Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė...o juk viskas galėjo pakrypti kita linkme

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-02-12 22:53:00, skaitė 719, komentavo 9

Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė...o juk viskas galėjo pakrypti kita linkme

Keturių Lietuvos kunigaikščių – Gedimino ir trijų jo sūnų Vytauto, Algirdo ir Kęstučio – figūrų išdėstymą ant paminklo „Rusijos tūkstantmetis“ istorikai suvokia skirtingai.

 

Viena vertus, manoma, kad tai buvo padaryta dėl politinių priežasčių. Juk šie kunigaikščiai kažkada kariavo su Lenkija, o paminklo statyba vyko radikalių revoliucinių grupuočių, reikalaujančių atkurti Abiejų Tautų Respubliką, suaktyvėjimo laikotarpiu.

 

Kita vertus, Lietuvos kunigaikščiai, yra kaip vienos valstybės kūrėjai, valstybės, kurios absoliuti dauguma gyventojų buvo rusakalbiai stačiatikiai.

 

XIV a., Rusijos kunigaikščiams kariaujant tarpusavyje dėl įtakos, dėl teritorijų, dėl Ordos palankumo, prie vakarinių Rusijos sienų, vadovaujant Gediminui, Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė, Rusija ir Žemaitija palaipsniui „susirenka“ ir stiprėja. Prisijungimas prie LDK nereikalavo pakeisti tikėjimo, taip pat išlaisvino jį nuo duoklės ordai, todėl daugelis Rusijos kunigaikščių noriai sudarė abipusiai naudingus susitarimus ir santuokas. Taip formuojasi Gediminaičių dinastija, antra pagal senumą, po Riurikovičių.

 

Turtingos Novgorodo žemės lietuviams buvo ypač patrauklios. Novgorodiečiai nenorėjo taikiai prisijungti prie Lietuvos kunigaikštystės, todėl lietuviai ėmėsi sėkmingo laisvojo miesto valdžios užgrobimo. Tačiau susidaro paradoksali situacija: nors Novgorodą formaliai valdo Lietuvos statytiniai, visas miestas priešinasi stojimui į kunigaikštystę ir pasisako už sąjungą su Maskva.

 

Iš rusų žemių vienitojų, lietuviai pavirs okupantais. Konfrontacija truks iki XV amžiaus vidurio, kai Lietuva oficialiai atsisakys pretenzijų į Rusijos miestą.

 

Pabaigos pradžia prasidės tada, kuomet Lietuvos Kunigaikštystėje vyks istorinis pasirinkimas: vesti Maskvos kunigaikštytę ar tapti gimine su Lenkijos karališka šeima?!

 

Lenkijos pasiūlymas tam veikėjui atrodė naudingesnis. Jis veda Lenkijos karalienę ir atsiverčia į katalikų tikėjimą.

 

Šis žingsnis tampa negrįžimo tašku visai Lietuvos Kunigaikštystei. Jei Rusijos valstybei stačiatikių tikėjimas tapo vienybės pagrindu, tai Lietuvos valstybei katalikybės įvedimas lėmė laipsnišką kunigaikštystės polonizaciją, o vėliau ir suvereniteto praradimą.

 

O juk viskas galėjo pakrypti visai kita linkme….labai gaila….