Peterburge vyksta susitikimas Rusija-Afrika

Autorius: Antanas Mikėnas Šaltinis: https://ekspertai.eu/peterburg... 2023-07-27 23:26:00, skaitė 349, komentavo 0

Peterburge vyksta susitikimas Rusija-Afrika

Naujienos apie Afriką vis dažnesnės viešojoje erdvėje. O šiomis dienomis tų naujienų tikrai daug. Kodėl gi? Liepos 27-28 dienomis Peterburge vyksta susitikimas Rusija-Afrika. Pastaruoju metu šis žemynas jau kyla iš skurdo liūno, vystomi ir konkretūs švietimo bei mokslo projektai.

Kas gi dalyvauja susitikime? Jame dalyvauja daug Rusijos Federacijos atstovų: šalies lyderiai, įvairių mokslo įstaigų vadovai, žymūs mokslininkai, įmonių vadovai, ekspertai. Nuo Afrikos: tai 49 žemyno valstybių atstovai, nuo didžiųjų kraštų – kaip Nigerijos, Kenijos, Tanzanijos, Mozambiko iki miniatiūrinių šalių, tokių kaip Namibija, Seišelių salos. 17 valstybių atstovaus pirmieji asmenys-prezidentai, 27 valstybėms-premjerai, tų šalių vyriausybių vadovai.

Tame tarpe atvyko ir Ugandos prezidentas Joveris Musevenis. Tai vienas iš labiausiai gerbiamų Afrikos lyderių. Dar 1980 metais jis su bendražygiais įkūrė kairiosios krypties politinę partiją-Ugandos patriotinį judėjimą (1986 metais pavadintą Nacionalinio išlaisvinimo judėjimu). 1986 metais J. Musevenis tapo šalies prezidentu, ir šį postą užima iki šiol, per tuos kelis dešimtmečius Uganda tapo viena stabiliausių Afrikos valstybių.

Susitikime dalyvauja ir Centrinės Afrikos Respublikos prezidentas Fostenas Arkanžas Tuadera. Beveik penkis milijonus gyventojų turinti šalies lyderiai įsitikino kokias grėsmes kelia islamo ekstremizmas, o pažaboti šias grėsmes padeda Rusijos parama. Dalyvauja ir Angolos prezidentas Žuanas Lorensu, kuris aktyviai dalyvavo ir pirmajame susitikime 2019 metais.

Viena iš įdomių naujienų- šešios Afrikos šalys pristatė taikos planą. Ugandos, Pietų Afrikos respublikos, Kongo, Senegalo, Zambijos, ir Egipto lyderiai turi konkrečius pasiūlymus dėl galimų kelių į taiką-siekiant pažaboti Ukrainos krizę.

Pagrindinės susitikimo kryptys

Susitikimo metu svarstomi keturios esminės kryptys: tai „Naujojo pasaulio ekonomika“, „Saugumo pagrindai ir suverenus vystymasis“, „Mokslo ir technologijų srities kooperacija“, „Humanistinė ir socialine sfera: judėjimas link geresnes gyvenimo kokybės“.

Vyksta ir universitetų rektorių suvažiavimas, renginyje dalyvauja labai daug įvairių Rusijos aukštųjų mokyklų bei Afrikos šalių universitetų vadovų. Pasirašomi ir susitarimai tarp įvairių aukštųjų mokyklų.

Be to, vyksta ir spaudos konferencijos įvairiomis temomis. Štai vienoje iš spaudos konferencijų Maroko-Rusijos verslo tarybos pirmininko pavaduotojas Raža Šafikas El-Ali pareiškė: „Bendra abiejų šalių verslo raida tokia: prekyba tarp Maroko ir Rusijos jau pasiekė beveik 1, 5 milijardo dolerių kartelę. O pastaruoju metu iš Maroko pusės yra įvairios iniciatyvos dėl naujų verslo projektų vystymo. Įdomu pažymėti, kad Marokas importuoja daug anglies – net 80 procentų anglies produktų atgabenama iš Rusijos“.

Pamatus padėjo pirmasis susitikimas Rusija-Afrika

Pirmasis susitikimas įvyko 2019 metų spalio 23-24 dienomis, Sočio mieste. Jame dalyvavo faktiškai visų Afrikos kraštų atstovai: prezidentai ir premjerai, įvairaus lygio politikai, įvairių fondų vadovai, ekonomistai, žurnalistai. Didelio dėmesio susilaukė Egipto prezidentas Abdelis Al-Sisis, kuris tvirtai pasisakė dėl būtinybes užkardyti islamo ekstremizmą Šiaurės Afrikoje, ir vystyti glaudų bendradarbiabimą su pagrindinių Vakarų ir Rytų valstybių lyderiais, tame tarpe ir su Rusijos vadovais.

Susitikimo veikloje dalyvavo ir Alžyro, Etiopijos, Mozambiko, Ugandos, Tanzanijos, Kenijos, Madagaskaro, Burundžio, Ganos, Pietų Afrikos Respublikos bei daugelio kitų žemyno valstybių vadovai.

Tada, 2019 metų susitikime priimta svarbi deklaracija. Jos esmė vystyti Rusijos-Afrikos tarpparlamentinius ryšius, vykdyti konkrečius pastangas siekiant taikos ir ekonominės pažangos. Deklaracijos pradžioje teigiama: „Mes, Rusijos Federacijos ir Afrikos valstybių lyderiai, išreiškiame tvirtus įsitikinimus visais būdais siekti tarptautinio saugumo ir santarvės, kurti darnią ir teisingą tarptautinių santykių sistemą“.

Svarbus šio dokumento 23 punktas: „Apjungti pastangas vystyti globalią ekonominę sistemą, kuri remtųsi socialiai orientuotos rinkos pagrindais. Užkardyti įvairias korupcijos ir diskriminacijos apraiškas“.

Ir 30 punktas: „Aktyviai užkardyti galimas politinio diktato apraiškas, vystant tarptautinio ekonominio bendradarbiavimo projektus. Riboti galimus atskirų šalių siekius vykdyti spaudimo priemones kitų šalių atžvilgiu. Riboti įvairias nesąžiningos konkurencijos apraiškas“.

Angolos švietimo ir mokslo ministrė Marija de Rosario Sambu pasisakė apie būtinybę kuo aktyviau vystyti švietimo ir mokslo projektus, nes būtent tai yra vienas iš pagrindinių Afrikos pažangos variklių.

Kenijos užsienio reikalų ministre Monika Džuma pareiškė, kad tarptautinis terorizmas yra viena iš pagrindinių Afrikos grėsmių, ir šio reiškinio pažabojimas padės pamatus stabilumui visame žemyne.

Susitikimo metu pasirašytos net 92 įvairaus lygio sutartys. Didesnę jų dalį sudarė: sutartys dėl eksporto ir importo vystymo, technologijų ir transporto vystymo sutartys. Taipogi pasirašytos tokios svarbios sutartys: Rusijos vyriausybės atstovai ir Afrikos sąjungos lyderiai pasirašė memorandumą dėl glaudaus bendradarbiavimo. Eurazijos ekonominė komisija (EEK) ir Afrikos Sąjungos ekonominė komisija (ASEK) pasirašė sutartį dėl bendradarbiavimo, tai savo parašais patvirtino EEK vadovas Tigranas Sarkisianas ir ASEK pirmininkas Musa Muchamatas.

Ar Lietuvai aktualus susitikimas Rusija-Afrika?

Ekonomistas ir žurnalistas Viktoras Kaplanas: „Man asmeniškai teko būti keliuose Afrikos kraštuose, tame tarpe Alžyre ir Mozambike. Tų šalių žmonės labai vertina Rusijos ir Kubos pagalbą, kuri buvo itin svarbi-tiek ekonominė pagalba, tiek parama švietimo ir kultūros srityse. Kas liečia galimus Lietuvos ateities modelius, manyčiau mūsų šaliai vertėtų pasidomėti glaudesnėmis bendradarbiavimo su Afrikos kraštais perspektyvomis.“

Žurnalistas ir istorikas Giedrius Grabauskas: „Dabarties Lietuvoje vertėtų trauktis nuo dažnai labai karingos retorikos. Geriau vystyti tam tikrus praktinius projektus. Gal verta pažvelgti į Afriką-kaip į daug turizmo galimybių suteikiantį žemyną? Gal verta ta tema pasirašyti susitarimus su Seišelių salų atstovais? Ir kai kurių kitų šalių atstovais. Kas dėl dabar vykstančio Rusijos-Afrikos susitikimo, tai jį galima vertintį kaip pažangų tarptautinį forumą, kuriame praktiškai derinami aktualūs klausimai. Konkrečiai ir aiškiai, be karingų šūkių, tiesiog vystant tikrus darbus.“