Vengrija – Kremliaus arklys

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/07/21/ve... 2023-07-23 14:37:00, skaitė 503, komentavo 5

Vengrija – Kremliaus arklys

Nuotraukoje: Vytauto Didžiojo vardo 40 atskiroji artilerijos brigada muša maskolius.

Geopolitinė padėtis

Vakar Briuselyje susirinkusiems ES užsienio reikalų ministrams bloko užsienio politikos vadovas Džozefas Borelis išdėstė pasiūlymą per keturis metus Ukrainai skirti 20 mlrd. eurų. Specialus fondas būtų skirtas Ukrainai kovoti su Rusijos invazija, jo lėšomis dengiamos išlaidos ginklams, šaudmenims ir kitoms karinėms priemonėms įsigyti.

Po susitikimo Dž. Borelis pareiškė, kad ES „esamą paramą pavers ilgalaikiu įsipareigojimu“ užtikrinti Ukrainos saugumą ir atsparumą.

„Siūlome sukurti specialų skyrių Europos taikos priemonėje, kad ateinančius ketverius metus Ukrainos gynybos poreikiams būtų skiriama iki penkių milijardų eurų per metus“, – sakė jis. „Tai yra mūsų ilgalaikių saugumo įsipareigojimų Ukrainai poreikių ir išlaidų įvertinimas“, – žurnalistams sakė Dž. Borelis.

Šis pasiūlymas pateiktas tarptautinio siekio suteikti Ukrainai ilgalaikes saugumo garantijas fone, apie kurį praėjusią savaitę Lietuvos sostinėje Vilniuje vykusio NATO aukščiausiojo lygio susitikimo kuluaruose paskelbė Didžiojo septyneto (G7) grupės narės.

Išsamesni debatai dėl šio plano bus surengti rugpjūčio 31 d. Ispanijos Toledo mieste vyksiančiame posėdyje.

Tačiau jau dabar aišku, kad kai kurios valstybės narės, ypač Vengrija, gali prieštarauti šiai idėjai, o galutinio politinio pritarimo tikimasi tik po Europos vadovų susitikimo ES aukščiausiojo lygio susitikimuose spalio ar net gruodžio mėnesį.

2021 m. sukurta Europos taikos priemonė (EPF) skirta finansuoti veiksmams, kuriais užkertamas kelias konfliktams, kuriama taika ir stiprinamas tarptautinis saugumas.

Priemonė naudojama kompensuoti ES šalims bent dalį ginklų, šaudmenų ir kitos karinės pagalbos, kurią jos teikia blokui nepriklausančioms valstybėms, išlaidų.

Vengrija vis dar stabdo 500 mln. eurų dabartinių EPF lėšų, skirtų pagalbai Ukrainai, išmokėjimą, reikalaudama, kad Vengrijos bankas OTP pirmiausia būtų išbrauktas iš Ukrainos juodojo sąrašo.

Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Šijarto sakė, kad Budapeštas laikysis tokios pat pozicijos ir dėl naujojo pasiūlymo.

„Nei dėl iki šiol užblokuotų 500 milijonų, nei dėl dabar siūlomų 20 milijardų nenorime dalyvauti jokiose derybose, kol OTP yra šiame sąraše“, – sakė jis žurnalistams.

Nėra čia ką pridurti. Vengrija yra Trojos arklys Europos Sąjungoje, nors gal reiktų sakyti, ne Trojos, bet Kremliaus.

Ukrainos pajėgos turi „nemažai kovinės galios“, kuri dar nėra panaudota kare, pareiškė aukščiausio rango JAV karininkas, teigdamas, kad Kijevas taupo dalį taktinių pajėgų, kol kariai lėtai skinasi kelią per mirtinai pavojingus Rusijos minų laukus.

Kalbėdamas žurnalistams po gynybos vadovų iš viso pasaulio susitikimo aptarti Ukrainos karinių poreikių, generolas Markas Milis buvo paklaustas apie lėtą Ukrainos puolimo tempą siekiant atsiimti Rusijos užgrobtą teritoriją

Jis atsakė, kad Ukraina pati nuspręs, kada panaudoti JAV ir sąjungininkų suteiktą kovinę galią ir sudėtingus mokymus. Jis kategoriškai atmetė prielaidas, kad puolimas žlunga.

„Mano nuomone, jis toli gražu nėra nesėkmingas. Manau, kad dar gerokai per anksti daryti tokius vertinimus“, – sakė Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas Milis.

„Šiuo metu jie išsaugo savo kovinę galią. Jie lėtai, sąmoningai ir nuosekliai skinasi kelią per visus šiuos minų laukus, ir tai sunki kova. Tai labai sunki kova“, – pabrėžė Milis.

Būtent taip. Ukraina – ne teroristinė Rusija, kuriai nusispjaut į savo piliečių ir, juo labiau, į ukrainiečių civilių žūtis ir sugriovimus.

Atvirškščiai, karo nusikaltėliai Kremliuje sąmoningai siekia kuo daug civilių aukų, niokoja Ukrainos miestus, energetikos ir kitą kritinę infrastruktūrą.

Tuo tarpu Ukrainos gynėjai saugo ir savo gyvybes, ir vakarietišką techniką bei kuo mažesnėmis sąnaudomis siekia kuo didesnių rusų okupacinių pajėgų nuostolių.

Reikšmingi postūmiai

Auštant okupantai paleido „Kalibr“ tipo raketas į Ukrainos teritoriją. „Priešas tęsia terorą. Ir šis teroras neabejotinai susijęs su grūdų sandėriu, nes gana nuspėjamai, bet vis dėlto nemaloniai šiąnakt priešas pataikė į Odesos srities agrofirmą, kur bandė sunaikinti grūdų atsargas. Tiesiai į angarus“, – sakė pietų Ukrainos gynybos pajėgų Jungtinio koordinacinio spaudos centro vadovė Natalija Humeniuk.

„Priešo gudrumas tas, kad smūgis buvo nukreiptas dviejomis bangomis“, – sakė ji. „Pirmiausia Rusijos Federacija paleido dvi raketas. O tuo metu, kai įvykio vietoje buvę gelbėtojai likvidavo gaisrą, buvo surengtas naujas smūgis, naudojant tą pačią taktiką kaip ir praėjusį kartą.“

Tipiška teroristų taktika. Susprogdinti užtaisą, palaukti, kol atvyks gelbėtojai, ir tada dar kartą smogti į tą pačią vietą.

Buvo sugadinta daug žemės ūkio ir gelbėjimo įrangos. Pasak Odesos karinės administracijos vadovo Oleho Kiperio, tai jau ketvirtas teroristinės šalies išpuolis Odesos regione per savaitę.

Jis patvirtino, kad buvo smogta vienos Odesos srities žemės ūkio įmonės grūdų terminalams. Priešas sunaikino 100 tonų žirnių ir 20 tonų miežių.

„Dėl sprogimo buvo sužeisti du žmonės. Jiems padarytos pjautinės žaizdos stiklu. Jiems suteikta visa būtina medicininė pagalba“, – sakė O. Kiperis.

Kremlius bijo, kad nors ir nutraukęs susitarimą dėl grūdų, nesugebės užtikrinti, kad žemės ūkio produkcija nepajudėtų iš Ukrainos jūros uostų.

Turkijos valdovui laikantis kietos pozicijos, Rusijos teroristai bijo, kad Erdogano pažadas naudoti jėgą siekiant apsaugoti krovinius gali būti įgyvendintas su tokiu pat uolumu, kaip ir tada, kai buvo numuštas rusų naikintuvas, įskridęs į Turkijos teritoriją.

Prieštaringai vertinama Jungtinių Valstijų tiekiama kasetinė amunicija yra „veiksmingai“ naudojama Ukrainos pajėgoms vykdant kontrpuolimą prieš Rusijos invaziją, sakė aukštas Vašingtono gynybos pareigūnas.

„Iš ukrainiečių sulaukėme pirmųjų atsiliepimų, ir jie juos naudoja gana efektyviai“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo atstovas Džonas Kiorbis.

„Jie juos naudoja tinkamai, jie juos naudoja efektyviai“, – sakė Dž. Kiorbis ir pridūrė, kad iš Ukrainos galima gauti papildomos informacijos.

Dž. Kiorbis taip pat sakė, kad JAV pateiktos kasetinės bombos, kurias draudžia daugiau kaip 120 šalių, daro poveikį Rusijos gynybinėms formuotėms ir Rusijos pajėgų manevrams.

Laikraštis „Washington Post“, remdamasis anoniminiu ukrainiečių šaltiniu, ketvirtadienį pranešė, kad Kijevo pajėgos naudoja kasetinius šaudmenis prieš „gerai įtvirtintas Rusijos pozicijas, kurios sulėtino Ukrainos vasaros puolimą“.

Pasak „Washington Post“, Rusijos fronto pozicijos Ukrainos rytuose ir pietuose, sėkmingai lėtinusios Ukrainos kontrpuolimą, buvo „tankiai užminuotos prieštankinėmis ir priešpėstinėmis minomis bei trikdžiais teritorijose“ nuo 4,8 km iki 16 km gylyje.

Ukraina ginasi nuo teroristų ordos, kuri nepaiso jokių tarptautinių susitarimų, humanitarinės teisės ar karo meto tradicijų, kuri degina, prievartauja, žudo, griauna viską savo kelyje. Todėl ji privalo išnaudoti bet kokią galimybę, kad apsigintų nuo pragaro išperų, užplūdusių jos teritoriją.

Trumpai

Rusijos fiureris Putinas nevyks į kitą mėnesį Johanesburge vyksiantį ekonomikos aukščiausiojo lygio susitikimą, kuriame dalyvaus Kinijos premjeras ir kiti pasaulio lyderiai, nes Tarptautinis baudžiamasis teismas yra išdavęs Rusijos prezidento arešto orderį, trečiadienį pranešė Pietų Afrikos Respublikos valdžios institucijos.

Rusija ir aukščiausiojo lygio susitikimo šeimininkė Pietų Afrikos Respublika pasiekė „abipusį susitarimą“, kad V. Putinas nedalyvaus rugpjūčio 22-24 d. susitikime, kuriame dalyvaus besivystančių ekonomikų blokas, vadinamas BRICS, nors iš pradžių jis buvo pakviestas, pranešė Pietų Afrikos Respublikos prezidento Sirilo Ramafoso (Cyril Ramaphosa) biuras.

Šė Korėjos gynybos ministras įspėjo Jungtines Valstijas, kad branduolinių objektų dislokavimas Pietų Korėjoje gali sudaryti sąlygas panaudoti branduolinius ginklus, skelbia valstybinė žiniasklaida.

Kan Sun Namo (강순남) komentarai, apie kuriuos ketvirtadienį pranešė Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA), buvo atsakas į tai, kad JAV šią savaitę pirmą kartą per pastaruosius dešimtmečius į Pietų Korėją nusiuntė povandeninį laivą su branduolinėmis balistinėmis raketomis.

„Vis labiau matomas strateginio branduolinio povandeninio laivo ir kitų strateginių objektų dislokavimas gali patekti į KLDR įstatyme nurodytas branduolinio ginklo panaudojimo sąlygas“, – pareiškime sakė Kanas, savo šalį vadindamas oficialiu pavadinimu – Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika.

Juokdariai su branduoline kuoka, kuriuos ant trumpo pavadžio laiko Kinijos kompartijos begemotai.

Lietuvoje

Visų savo sekėjų nuoširdžiai atsiprašome už tuos vaizdus, kuriuos įsilaužėliai į FB paskyrą patalpino Aurimo Navio profilyje. Apgailestaujame, kad nesuveikė META procesai ir algoritmai, dėkojame visiems jums už pagalbą ir supratingumą.

Nors įsilaužėliai norėjo mus išgąsdinti ir pasiekti, kad META uždarytų FB paskyrą, niekadėjų planai nuėjo šuniui ant uodegos. META paskyrą sugrąžino, tikimės, kad ji pradės vėl funkcionuoti maždaug per savaitę. O vietoje to, kad mus išgąsdintų, mus įkvepia dirbti dar atkakliau. Priimame tai kaip apdovanojimą ir pasakymą, kad einame teisingu keliu.