Tautininkai pasiryžę trauktis iš Gražulio uzurpuojamos partijos

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/02/12/ta... 2024-02-14 21:07:00, skaitė 824, komentavo 2

Tautininkai pasiryžę trauktis iš Gražulio uzurpuojamos partijos

Vasario 12 d., pirmadienį, Petro Gražulio vadovaujamos Tautos ir teisingumo sąjungos (centristai, tautininkai) (TTS) Tautininkų frakcijos atstovai išplatino pareiškimą, kad žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija apie esą sklandų ir vieningą šios partijos suvažiavimą neatitinka tikrovės.

„Vasario 10 d. TTS suvažiavime netikėtai tik prieš 2 dienas įtraukus į dienotvarkę buvo renkamas partijos pirmininkas, keičiama partijos valdymo organų sudėtis, nors anksčiau buvo planuojama tik patvirtinti rinkimų į Europos parlamentą kandidatų sąrašą ir išdiskutuoti rinkiminę programą. Pranešimuose nė žodžiu neužsimenama, kad šeštadienį, Kaune TTS suvažiavime įvyko skilimas tarp centristų ir tautininkų“, – rašoma TTS Tautininkų frakcijos pranešime.

Centristų ir tautininkų jungimosi sutartyje buvo numatyta, kad jungtinė partija sieks telkti platesnį alternatyvių politinių jėgų frontą, todėl sutartyje buvo numatyta jungtinės partijos vadovybės rotacija, o taip pat prisijungusių partijų teisė steigti frakcijas ir siūlyti kandidatus į jungtinės partijos vadovus. Susijungiant centristams ir tautininkams, centristai pasinaudojo pirmenybės teise siūlyti jungtinės partijos pirmininką ir TTS pirmininku buvo išrinktas Petras Gražulis, kurį centristai išsirinko pirmininku prieš pat susijungimą.

Petras Gražulis | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.

Petras Gražulis | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.

Atsižvelgiant į politinį sandėrį dėl Petro Gražulio apkaltos Seime, į valdančiųjų organizuotą politinį susidorojimą su juo, o taip pat į labai didelę reputacinę žalą, kurią visuomenės sąmonėje sukūrė nuolatinė agresyvi propaganda žiniasklaidoje, tautininkai siūlė Petrui Gražuliui aktyviai dalyvauti EP rinkimuose, ramiai baigti TTS pirmininko kadenciją rudenį, o iki tol padėti jungtinei partijai rengtis Seimo rinkimams, netrukdyti deryboms su galimais partneriais.

Pagal jungtinę partijų sutartį įsteigta tautininkų frakcija (žr. frakcijos deklaraciją) šeštadienį suvažiavime siūlė laikytis Tautininkų sąjungos ir Centro partijos jungimosi sutarčių bei partijų telkimosi mechanizmo, kuris numatė, kad partijos vadovybės rotaciją, įgalinančią jungtinės partijos pirmininku rinkti prisijungiančių partijų siūlomus kandidatus.

Suvažiavimui vadovavęs ir tame pačiame suvažiavime iš partijos pirmininkų atsistatydinęs, tačiau po to pakeitęs savo nuomonę, Petras Gražulis pareiškė, kad sutartis tarp tautininkų ir centristų negalioja ir, kad dėl to nekiltų jokių abejonių pasiūlė suvažiavimo dalyviams balsavimu sutartį panaikinti. Tai ir buvo padaryta.

Po šio balsavimo dauguma tautininkų išėjo iš suvažiavimo salės. Buvęs Tautininkų sąjungos pirmininkas Gintaras Songaila apgailestauja, kad Naglis Puteikis ir Petras Gražulis mėgina pasmaugti tautines vertybes išpažįstančių jėgų telkimosi idėją, dėl kurios buvo tvirtai sutarta jungimosi metu. „Siekdami apginti siaurai asmenines partines pozicijas, jie šmeižė savo bendražygius, taikė autoritarinius metodus suvažiavime,“ – sakė Gintaras Songaila.

„Dabartinis TTS partijos pirmininkas Petras Gražulis, nuo 2021 m. einantis jungtinės partijos pirmininko pareigas nelaukdamas besibaigiančios kadencijos pabaigos organizavo savo perrinkimą trečiai kadencijai, pažeisdamas partijų jungtinę sutartį. Pasitikėjimas viešojoje politikoje yra kuriamas ilgai, o sugriauti jį galima per vieną dieną.

Nebematydami galimybės atkurti politinio bendradarbiavimo dvasią, rengsime dokumentus teismui dėl savarankiškos Lietuvių tautininkų sąjungos teisinės restitucijos“, – sako Tautos ir teisingumo sąjungos Tautininkų frakcijos vadovas Sakalas Gorodeckis.