Per dieną driskynas neteko orlaivių daugiau nei už 100 mln. JAV dolerių

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/02/18/pe... 2024-02-19 02:39:00, skaitė 962, komentavo 10

Per dieną driskynas neteko orlaivių daugiau nei už 100 mln. JAV dolerių

Strateginės aplinkybės

Kinijos užsienio reikalų ministras Vanas I perspėjo Vakarus, kad jie padarytų istorinę klaidą, jei siekdami sumažinti riziką siektų atsiskirti nuo Kinijos. „Kas bandytų atsiskirti vardan rizikos mažinimo, padarytų istorinę klaidą“, – sakė Vanas šeštadienį Miuncheno saugumo konferencijoje sakytoje kalboje.

Jo komentarai buvo išsakyti atsižvelgiant į pastarųjų metų Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos raginimus mažinti savo priklausomybę nuo Kinijos.

Penktadienį konferencijoje vykusiame susitikime su JAV valstybės sekretoriumi Entoniu Blinkenu Kinijos užsienio reikalų ministras taip pat pabrėžė, kad „dekinizacija“ ir siekis „atsiskirti nuo Kinijos“ tik atsigręš prieš pačias JAV“.

Praėjusį mėnesį Europos Komisija išdėstė planus, kaip sustiprinti Europos Sąjungos ekonominį saugumą atidžiau tikrinant užsienio investicijas ir labiau koordinuojant technologijų eksporto ir nutekėjimo į tokias varžoves kaip Kinija kontrolę, o tai sukėlė Kinijos prekybos rūmų reakciją dėl ES veiksmų, kuriais siekiama mažinti ekonominę priklausomybę nuo Kinijos.

Taip, Pekinas itin jautriai reaguoja į bet kokius bandymus Vakaruose nusimesti milijonus kiniškų čiuptuvų, apraizgiusių ES ir NATO valstybes.

Būtent ekonominiai svertai, ekonominės sankcijos ir skaičių kalba yra labiausiai paveiki derantis su kompartijos begemotais, valdančiais beveik pusantro milijardo žmonių ir siekiančiais prekybos ir technologijų priemonėmis iki 2049 metų nukariauti ir valdyti visą pasaulį.

Nežinia, ar tokia skaičių kalba vakar susitikęs su savo kolega iš Kinijos kalbėjo Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytras Kuleba. Jis sakė, kad su Vanu I aptarė beveik dvejus metus trunkančio Kijevo karo su Rusija taikos perspektyvas ir bandė stiprinti santykius su Pekinu.

„Susitikau su savo Kinijos kolega Vanu I aptarti dvišalių santykių, prekybos ir būtinybės atkurti tvarią ir ilgalaikę taiką Ukrainoje“, – rašė D. Kuleba tinklalapyje apie jų pokalbius Miuncheno saugumo konferencijoje.

Kuleba pranešė, kad aptarė Ukrainos planus surengti pasaulinį aukščiausiojo lygio taikos susitikimą Šveicarijoje. Pasak jo, abu vyrai „sutarė, kad reikia palaikyti Ukrainos ir Kinijos ryšius visais lygmenimis ir tęsti mūsų dialogą“.

Sunku tęsti dialogą su drakonu, kurio šypsenos makštyse tviska aštraus peilio ašmenys. Bet reikia. Ir nors mums sunku įsivaizduoti, kokie sprendimai gali būti rasti, turint galvoje Pekino siekį per karą Ukrainoje silpninti Vakarus ir pačią Rusiją, taikantis į Sibiro turtus, tačiau jei fizinėje plotmėje karo baigties raktas glūdi Krymo išlaisvinime, tai diplomatinėje erdvėje gravitacijos centras, be jokios abejonės, yra Kinija.

Kadenciją baigiantis Nyderlandų premjeras Markas Rutė, kuris yra pagrindinis kandidatas į būsimus NATO generalinius sekretorius, šeštadienį pareiškė, kad Europa turėtų nustoti verkšlenti dėl Donaldo Trampo ir sutelkti dėmesį į tai, kaip ji galėtų pati padėti Ukrainai.

„Turėtume nustoti dejuoti, niurzgėti ir verkšlenti dėl D. Trampo, – Miuncheno saugumo konferencijoje sakė M. Rutė. Jis pridūrė: „Tai priklauso nuo amerikiečių. Aš nesu amerikietis, negaliu balsuoti JAV. Turime dirbti su tuo, kas yra ant parketo.“

Jis taip pat teigė, kad Europa bet kuriuo atveju turėtų skirti daugiau lėšų gynybai ir didinti šaudmenų gamybą, o ne vien dėl to, kad Trampas gali sugrįžti, be to, jo manymu, Europa turi didinti paramą Ukrainai, nes tai atitinka jos interesus.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas šias pareigas eina nuo 2014 m. ir turėtų atsistatydinti 2024 m. spalio mėnesį.

Reikšmingi postūmiai 

Čekijos prezidentas Petras Pavelas pareiškė, kad Čekija „rado“ 500 000 vienetų 155 mm ir dar 300 000 vienetų 122 mm artilerijos sviedinių (sviediniai rasti keliose skirtingose šalyse), kurie per kelias savaites gali būti pristatyti Ukrainai.

Kas ieško, tas randa. Dabar reikia juos kuo skubiausiai pristatyti į frontą.

Ukrainos pajėgos šeštadienį danguje virš Rytų Ukrainos numušė du Rusijos naikintuvus bombonešius Su-34 ir vieną naikintuvą Su-35, pranešė šalies karinių oro pajėgų vadas.

„2024 m. vasario 17 d. rytą rytiniame (sektoriuje) Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų daliniai vienu metu sunaikino tris priešo orlaivius – du naikintuvus-bombonešius Su-34 ir vieną naikintuvą Su-35“, – „Telegram“ parašė Mykola Oleščukas. Taip Maskva per dieną prarado karo lėktuvų, kurių bendra vertė viršija 100 mln. dolerių.

Puikūs rezultatai! Sveikiname.

Danija nusprendė perduoti Ukrainai visą savo turimą artileriją. Šalies ministrė pirmininkė Metė Frederiksen sakydama kalbą per 7-osios saugumo konferencijos Miunchene pietus taip pat paragino kitas Europos šalis perduoti Ukrainai savo priešlėktuvinės gynybos įrangą ir šaudmenis, nes šiuo metu jai jų labiau reikia.

Pasak Danijos premjerės, Europos lyderiai dažnai kalba apie ginkluotės gamybos problemas, nurodydami jas kaip priežastį nedidinti pagalbos Ukrainai tiekimo.

„Tačiau Ukraina dabar mūsų prašo šaudmenų ir artilerijos. Mes, Danija, nusprendėme duoti Ukrainai visą savo artileriją. Taigi, atleiskite, draugai, Europa turi karinės įrangos, tai nėra tik gamybos klausimas. Turime ginklų, amunicijos, oro gynybos sistemų, kurių dar nenaudojame. Jie turėtų būti perduoti Ukrainai“, – pabrėžė išmintinga Danijos lyderė.

Lenkiame žilas galvas. Jau antri metai raginame ir Lietuvą perduoti visas turimas artilerijos sistemas, o iš bendro ES fondo už jas gautus pinigus tuoj pat vėl investuoti į naujos ginkluotės įsigijimą.

Mes turime šiek tiek laiko, Ukraina gi – ne. Visus argumentus, kad ir mums reikia, atmetame – kol Rusija užstrigusi Ukrainoje, antro fronto Baltijos šalyse ji neturi kuo ir kaip atidaryti, o prieš hibridines atakas artilerija yra beprasmė.

Bet jei Rusija pralauš ukrainiečių gynybą, ji tikrai ateis ir pas mus, su visais gelžgaliais ir dvokiančia, išpuvusiais dantimis trogloditų orda.

Ukraina neabejotinai grąžins Avdejevką Donecko regionui, teigia Ukrainos prezidentas V. Zelenskis. Miuncheno konferencijos kuluaruose, komentuodamas interviu laikraščiui „Inter“ V. Zelenskis pažymėjo, kad kalbėjosi su JAV prezidentu Džo Baidenu. Pasak jo, Amerikos vadovas pripažįsta, kad Ukrainos karių išvedimas iš Avdejevkos yra silpnėjančios pagalbos Ukrainai ginklais rezultatas.

„Mes norime išsaugoti mūsų vaikinų gyvybes. Džiaugiuosi, kad karinė vadovybė priėmė tokį teisingą subalansuotą sprendimą. (…) Mes viską atgausime. Nieko neduosime šiems žudikams, esu tuo tikras“, – pridūrė V. Zelenskis.

Rusų okupantai raketomis apšaudė Kramatorską ir Slovianską. Dėl karo nusikaltėlių veiksmų, mažiausiai du civiliai

Trumpai

Šeštadienį Teisingumo departamentas pranešė, kad JAV perduos konfiskuotas Rusijos lėšas Estijai, kad jos būtų panaudotos Ukrainai paremti. Beveik 500 000 JAV dolerių suma buvo gauta iš „neteisėto pirkimų tinklo, kuriuo buvo bandoma į Rusiją importuoti labai tikslias JAV kilmės stakles, naudojamas gynybos ir branduolinio ginklo platinimo sektoriuose“, – teigiama Teisingumo departamento pranešime spaudai.

Tai pirmas kartas, kai JAV perveda lėšas užsienio sąjungininkei. Lėšos pervedamos į Estiją, nes dabartinės valdžios institucijos neleidžia jų tiesiogiai pervesti Ukrainai. Pasak generalinio prokuroro pavaduotojos Lisos Monako, lėšos bus panaudotos projektui, kuriuo siekiama supaprastinti Ukrainos elektros perdavimo ir paskirstymo sistemų žalos vertinimą.

Šeštadienį Kroatijos sostinėje tūkstančiai žmonių mitingavo, kaltindami valdančiąją centro dešiniųjų partiją korupcija ir reikalaudami kuo greičiau surengti šių metų parlamento rinkimus. Susirinkimą Zagrebe organizavo 11 centro ir kairiųjų opozicinių partijų, didėjant politinei įtampai Europos Sąjungos šalyje narėje.

Kroatijoje 2024 m. vyks parlamento ir prezidento rinkimai, o birželio pradžioje – Europos Parlamento rinkimai. Vidaus balsavimų datos dar nenustatytos. Opozicinės partijos nori, kad balsavimas dėl parlamento būtų surengtas nedelsiant.

Kažkuo labai primena Lietuvą. Na, gal tik mums taip atrodo.

Kremliaus Trojos arklys Viktoras Orbanas, šeštadienį sakydamas metinę kalbą apie šalies padėtį – pirmąjį viešą pranešimą po to, kai prieš savaitę atsistatydino jo sąjungininkas Vengrijos prezidentas, stengėsi sušvelninti politinį prezidento malonės skandalo poveikį.

Vengriją apėmė platus visuomenės pasipiktinimas dėl prezidento malonės, kurią jis suteikė nuteistajam vaikų seksualinio išnaudojimo byloje.

Afganistano moterys jaučiasi nesaugiai išeidamos iš namų vienos dėl Talibano įsakymų ir priverstinių kampanijų, susijusių su drabužiais ir vyriškos lyties globėjais, teigiama JT misijos Afganistane ataskaitoje.

Talibanas, perėmęs šalies kontrolę 2021 m. paskutinėmis JAV ir NATO pasitraukimo iš šalies savaitėmis, uždraudė moterims dalyvauti daugelyje viešojo gyvenimo sričių ir neleidžia mergaitėms eiti į mokyklą po šeštos klasės – tai dalis griežtų priemonių, kurias jis įvedė nepaisant pradinių pažadų, kad valdys nuosaikiau.

Talibanas taip pat riboja moterų galimybes dirbti, keliauti ir naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis, jei jos yra nesusituokusios arba neturi vyriškos lyties globėjo, ir suima tas, kurios nesilaiko Talibano aiškinimo dėl hidžabo (islamiško galvos apdangalo).

Lietuvoje 

Dar kartą apie tai, ką ir kodėl rašome.

Pastebime, kad kai kurie mūsų sekėjai jaučiasi įžeisti, nelaimingi, kai skaitydami mūsų apžvalgas neranda jose pritarimo savo mintims (ar tikrai savo?), kai nepatvirtiname jų įsitikinimų, norimybių, kai nepalinksminame ir nesuteikiame jiems gero laiko beskaitant. Tada jie „išsidraugina ir nebefolouina“, taip neva mus bausdami, nors nubaudžia tik patys save.

Mes jau du metus rašome kasdien, ir, turime kai kuriuos, matyt, iš jūsų nuvilti, kad darome tai ne dėl to, kad kažką palinksmintume, paguostume, kažkam pritartume, o kažką – taip, kaip norite – pabartume.

Vyksta karas. Brutalus, žudantis moteris ir vaikus. Dvi valstybės – mūsų kaimynės – prievartauja ir luošina Ukrainą. Bet kuriuo momentu jos gali atsigręžti į mus. Mes neturime nei laiko, nei noro žaisti. Jei tikitės čia, mūsų apžvalgose, smagiai praleisti laiką ir norite, kad rašytume, ką norite girdėti, tai labai atsiprašome, ne ten pataikėt.

Mes nesame nei radžiai, nei anekdotų karaliai. Jei manote, kad išėjome iš gerai apmokamų darbų tam, kad jus savo rašymu kiekvieną dieną nudžiugintume, apgailestaujame, jūs – klystat. Gerai praleisti laiką galite kine, oro balione ar stebėdami futbbolo rungtynes.

Čia mes kasdien be pertraukų ir išeiginių sunkiai dirbame, kad pateiktume jums nepagražintą tiesą, išlukštentume iš tviskančių antraščių ir pranešimų popieriukų realybę. Tokią, kokia ji yra.

Jūsų valia yra pasirinkti mėlyną piliulę ir toliau ramiai be streso gyventi iliuzijų pasaulyje. Mes netgi kai kuriais atvejais tą skatintume, nes aštri tiesa gali supjaustyti, sukrėsti, o ilgalaikės priklausomybės pasekmės ir abstinencija gali būti ir fiziškai sunkiai pakeliama, nekalbant apie psichologinį poveikį.

Todėl kuo nuolankiausiai prašome nesipiktinti, nenurodinėti, ką ir kaip mums rašyti, ką ir kaip galvoti, ką ir kur bei su kuo kalbėti.

Mūsų, kaip ir absoliučios mūsų sekėjų daugumos tikslas yra aiškus, vienas vienintelis – galutinis ir negrįžtamas driskyno sutriuškinimas. Tą galime padaryti tik tada, kai matome ne norimybę, bet realybę.