Būsimai pergalei pažymėti – žuvusio lietuvio vardu pervadinkime Rusų gatvę Vilniuje

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/02/24/bu... 2024-02-25 02:51:00, skaitė 821, komentavo 8

Būsimai pergalei pažymėti – žuvusio lietuvio vardu pervadinkime Rusų gatvę Vilniuje

Strateginės aplinkybės

Prabėgus dvejiems Rusijos ordų invazijos į Ukrainą metams, svarstoma, kuri pusė šiandien turi pranašumą. Teigiama, jog karo pradžia buvo triuškinamai katastrofiška Rusijai, o Ukraina sugebėjo išlaisvinti didžiules teritorijas ir mėgino pereiti į (kontr)puolimą.

Ir tik milžiniškų aukų dėka, kurios viršija 400 000 lavonų, rusams pavyko išlaikyti pozicijas ir sąlyginį pranašumą fronto linijoje. Nors Vakarų lyderiai slapta viliasi, kad rusų motinos nebeleis Putinui žudyti savo vaikų, tai naivi iliuzija.

Kremliaus chunta, jos generolai įsitikinę, kad mirti už Rusiją – didžiulė laimė. Tuo yra įtikinti milijonai taip vadinamų ordos karių.

JAV atsargos generolas Deividas Petreusas (David Petraeus) teigia, kad Ukraina šiandien rodo didvyrišką stoiškumą ir yra pajėgi atsilaikyti. Tačiau šaliai skubiai reikia karinės paramos.

Pranešama, jog kai kuriuose ruožuose baigiasi šaudmenys. Nepaisant dinamikos fronto linijoje, JAV generolas nemano, kad kuri nors pusė turi pranašumą.

Vakarų lyderius labiausiai stebina ir glumina, kokiais milžiniškais kiekiais rusai naudoja artilerijos sviedinius, kad sunaikintų viską, kas stovi ant žemės. Po to siunčiamos gyvų lavonų bangos užgrobti griuvėsių, kuriuose voliojasi tūkstančiai dvisos.

Pagaliau suvokta ir tai, jog ruso lakūno, perėjusio į Ukrainos pusę nužudymas – Rusijos spec. tarnybų baudžiamoji akcija. Ta įrodo, jog „Rusijos Federacijoje išliko stalinistinė diktatūra“.

Taip. Maskolijoje niekas nepasikeitė nuo Felikso Dzeržinskio smogikų siautėjimo laikų. Ir nuo driskių Tvano į Vilnių metų. Kremliaus carai siųs ir siųs savo ordas į išdegintas dykras per lavonų krūvas, kad, jų supratimu, sutvarkytų imperijos valdas.

Rusijos barbarų siautėjimo akivaizdoje, Vakarai vis mažiau kliedi apie kažkokias taikos formules. Niekas perspektyvoje nemato kito plano, išskyrus Kijevo taikos formulę, kuri yra mandagus „ivan idi domoj ili sdochni“ pasiūlymas. Ukraina, pasak šalies prezidento Volodymyro Zelenskio, savo taikos sieks iš jėgos pozicijų.

Ir tai yra vienintelė perspektyva. Žarstelis driskių išperų vadeivai per srėbiamąją.

Putinas, siekdamas dar labiau įbauginti Vakarus, pareiškė, kad Rusija savo branduolinius ginklus atnaujino beveik 100%. Fiureris taip pat pareiškė, kad šalis pradėjo serijinę naujų hipergarsinių raketų gamybą. Be to, esą „į Rusijos karinį jūrų laivyną įplaukė nauji strateginiai povandeniniai laivai, o Kazanėje keturi Tu-160M raketų nešėjai buvo perduoti ginkluotosioms pajėgoms“.

Diktatorius gąsdinimų triadą papildė pliurpalais apie didelio tikslumo ginklų, įvairių tipų nepilotuojamų orlaivių, tankų, šarvuočių, artilerijos ir kitų gelžgalių gamybą.

Putinas gąsdina Vakarus, akivaizdžiai matydamas, kaip pastarųjų lyderiai, nors ir turėdami karinį pranašumą, viduriuoja dėl Rusijos keliamų grėsmių ir verčiasi per galvą prognozuodami susirėmimus su Rusija.

Tačiau turime labai aiškiai suvokti – tai yra bailio kalbos. Bailio grasinimai. Nevykėlis diktatorius klasta užpuolė kaimyninę šalį ir vaidina, jog iš visų jėgų kaunasi su Rusiją užpuolusiais Vakarais.

Bailys niekuomet nepuls, matydamas net menkiausią pralaimėjimo tikimybę.

Reikšmingi postūmiai

Naktį ukrainiečiai dronais smogė Rusijos Novolipecko geležies ir plieno kombinatui. Po bepiločių orlaivių atakos gamyklos teritorijoje griaudėjo sprogimai, prasidėjo didelis gaisras.

Novolipecko metalo kombinatas pagamina 18 proc. viso Rusijos plieno. Gamykla tiekia plieną, lydinius ir valcuotus gaminius Rusijos gynybos pramonei, kuri gamina balistines ir sparnuotąsias raketas.

Tai viena iš pagrindinių strateginių Rusijos pramonės įmonių. Manoma, kad gamyklos veikla sustabdyta mažiausiai mėnesiui.

Rusijoje, virš Azovo jūros numuštas dar vienas tolimojo radiolokacinio sekimo lėktuvas A-50. Žuvo visa lėktuve buvusi 10 žuvusių įgula. Teigiama, kad į A-50 pataikė modernizuota sovietų SAM sistemos S-200 raketa.

Naktį rusų teroristai į Ukrainą vėl laidė raketas. Ukrainiečiai sunaikino dvi Kh-59 raketas, tačiau praleido dvi „Iskander-M“. Taip pat smogta ir 12 bepiločių „Šached“. Visos skraidyklės numuštos.

Per pastarąją parą įvyko 84 koviniai susirėmimai.

Ukrainos Gynybos pajėgos smogė 6 driskių židiniams ir 3 priešlėktuvinių raketų kompleksams.

Trumpai

Kijeve, minint antrąsias Rusijos invazijos metines, lankosi EK vadovė Urzula fon der Lejen. Politikė pareiškė, kad Europa tvirtai stovės kartu su Ukraina „finansiškai, ekonomiškai, kariniu ir moraliniu požiūriu“.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanjahu (בנימין נתניהו) pristatė būsimą Gazos ruožo demilitarizavimo planą. Jis turėtų apimti ne tik regiono nuginklavimą, bet ir pietinės sienos su Egiptu uždarymą bei Gazos civilinės administracijos ir švietimo sistemų reformas.

Švietimo reformos – didesnis gėris, nei raketų kruša. Visos pasaulio nelaimės pirmiausia prasideda žmogaus galvoje.

Jungtinės Valstijos paskelbė sankcijas 500 subjektų, susijusių su Rusijos „karo mašina“. Prezidentas Džo Baidenas pareiškė, jog jei Putinas nemokės kainos už nešamas mirtis, jis tęs savo veiklą.

Nyderlandų vyriausybė teigia pasirašysianti 10 metų saugumo susitarimą su Ukraina dėl tolesnės karinės paramos, atstatymo pagalbos ir kibernetinės gynybos stiprinimo.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino Vakarų sąjungininkus paspartinti žadėtų oro gynybos sistemų ir naikintuvų pristatymą, kad būtų galima atblokuoti šalies dangų.

Vakar, minint antrąsias Rusijos invazijos į Ukrainą metines, Europos Sąjunga patvirtino 13-ąjį sankcijų Rusijai paketą. Ribojančios priemonės nukreiptos prieš Rusijos karinį ir gynybos sektorių bei įmones trečiosiose šalyse, tiekiančias įrangą, taip pat tas, kurios atsakingos už neteisėtą Ukrainos vaikų trėmimą.

13-asis paketas įtraukė 106 fizinius ir 88 juridinius asmenis. Sankcijos bus taikomos ir subjektams, dalyvaujantiems tiekiant ginklus iš Kinijos į Rusiją.

Lietuvoje

Du karo metai.

Du metus mes kartu su Jumis aktyviai kovojame su Ukrainą alinančia ir smaugiančia Rusijos hidra.

Karas palietė kiekvieną iš mūsų. Jame žuvo mūsų draugai, artimieji, pažįstami.

Ukrainos žemėje žuvo mūsų tautietis Tadas. Bebaimis lietuvių „Milžinas“, niekam apie tai nesigirdamas, viešai neskelbdamas kartu su ukrainiečiais prie Bachmuto stabdė priešo ordas. Jis negalvojo, kaip išsaugoti turtus, gyvybę, nebijojo priešo.

Vieniems lengviau mirti, kitiems baisiau ir sunkiau gyventi.

Tarp mūsų atsirado naujų šeimos narių – namų netekusių ukrainiečių. Kurie to nelaukė ir nesitikėjo. Nemanė, kad karas ateis į jų žemę.

Jau daugiau nei dešimt metų esame kartu su ukrainiečiais nuo Maidano įvykių ir Krymo okupacijos laikų. Mūsų akyse užaugo Volodymyras Zelenskis, Valerijus Zalužnas, Oleksandras Syrskis, į karą išėjo daugybė draugų Ukrainoje.

Lietuviai ir broliai ukrainiečiai visuomet kartu sprendė užgriuvusias bėdas. Kartu kovėsi prieš osmanų, mongolų totorių ir maskolių ordas. Būdami kartu, mes niekuomet nepralaimėdavome.

Laimėsime ir dabar.

Mes tai žinome labai gerai.

O mūsų būsimai pergalei pažymėti, siūlome Viniuje esančią Rusų gatvę pervadinti žuvusio lietuvio Tado vardu (žinoma, jei sutinka jo šeima ir artimieji).

P.S. Šiandien – 672 apžvalga. Lygiai tiek, kiek dienų vyksta karas. Dirbame Jums. Dirbame Jūsų dėka.

Šlovė Ukrainai. Šlovė mūsų didvyriams.

Kaip baigsis karas Ukrainoje? | pixabay.com, Placidplace nuotr.

Šlovę Ukrainai! | pixabay.com, Placidplace nuotr.