Aptikta silpna driskių gynybos grandis

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/07/28/ap... 2023-07-28 20:38:00, skaitė 564, komentavo 8

Aptikta silpna driskių gynybos grandis

Geopolitinė padėtis

JAV nacionalinės žvalgybos direktoriaus biuro paskelbtoje viešoje ataskaitoje teigiama, kad Kinijos pagalba Rusijai vaidina vis svarbesnį vaidmenį kare. Kinai nebeapsiriboja žvalgybinių dronų tiekimu, bet padeda agresoriui atsarginėmis naikintuvų dalimis.

Nuo šių metų kovo mėnesio Kinija „į Rusiją išsiuntė dronų ir jų dalių už daugiau nei 12 mln. dolerių“. Be to, Kinijos valstybinės gynybos bendrovės tiekė Rusijos valstybinėms gynybos bendrovėms, kurioms taikomos sankcijos, įvairią dvejopo naudojimo įrangą.

Ataskaitoje pabrėžiama, kad kalbama apie įrangą, „kurią Maskvos kariuomenė naudoja karui Ukrainoje tęsti.“ Teigiama, jog puslaidininkių eksportas iš Kinijos į Rusiją nuo 2021 m. taip pat labai išaugo.

Rusijos ir Kinijos atstovams švenčiant „Pergalės dieną“ Pchenjane, Rusijos karo ir teroro ministrui Sergejui Šoigu ir Rusijos delegacijai, užsimindamas apie karą Ukrainoje, Šė Korėjos gynybos ministras Kang Sunas Namas išreiškė visišką Pchenjano paramą „teisingai Rusijos kariuomenės ir tautos kovai ginant šalies suverenitetą ir saugumą“.

Šoigu neliko skolingas ir išgyrė Šė Korėjos liaudies armiją, kuri esą „tapo stipriausia pasaulyje“, ir pažadėjo tęsti bendradarbiavimą, kad ji tokia išliktų.

Atsilupėlių diktatorių chuntos telkiasi vis glaudžiau, suvokdamos artėjančią pražūtį. Kad ji iš tiesų priartėtų, Vakarų demokratijos privalo įvairių teisių ir laisvių teroristams paradigmų įgyvendinimą atidėti iki to laiko, kai bus sustabdytos žudynės Ukrainoje.

Ši liepa bus karščiausias mėnuo Žemėje per pastaruosius 120 tūkst. metų. Mokslininkai įsitikinę, kad pagrindinė atšilimo priežastis – šiltnamio efektą sukeliančios dujos. Skelbiama kad net jei paskutinės mėnesio dienos ir nebus karštos, tai nesutrukdys „pagerinti“ 2019 m. užfiksuoto vidutinės mėnesio temperatūros rekordo.

Pasak mokslininkų, vidutinė temperatūra Žemėje liepos 1-23 d. buvo 16,9 °C, o 2019 m. liepą – 16,6 °C. Pažymėtina, kad liepos 6 d. buvo karščiausia diena planetoje per visą stebėjimų istoriją, o vėliau, ES klimato tarnybos „Copernicus“ duomenimis, buvo užfiksuoti dar 23 temperatūros rekordai.

Paskutinį kartą toks karštas planetos oras buvo maždaug prieš 120 000 metų, kai pasaulinio vandenyno lygis buvo 8 metrais aukštesnis, o Šiaurės Europoje gyveno hipopotamai.

„Milijonus žmonių užklupusi karščio banga yra realios klimato kaitos apraiška ir užuomina apie tai, kas laukia ateityje“, – sako Pasaulinės meteorologijos organizacijos generalinis sekretorius Peteri Taalas. JT vadovas Antonijas Guterešas teigia, kad atšilimo periodas baigėsi, nes žemė šiuo metu išgyvena „visuotinio virimo erą“, ir ragina imtis radikalių veiksmų.

Didelėje Jungtinių Valstijų dalyje tvyrant rekordiniams karščiams, JAV prezidentas Džo Baidenas dėl klimato kaitos kylančią temperatūrą vakar pavadino „egzistencine grėsme“.

„Nemanau, kad kas nors gali paneigti klimato kaitos poveikį“, – sakė jis Baltuosiuose rūmuose.

Baideno žodžius gali paneigti kai kurie dvasios driskiai Lietuvoje, vis dar kvaksintys, kad betonas ir trinkelės – jėga, o medžiai ir krūmai – nereikalingi šabakštynai.

Reikšmingi postūmiai

Po kelias savaites trukusio vangaus kontrpuolimo – džiugi žinia Ukrainai ir jos sąjungininkams.

Nors kovos su okupantais pasirodė sunkesnės, nei daug kas tikėjosi, teigiama, jog Ukrainos puolimas įsisiūbuoja.

Atrodo, jog Ukrainos pajėgoms pavyks sėkmingai pralaužti driskių gynybines linijas palei Ukrainos Azovo jūros pakrantę, jungiančią Krymą su Donbasu, teigia šalies gynybos ministras O. Reznikovas.

Pranešama, jog ukrainiečių ginkluotosios pajėgos pagaliau rado silpnąją priešo vietą ir pradėjo didelį puolimą pietuose, Zaporožės fronte.

Šia proga Kijevas meta į mūšį anksčiau nenaudotus rezervus. Okupuotų Zaporožės srities rajonų administratorius Vladimiras Rogovas pripažino, jog Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms pavyko iš karto trijose vietose „įsiveržti“ į pirmąją Rusijos gynybos liniją regione.

„Prasidėjo antroji kontrpuolimo banga Zaporožės fronte“, – sako jis, pažymėdamas, kad Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms pavyko prasiveržti „dėl kelių puolimo bangų, kuriose dalyvavo daugiau kaip 100 šarvuočių“.

CNN teigimu, puolime dalyvauja Ukrainos 47-oji brigada. Teigiama, jog „dengiami artilerijos, pėstininkai žengia į priekį, o „Bradley“ įgulos naikina okupantų pėstininkus ir techniką“.

Šaltiniai JAV skelbia, jog netrukus Ukrainoje išvysime ir amerikietiškuosius „Abrams“. Iš viso 31 tanką. Jungtinės Valstijos tikisi, kad „Abrams“ į mūšio lauką Ukrainoje atvyks 2023 m. rugsėjį. Pirmąją partiją sudarys 6-8 vienetai.

Kremliaus šaltiniai praneša-dezinformuoja, jog Rusija ruošiasi visuotinei mobilizacijai. Teigiama, esą Rusija turi išteklių karui tik kelioms savaitėms. Spėjama, jog rugsėjo-spalio mėnesiais bus paskelbta visuotinė mobilizacija.

Informaciją apie Rusijos resursų pabaigą mes laikome gandais, kuriuos karts nuo karto skelbia mūsų politikos varškėčiai.

Geriau planuoti ir veikti remiantis buvusio Putino patarėjo Andrejaus Illarionovo teiginiu, kad tokiame įšaldyto karo režime Rusija gali išgyventi mažiausiai 40 metų.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis paskelbė vaizdo įrašą, kuriame Ukrainos kariškiai praneša apie Staromajorskoje kaimo išvadavimą. Dėl šio kaimo Donecko srityje pastarosiomis savaitėmis vyko įnirtingos kovos.

Trumpai

Rusijos informacinės kanalizacijos šaltiniai praneša, jog privačios karinės bendrovės „Vagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas buvo pastebėtas Sankt Peterburge, Rusijos ir Afrikos aukščiausiojo lygio susitikimo kuluaruose.

Nors teigiama, jog susitikęs su Afrikos šalių lyderiais, Prigožinas sustiprins savo verslo pozicijas žemyne, tai yra visiška nesąmonė. Prigožinas nesustiprins jokio savo verslo ir jokių pozicijų. Jis visas sėdi Kremliaus kišenėje ir vykdys tai, ką jam nurodys Putinas ir FSB.

Vakar kalbėdamas žurnalistams Niujorke JT generalinis sekretorius pabrėžė, kad JT toliau bendradarbiaus su Turkija, Ukraina, Rusija ir kitomis atitinkamomis šalimis, kad „atkurtų Juodosios jūros iniciatyvą“, kuri padėjo eksportuoti beveik 33 mln. tonų grūdų iš Ukrainos uostų.

„Akivaizdu, kad iš rinkos pašalinus milijonus ir milijonus tonų grūdų, remiantis ekonominiais dėsniais, kainos bus didesnės nei tos, kurios būtų įprastai Ukrainos grūdams patekus į tarptautines rinkas“, – sakė A. Guterešas. Jis pridūrė, kad dėl šio kainų padidėjimo „visur mokės visi“, tačiau labiausiai nukentės besivystančios šalys.

JT vis dar naiviai siekia bendradarbiauti su teroristine Rusija, tuo tarpu Kremlius ima didžiulę pasaulinio grūdų tiekimo dalį ir bado svertus į savo rankas.

Ketvirtadienį Sankt Peterburge vykusiame Rusijos ir Afrikos aukščiausiojo lygio susitikime Putinas pareiškė, kad Rusija į Burkina Fasą, Centrinės Afrikos Respubliką, Eritrėją, Malį, Somalį ir Zimbabvę išsiųs po 25 000-50 000 tonų grūdų.

Siūlomos dovanos yra atlygis artimiems Rusijos sąjungininkams Afrikoje, kylant kviečių kainoms. Šalys, kurios palaikė Rusijos invaziją į Ukrainą, gaus grūdų, kurios nepalaikė – negaus.

Zimbabvės prezidentas Emersonas Mnangagva sakė, kad tauta dėkinga už dovaną, nors pažymėjo, kad Zimbabvei „visiškai netrūksta grūdų“, praneša Reuters. Tuo tarpu Afrikos šalys, kurios šiuo metu patiria maisto krizę, pavyzdžiui, Sudanas ir Čadas, buvo išbrauktos iš Rusijos gavėjų sąrašo.

Štai tokia stojo nauja pasaulio ekonomikos tvarka, grįsta raketomis ir krauju. Naujas taisykles morališkai silpniems Vakarams, toliau diktuoja ekonomiškai neįgali, tačiau įžūli, Rusija.