Prašoma nukelti sovietinį paminklą „Vėliavnešiai“

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/03/08/pr... 2024-03-09 19:33:00, skaitė 1020, komentavo 23

Prašoma nukelti sovietinį paminklą „Vėliavnešiai“

Desovietizacijos komisiją prie Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro gavo Nacionalinio susivienijimo partijos prašymą nukelti dėl Ukmergėje esantį sovietinį „Vėliavnešių“ paminklą, daugiau nei keturis dešimtmečius stūksantį šio miesto centre.

Kaip teigiama Nacionalinio susivienijimo (NS) kreipimęsi, „Vėliavnešių“ skulptūra, pastatyta Sovietų Sąjungos 60-mečio proga, simbolizuoja sovietinę okupaciją.

Dauguma Ukmergės rajono gyventojų, dalyvavusių savivaldybės surengtoje apklausoje, pasisakė už šios skulptūros nukėlimą, tačiau Ukmergės valdžia visais būdais siekia ją išsaugoti.

„Tuo pačiu metu pasiduodama žydų bendruomenės spaudimui nukelti paminklinį akmenį antisovietiniam rezistentui „Vyčio“ apygardos vadui kapitonui Juozui Krikštaponiui dėl tariamo jo dalyvavimo žydų žudynėse, kuris kol kas neįrodytas jokiu teismo sprendimu ir šiuo metu yra tik atskirų asmenų nuomonė“, – rašoma NS išplatintame pranešime žiniasklaidai..

„Vėliavnešiai“ | rengėjų nuotr.

„Vėliavnešiai“ | rengėjų nuotr.

„Nacionalinio susivienijimo Deltuvos skyrius reikalauja pagaliau nukelti sovietinę okupaciją šlovinantį paminklą ir dėl to kreipėsi dėl vertinimo į vadinamąją Desovietizacijos komisiją, kuriai įvertinus ir Lietuvos gyventojų Genocido ir rezistencijos tyrimo centro direktoriui nusprendus, kad skulptūra šlovina sovietinę okupaciją, savivaldybė būtų įpareigota ją nukelti.

Kadangi to nesiima savivaldybė, taip nesilaikydama Ukmergės rajono gyventojų pozicijos, į komisiją kreipėsi Nacionalinis susivienijimas. Tuo tarpu Lietuvos laisvei daug nusipelniusio Juozo Krikštaponio paminklo reikalaujame neliesti, kol jo atžvilgiu nėra įsiteisėjusio teismo nuosprendžio.

Negalime ilgiau saugoti paminklų okupantams ir negalime leisti kiekvienam norinčiam šmeižti Lietuvai nusipelniusius asmenis, nors jų kaltė nėra įrodyta vieninteliu teisinėje valstybėje galimu būdu – įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu“, – teigia NS Deltuvos skyriaus pirmininkas Marius Parčiauskas.

Ukmergės rajono savivaldybės administracija 2022 m. birželio 3–17 dienomis vykdė gyventojų apklausą dėl skulptūros „Vėliavnešiai“ likimo.

Apklausos rezultatai parodė, kad skulptūros nukėlimui iš 600 balsavusių ukmergiškių pritaria 75 proc., o nepritaria vos 25 proc. Nepaisant to, Ukmergės rajono savivaldybės taryba nusprendė skulptūrą palikti, o meras pareiškė, kad bus bandoma ją patobulinti, suteikiant jai kitokią prasmę…

Pasak kreipimosi autorių, „Pastačius paminklą, to meto vietinė spauda rašė, kad skulptūros autorius joje „įkūnijo revoliucinės minties nemirtingumą ir sukūrė paminklą garsiems mūsų krašto sūnums, į Lietuvą atnešusiems sovietinę santvarką“.

 „Vėliavnešių“ skulptūra Ukmergėje turėjo simbolizuoti „revoliucinę“ šio krašto praeitį ir tai, kad Lietuva nebuvo okupuota, o savo noru įsijungė į Sovietų Sąjungą ir laisva valia, iš apačios kylančio judėjimo dėka ėmėsi kurti komunistinę santvarką.

Užrašas lentelėje ant paminklo „Vėliavnešiai“ | rengėjų nuotr.

Užrašas lentelėje ant paminklo „Vėliavnešiai“ | rengėjų nuotr.

Be to, tai, kad meninėje paminklo raiškoje galima rasti lietuviškojo modernizmo bruožų (kaip nurodyta ant paminklo pritvirtintoje lentelėje), kaip tik tarnavo pagrindinei ideologinei paminklo žinutei – kad komunistinė ideologija kilo iš pačios lietuvių liaudies valios. Paminklo meninė forma turėjo pasitarnauti tam, kad komunistinė ideologija būtų pavaizduota kaip „sava“ lietuviams ir neva neprimesta, – rašoma NS kreipimesi.