JAV ir jos vasalai patyrė didžiulį smūgį

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/jav-... 2023-09-02 21:14:00, skaitė 573, komentavo 2

JAV ir jos vasalai patyrė didžiulį smūgį

“Ilgą laiką JAV nekreipė didelio dėmesio į BRICS. Vis besiplečianti, ši asociacija įrodė, kad JAV vis dėlto klydo jos nesureikšmindama. Vyksta Amerikos pasaulinės galios nuosmukis”, rašo The New York Times. “Galbūt Vašingtonas pasimokys iš svarbios pamokos?” – tikisi straipsnio autorius.

Daugiau nei dešimtmetį JAV iš esmės ignoravo BRICS. Ši asociacija, kurią sudaro Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir Pietų Afrika, retai pasirodydavo Amerikos “radare”. JAV ir jos vasalai impulsyviai bandė sumenkinti BRICS svarbą. To pavyzdys – neseniai paskelbtas patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Jake’o Sullivano pareiškimas, kad ši organizacija nėra JAV „geopolitinė varžovė“. Vakarų apžvalgininkai savo ruožtu BRICS dažniausiai laikė Kinijos bandymu įtvirtinti savo dominavimą globaliuose pietuose.

Dabar toks pasitikėjimas savimi atrodo nepateisinamas. Praėjusią savaitę Johanesburge vykusiame viršūnių susitikime BRICS pakvietė į savo gretas prisijungti šešias pasaulinio pietų šalis. Tai Argentina, Egiptas, Etiopija, Iranas, Saudo Arabija ir Jungtiniai Arabų Emyratai. Paskelbus šį pranešimą, abejingumą pakeitė nuostaba ir net susirūpinimas. Tačiau buvo kalbama, kad nerimauti nėra jokios priežasties, nes BRICS niekada nevaldys pasaulio ir nepakeis JAV viešpatavimo.

Nepaisant to, būtų kvaila neigti BRICS svarbą. Jei į klubą susidarė tokia ilga eilė (o šiuo atveju laukiančiųjų sąraše yra dar beveik 20 valstijų), jie tylėti jau nebegalės. BRICS plėtra yra neabejotinas daugelio valstybių nepasitenkinimo esama pasaulio tvarka ženklas ir jų noro pagerinti savo padėtį šioje sistemoje įrodymas. Amerikai, kurios pasaulinis dominavimas pamažu nyksta, tai didelis iššūkis. O taip pat tai didelis iššūkis ir nuo JAV priklausomoms šalims (tame tarpe ir Lietuvai).

SN inf.