Vilniaus Apžvalgininkas. Valstybės neapykanta lietuvių tautai bei lietuvių kalbai?

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/11/23/v-... 2023-11-23 19:58:00, skaitė 663, komentavo 1

Vilniaus Apžvalgininkas. Valstybės neapykanta lietuvių tautai bei lietuvių kalbai?

LR užsienio reikalų ministras kalba apie Rusijos pavojų bei ragina, jog visuomenė ruoštųsi gynybai. Todėl yra itin svarbu stiprinti Lietuvą iš vidaus. Verta priminti, kad puoselėjamos tautinės vertybės daro bet kurią šalį žymiai stipresne.

Tačiau Lietuvos valdantieji yra užsiėmę bandydami versti Valstybinės kalbos inspekcijos (VKI) vadovą nuo pareigų. Tik tegu nepavargsta. Jis principingai gina lietuvių kalbą bei pelnė didelės Lietuvos dalies žmonių simpatijas, palaikymą. Kritikuojami du šio asmens pasisakymai, vieną kurių padarė kovodamas už lietuvių kalbą, gindamas ją nuo pažeidėjų.

Kitą pasisakymą minėtas asmuo neigia sakęs. Raidė „t“ lietuvių kalboj gali skambėti kaip „c“, ypatingai dzūkai taria „t“ kaip „c“, todėl jei asmuo kitaip išgirdo arba dzūkiškai buvo ištarta kaip „c“, pašalinių asmenų žodis galėjo likti suprastas kaip įžeidimas.

Šiaip geras advokatas išspaustų per teismus gerą žalos atlyginimą už galimai dzūkiškos tarmės diskriminavimą.

LR Seimo pirmininkė apie VKI vadovą pasakė: „….pasisakymai ir sprendimai yra sąmoningas siekis kelti įtampas.“

Tuo tarpu Lietuvos visuomenėj yra paplitęs skirtingas suvokimas. Žmonės dalinasi panašiomis į šias mintimis – „sąmoningai į priešpriešą suka kai kurie reakcingi Lietuvos lenkai, pervadindami lietuviškus vietovardžius, gatves, įterpinėdami į lietuvių kalbą nelietuviškas raides..“ „…sąmoningai į priešpriešą suka sudarydami nepalankias lietuviams gyvenimo bei darbo sąlygas Vilniaus krašte. Sąmoningai į priešpriešą su Lietuvos dauguma suka Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS)“.

Priminimui LLRA-KŠS yra pro Kremliška partija.

Kad suvokti kas ištiesų vyksta su VKI vadovu, svarbu žvilgterėti į kontekstą.

Vyriausybė leido Lietuvą masiškai užtvindyti užsieniečiais, kas Vilniuj jau kelia didelę įtampą, nes vis mažiau girdėti lietuvių kalbos. Vis dažniau skamba Rusijos okupantų kalba. Masiškai bei sparčiai pradėjo mažėti lietuvių Lietuvoj. Nauji imigrantai nemoka lietuvių kalbos bei dalis atvirai demonstruoja nenorą net minimaliai šią išmokti bei naudoti.

Jau yra numatytas dar didesnis imigravimo mastas, o tam sklandžiam procesui trukdo valstybinė lietuvių kalba bei principingi jos gynėjai, ištikimi valstybės tarnautojai.

Valdantieji yra sutarę panaikinti lietuvių kalbos valstybinį įstatymą, panaikinti arba sumažinti VKI galias, ko pasekoj įvestų dvikalbystę, leistų užrašus užsienio, t.y. buvusių okupantų kalbomis.

Užrašai nelietuvių kalba Vilniuje | autoriaus FB įrašo nuotr.

Užrašai nelietuvių kalba Vilniuje | autoriaus FB įrašo nuotr.

Be to dar yra jau įbruktos į pavardes prieš daugumos Lietuvos žmonių valią W,Q,X raidės. Primenant nuotaikas visuomenėj, Lietuva nesiruošia su šituo susitaikyti. Išpuoliai prieš lietuvių kalbą yra tik pradžia bei vis labiau agresyvėja. Planuojama leisti dar daugiau užsienio raidžių. Spaudžiama sumažinti lietuvių kalbos vartojimą darbovietėse. Būtent tai kelia įsitempusioj visuomenėj papildomą įtampą.

Prasidėjo akivaizdus pietryčių Lietuvos lenkinimas, masiškai brukami užrašai lenkų kalba, pradėti pirmi žingsniai dezintegruoti regioną nuo Lietuvos valstybės. Pajutę pergalės ekstazę LLRA-KŠS savo laikraštyje paskelbė iškilmingą minėjimo datą 1920 m. spalio mėn. dieną kai buvo okupuota pietryčių Lietuva.

Lietuvos žemių okupavimo data tapo viešai paskelbta švente.

15 min. portale pasirodė straipsnis parašytas Mykolo Riomerio Universiteto dėstytojos, kuri ragina Pietryčių Lietuvą vadinti jau nebe Dzūkija, bet Vilnija, t.y. Vilenčyzna arba tiksliau, pripažinti Lietuvos žemių okupavimą teisėtu oficialiai.

Čia ne Vilnija, bet atsiminkit labai aiškiai, tai yra istorinė Dzūkija, bet nūn – ČIA YRA LIETUVOS DONBASAS. Vokietija kartu su Lenkija kovojusi prieš Rusijos imperializmą, neneigia Lenkijos okupavimo per antrąjį pasaulinį karą.

Lietuvos žmonės atleido Lenkijai už 20 a. įvykius, bet ne tam, jog prasidėtų nauja masinė lenkinimo banga Lietuvoj. Donbaso terminas kilo neseniai, susidūrus su aršiu Pietryčių Lietuvos polonizavimu pastaruoju laiku. Jei kas nenori daugiau girdėti šio termino, tuomet tegu nutraukia Pietryčių Lietuvos lenkinimą.

Priminimui 19 a. Pietryčių Lietuvoj įvyko lietuvių tautos genocidas, kur buvo išnaikinti beveik visi lietuviškai kalbantys gyventojai, dėl to tos žemės vėliau okupuotos ginklu. Kovoj už šias žemes didvyriškai žuvo daugybė Lietuvos savanorių karių, didvyrių.

1872 m. Pietryčių Lietuvos surašymas rodo, jog regione lietuviai sudarė 63% gyventojų, kai jau genocidas vyko apie 9 metus. Galima numanyti, jog 1860 m. Pietryčių Lietuvoj lietuviai sudarė daugiau nei 70 proc. gyventojų 19 a. pradžioj, tik prasidėjus okupacijai, lietuviai minėtame regione greičiausiai sudarė apie 90 proc. gyventojų. Verta priminti, jog T. Kosciuška spausdino Vilniuj atsišaukimus Vilniaus gyventojams lietuvių kalba 18 a. pabaigoj.

Litvinizmas | autoriaus FB įrašo nuotr.

Litvinizmas | autoriaus FB įrašo nuotr.

Kad mažos tautos kalba išliktų, itin svarbu, jog ji būtų naudojama darbo vietoj bei viešuose užrašuose. Būtent šitose srityse dabar ir yra daromas didžiulis spaudimas, jog būtų galima įbrukti naudoti svetimas kalbas, bent jau pradžiai šalia lietuvių. Kas laukia toliau mes jau žinome nuo 19 a. tragedijos.

Prasidėjus didžiuliam puolimui prieš lietuvių kalbą o kartu ir prieš lietuvių tautą, lietuvių kalbos priežiūros institucija užfiksavo valstybinės kalbos pažeidimų atvejus bei pradėjo drausminti pažeidėjus. Minėtos institucijos vadovas atliko savo tiesiogines pareigas.

Beveik nekyla abejonių, jog būtent už tai nutarta minėtą asmenį pašalinti. Pradėta ieškoti priekabių.

Didelė dalis Lietuvos stovi VKI vadovo pusėj, bet jei jis bus pašalintas, akivaizdu, jog valdantieji galės pamiršti apie pergalę ateinančiuose rinkimuose.

Apologetai sakys, jog Lietuva šitaip daro nuolaidas Lenkijai, jog dailiai sutarti bei kartu sėkmingai gintis nuo Rusijos.

T.y., Lietuva darys nuolaidas Lenkijai bei leis lenkinti Pietryčių Lietuvą, jog turėtų gerus santykius, kad įgalintų bendrą kovą?

Panašiai sakoma – leiskime naudoti gudams Vytį (dėka ko jie savinasi Vilnių), nes šitaip mes kartu sutarsime bei galėsime kovoti prieš Rusiją. Gal darom kompromisą, tegu gudai naudoja Lenkijos erelį, tuo tarpu Lietuva perims Lenkijos funkciją palaikyti Gudijos opoziciją per TV.

Latvija nepripažįsta Lietuvos jūrų sienos, ji nėra ratifikuota. Mes juk negadinsim santykių su Latvija, nes juk kartu reikia kovoti prieš Rusiją?

Gaunasi, jog tik Lietuva daro nuolaidas vardan gerų santykių, mūsų visi kaimynai bendroj kovoj prieš Rusijos pavojų, Lietuvai nuolaidų nedaro.

Lietuva negeba apginti savo interesų, įtikinti kitos pusės. Latvijos, Lenkijos, Gudijos opozicijos nuostata yra, jog kartu bičiuliškai kovosime prieš Rusijos pavojų, bet tik Lietuvos sąskaita, tik jai darant nuolaidas. Tuo tarpu kaimynai, siekdami gerų santykių, esminių nuolaidų Lietuvai daryti nesiruošia.

Ši kuriozinė padėtis parodo Lietuvos diplomatinius gebėjimus bei nemokėjimą įtakoti užsienio partnerių.

Pagal Lietuvos diplomatijos pasiekimus gaunasi, tam kad apsiginti kartu nuo Rusijos, Lietuva turi atsisakyti pietryčių Lietuvos Lenkijai, Vilniaus – Gudijai bei jūros – Latvijai. O šių šalių net nereikalaujama kada nors susimažinti apetitus. Šiaip apetitas auga bevalgant. Jei mūsų valstybė padarys minėtas nuolaidas, tuomet Lietuva neišliks. Nėra net prasmės daryti nuolaidas.

Jei mūsų kaimynai rimtai ruošiasi grumtis su Rusijos pavojumui, tuomet tegu nustoja griauti Lietuvos valstybę su Lietuvos vyriausybės pagalba iš vidaus bei pradeda gerbti Lietuvą. Tik tuomet kartu galėsime sėkmingai gintis nuo Rusijos imperializmo, nes Lietuva bus stipri.

Mūsų kaimynai naikina Lietuvą iš vidaus ir tikisi, jog ši susilpninta Lietuva bus naudinga bendroj kovoj. Tegu atsipeikėja bei padeda Lietuvai stiprėti iš vidaus. PAGARBA LIETUVIŲ KALBAI YRA ESMĖ.

Pagrindinis klausimas, jei pavyktų pašalinti VKI vadovą, kuris ištikimai gina lietuvių kalbą bei tuo būdu kovoja už lietuvių tautos išlikimą, ar naujas vadovas taptų kišeninė valdančiųjų marionetė, kuri leistų sunaikinti lietuvių kalbą?

Juk čia visa esmė?

Viena aišku, jog prasidėjo didžiulė kova už lietuvių kalbos bei lietuvių tautos išlikimą, o kartu ir už Lietuvos valstybės išlikimą. Tai yra ne pirmas atvejis Lietuvos istorijoj, ypatinga yra tik tai, jog okupantų kalbų pusėj yra Lietuvos valdantieji arba greičiausiai jau artimuoju laiku eks – Lietuvos valdantieji.