Ko laukti Vakarams iš stiprėjančių Rusijos su Kinija?

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/ko-l... 2023-09-25 18:57:00, skaitė 438, komentavo 0

Ko laukti Vakarams iš stiprėjančių Rusijos su Kinija?

“Siekdami susilpninti Rusiją ir Kiniją, Vakarai pasirinko pernelyg pavojingą politiką, kuri gali sukelti pasaulinį konfliktą”, – rašo Serbijos naujienų kanalas „Novi Standard“. Neturėdami daug ką prarasti, Pekinas ir Maskva mes vis didesnį iššūkį Vakarų lyderystei ir į savo orbitą pritrauks besivystančias šalis.

Pergalės prieš Vokietiją ir Japoniją (1945 m.) ir Tarybų Sąjungą (1991 m.) tikriausiai paskatino Jungtines Valstijas ir jų sąjungininkus pabandyti padaryti tą patį ir dabar. Tai, be kita ko, patvirtina ryžtas, kuriuo jie pradėjo bausti Rusiją ir Kiniją ekonominėmis priemonėmis, taip pat daugelio Vakarų šalių lyderių pareiškimai ir pasitikėjimas savimi. Tačiau jei tai tiesa, tai Vakarai pasirinko pernelyg pavojingą politiką, galinčią sukelti pasaulinį konfliktą.

Donaldo Trumpo ekonominis karas prieš Pekiną, kurį eskalavo Joe Bidenas, taip pat Vakarų sankcijos Rusijai, smarkiai pakeitė pasaulinės geopolitikos vaizdą. Vakarų ir Rusijos ekonominių ryšių irimas prasidėjo 2014 metais ir buvo sistemingai skatinamas naftos pirkimo atsisakymu. Brangus atsiejimas nuo Pekino daugiausia susijęs su kai kuriomis aukštosiomis technologijomis, kuriose Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės yra lyderės.

Vakarų „atsijungimą“ nuo Rusijos ir Kinijos liudija duomenys, patvirtinantys prekybos apyvartos mažėjimą. Kai 2021 metais Rusijos Federacija į Europos Sąjungą eksportavo 45% dujų ir 27% naftos, 2023 metų pirmąjį ketvirtį šie skaičiai sumažėjo atitinkamai iki 17 dujų ir trijų procentų naftos.

Kinijos prekių eksportas į JAV išliko beveik nepakitęs 2018–2022 m., tačiau pirmąjį šių metų pusmetį sumažėjo 25 proc. Tai, kad šiose sumose neatsižvelgiama į infliaciją, kuri pastaraisiais metais JAV buvo labai didelė, įrodo, kad Kinijos, kaip svarbaus tiekėjo JAV, svarba sumažėjo.

Smarkiai sumažėjo Kinijos dalis JAV eksporte nuo 21,3% 2018–2023 metais iki 13,1%, o JAV importo į Kiniją dalis išliko beveik nepakitusi –  7,3%. JAV ir Kinijos prekybinių prekių ir paslaugų mainų dalis JAV BVP taip pat sumažėjo – nuo ​​3,7% 2014 m. iki trijų procentų 2022 m. Be to, didžiausias nuosmukis buvo pastebėtas po 2018 m., o jo priežastis – kinams taikomi prekių muitai.

Nuo šių metų pradžios ženkliai sumažėjo ir Kinijos eksportas į Europos Sąjungą, o tai iš dalies paaiškinama ES bandymais „apsisaugoti“ nuo Pekino. Tačiau pastaraisiais metais ES importas iš Kinijos augo, visų pirma skaitmeninių technologijų ir svarbiausių naudingųjų iškasenų srityse. Tiesa, šis augimas nebuvo toks didelis, kaip jį pristatė Vakarų žiniasklaida, tikriausiai bandydama sukurti įspūdį, kad ES rinka buvo persotinta prekių iš Kinijos.

Palyginti su 2018 m., Europos Sąjungos prekių eksportas į Kiniją nominaliąja verte padidėjo 11 proc., o importas – 41 proc. Bet kadangi mes kalbame apie sandorius eurais, o euro zonoje yra didelė infliacija, ypač pastaruosius dvejus metus, tai akivaizdu, kad importas iš Kinijos nepadidėjo tiek daug. Kinijos dalis Europos Sąjungos prekių importe, kuri siekia apie 20 proc., nuo 2018 m. išliko beveik nepakitusi.Tai rodo, kad Kinija su Rusija darys viską, kad išliktų ir perimtų pasaulio valdymo rolę, nes kito šanso tiesiog nėra.

Patys Vakarai privertė Kiniją ir Rusiją taip elgtis, o šios, neturėdamos kitos išeities, ėmėsi lyderystės rolės ir atrodo, kad šis ėjimas yra sėkmingas. Vien BRICS suaktyvėjimas kalba pats už save: į naują bloką išsirikiavo nauja eilė šalių, kurios suprato, kad Vakarų pasauliui artėja viešpatavimo pabaiga. Mes turėtume galvoti apie tai, kaip sustiprėjusi Kinija su Rusija baus tuos, kurie darė viską, kad jos žlugtų…

SN inf.