo susitarimo, jei nebus patenkinti jos reikalavimai dėl grūdų ir trąšų.

Sekmadienį Izraelio gynybos pajėgos (IDF) ir Izraelio gelbėjimo tarnybos pranešė, kad per šaudymą Vakarų Krante buvo sunkiai sužeistas izraelietis ir sužeistos dvi jo dukterys.

Šaudynės įvyko Izraelio okupuotame pietiniame Vakarų krante, kuris paprastai yra ramesnis nei šiaurinis. Trijulė buvo sužeista po šūvių iš važiuojančios transporto priemonės Tekoa sankryžoje, į pietus nuo Betliejaus, pranešė IDF. Trys įtariamieji, įskaitant šaulį, buvo suimti, sakoma Izraelio valdžios institucijų pranešime.

Pietų Korėja suteiks Ukrainai daugiau išminavimo įrangos, sekmadienį pareiškė Pietų Korėjos pareigūnas po savaitgalį įvykusio prezidento Jun Sok Jolio (윤석열) vizito  Kijeve, kur jis pažadėjo daugiau karinės ir humanitarinės pagalbos kovoje su Rusija.

„Galvojame išplėsti paramą minų detektoriams ir išminavimo įrangai, nes Ukrainos poreikis buvo įvertintas kaip beviltiškai didelis“, – sakė Jolio nacionalinio saugumo patarėjo pavaduotojas Kim-Techionas (金泰孝).

Rusijos įsiveržimas į Ukrainą parodė siaubingą kai kurių naujausių pasaulio karo technologijų – nuo oro ir jūrų dronų iki pažangių elektroninio karo sistemų – poveikį, tačiau, kaip praneša Ukrainos kariai, daugiau žalos padaro sausumos minos ir spąstai.

Rusų minų laukai verčia Ukrainos karius palikti vakarietiškus tankus ir imtis varginančio ir gyvybei pavojingo darbo – išminuoti sprogmenų prikrautus laukus dešimčių kilometrų pločio teritorijose.

„Nieko negalima padaryti su tanku ar su šarvuočių, nes minų laukas yra per gilus, ir anksčiau ar vėliau technika sustos, o tada ją sunaikins sutelkta ugnis“, – sakė Ukrainos kariuomenės vadas generolas Valerijus Zalužnas.

Lietuvoje

Sunerimę naujųjų laikų baudžiauninkai kritikuojantiems mūs kaimukio ir pasaulio galybių sprendimų priėmėjų pasisakymus, pasirinktas veikimo ar neveikimo kryptis, kalbas, susitarimus ir pasitarimus, grūmoja informacinėmis susidorojimo šakėmis.

Inkviziciniai feisbūko pasmerkimo laužai užkurti ir mums.

Kaip mes drįstame sakyti, kalbėti, rodyti? Kodėl „kvailiname“ visuomenę? Taip negalima, taip negražu, žiū, ims ponai reitingų aukštybėse ir įsižeis. Negausime to ir ano, liksime su maršistais ir kitais istais.

Paraštėse, neskaitomi, nesiskaitomi ir neįskaitomi. Negalima su ponais tokiu tonu šnekėt, reikia plonint liežuvį, nukelti kepurę, pulti ant kelių ir keturpėsčiam šlovint ant piarinio pjedestalo stovinčią jų viršenybę.

Viskas gerai, mes suprantam. Gal kiek per daug, gal per toli, gal per laisvai, gal į itin skaudamą vietą. Luji Pasterą minia irgi norėjo sudegint ant laužo, o dabar su džiaugsmu raito marinuotus agurkus žiemą.

Ir baudžiauninkas, ir ponas kaunasi dėl savo tiesos. Dėl pozicijos, košės bliūduky. Alkūnėmis braunasi per savo pačių susikurtų iliuzijų džiungles.

O mes stebime, rašome, klausome, sakome – nebijodami dėl to, kas ką ir kur pagalvos.

Nors gal ir labai norėtume to nedaryt. Bet negalime.