Pažadai ir gražūs žodžiai, žinoma, gerai, bet duokite Ukrainai ginklų

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/02/25/pa... 2024-02-25 22:24:00, skaitė 776, komentavo 4

Pažadai ir gražūs žodžiai, žinoma, gerai, bet duokite Ukrainai ginklų

Strateginės aplinkybės

Septynių didžiųjų demokratinių valstybių grupės vadovai vakar antrųjų plataus Rusijos ir Baltarusijos karo prieš Ukrainą metinių proga žadėjo palaikyti karo nualintą Ukrainą. Kai kurie Vakarų lyderiai atvyko į Kijevą parodyti solidarumo, pasirodyti ir, galbūt, palaikyti žudomus ukrainiečius, kad jie su sekančiomis ginklų atsargomis toliau gelbėtų nuo driskyno maro Europą.

Ir atvykę, ir likę namuose G7 lyderiai surengė vaizdo konferenciją su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu konstatuodami, kad Rusijos „specialiosios karinės operacijos“ rezultatai – daugiausiai gyvybių nusinešę karinio konflikto Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

„Ukrainai įžengus į trečiuosius šio negailestingo karo metus, jos vyriausybė ir žmonės gali tikėtis G7 paramos tiek laiko, kiek reikės“, – sakoma bendrame G7 vadovų pareiškime.

Toliau buvo žadamos sankcijos Rusijai, tuo tarpu V. Zelenskis pabrėžė, kad reikia saugoti Ukrainos dangų ir stiprinti jos kariuomenę.

„Mes jumis pasitikime“, – sakė jis į Kijevą atvykusiems Italijos premjerei Džordžijai Meloni, Kanados bei Belgijos premjerams atitinkamai Džastinui Trudo ir Aleksanderiui De Kro bei EK pirmininkei Urzulai fon der Lejen.

Paprasti ukrainiečiai surengė pamaldas metinėms paminėti bei padėjo daugybę gėlių, kad pagerbtų žuvusiuosius.

„Esu realistas ir suprantu, kad greičiausiai karas užsitęs dar trejus ar ketverius metus. Tikiuosi, kad visuomenė mobilizuosis, tikiuosi, kad mums pavyks kaip nors nugalėti Rusiją“, – „Reuters“ sakė Kijevo gyventojas Denisas Symonovskis.

Reikšmingi postūmiai

Už Kijevo ribų karas nesiliovė.

Rusijos bepiločiai lėktuvai antrą naktį iš eilės atakavo Odesos uostą, pataikė į gyvenamąjį namą ir nužudė vieną žmogų, pranešė regiono gubernatorius. Dnepro mieste Rusijos dronas pataikė į gyvenamąjį namą, o per gelbėjimo operaciją buvo rasti du žuvusieji.

Šaltinis Kijeve pranešė, kad Ukrainos dronai sukėlė gaisrą Rusijos plieno gamykloje prie Lipecko, esančio maždaug už 400 km nuo Ukrainos, kurioje pagaminama apie 18 % Rusijos produkcijos.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų lėktuvai naktį numušė kelias Rusijos raketas ir „dirbo“ prieš okupantų paleistus bepiločius orlaivius, kurie buvo naujų oro atakų dalis.

Be to, ukrainiečių oro pajėgos surengė 13 oro antskrydžių prieš okupantų dislokacijos vietas Ukrainoje, sunaikino dvi raketas X-31 ir keturis žvalgybinius dronus.

Savo ruožtu raketinių pajėgų daliniai smogė radiolokacinei stočiai ir dviems Rusijos kariuomenės driskių sutelkimo rajonams, pranešė Generalinis štabas.

Trumpai

Šeštadienį JAV ir Didžiosios Britanijos pajėgos smogė daugiau kaip dešimčiai husių taikinių Jemene, pranešė pareigūnai. Jungtinės Valstijos beveik kasdien vykdo smūgius prieš husių grupuotę, kuri kontroliuoja labiausiai apgyvendintas Jemeno dalis ir teigia, kad jų išpuoliai prieš laivybą yra solidarizavimasis su palestiniečiais, kai Izraelis vykdo smūgius Gazos ruože.

Šeštadienį Izraelio vadovai planavo susirinkti į susitikimą, kad išgirstų apie galimą pažangą tarpininkaujant derybose dėl naujų paliaubų Gazos ruože mainais į „Hamas“ laikomus įkaitus. Visgi palestiniečiai pastebi, kad po beveik penkis mėnesius trukusio karo pozicijos beveik nepasikeitė.

Penktadienį Paryžiuje Izraelio delegatai susitiko su Kataro, Egipto ir JAV tarpininkais, kurie lapkričio mėn. padėjo sudaryti kol kas vieninteles paliaubas, pagal kurias mainais už palestiniečių kalinių paleidimą į laisvę išėjo daugybė „Hamas“ belaisvių.

Kijevo strateginių pramonės šakų ministras sekmadienį pareiškė, kad Ukraina pernai tris kartus padidino ginklų gamybą, o šalies gynybos sektoriuje šiuo metu dirba 500 bendrovių. Kijevas nuosekliai ieško būdų, kaip sustiprinti savo gynybą, be kita ko, skatindamas vietinę ginklų gamybą ir naujoves.

Oleksandras Kamyšinas Kijeve sakė, kad į šias pastangas įsitraukė 100 valstybinių ir 400 privačių bendrovių ir kad Ukraina šiais metais numato dar „gerokai padidinti šaudmenų gamybą“.

Lietuvoje

Esame pakeliui į Kijevą. Laukia daugybė susitikimų, tiesioginis eteris viename pagrindinių Ukrainos kanalų bei gyvas Volodymyro Zelenskio parašas ant vėliavos pirmajam kare su orda žuvusiam lietuvių kariui savanoriui Milžinui.

Nuotraukoje: išsyk už Lenkijos – Ukrainos sienos.

Ukraina. Raginimas lenkams nutraukti blokadą | A. Navio nuotr.

Ukraina. Raginimas lenkams nutraukti blokadą | A. Navio nuotr.

Kviečiame palaikyti ryt Lietuvoje vyksiantį protestą prieš lenkų ūkininkų vykdomą blokadą K. Sirvydo skvere, Vilniuje.