T. Baranauskas. Pasaulis po dronų revoliucijos

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/03/17/t-... 2024-03-18 16:42:00, skaitė 858, komentavo 2

T. Baranauskas. Pasaulis po dronų revoliucijos

Viena iš Rusijos-Ukrainos karo pasėkmių bus karybos revoliucija. Jau dabar stovime ant slenksčio tokių permainų, kai ne tik karinė technika, ne tik karių grupės, bet ir pavieniai kariai nebegalės iškišti nosies į karo lauką, nes ten kabos milijonai jų laukiančių dronų. Taigi, netolimos ateities karai bus dronų karai.

Be to, tos netolimos ateities dronams nebereikės dronų operatorių, nes ryšį su operatoriais dar galima bandyti sutrukdyti radioelektroninės kovos priemonėmis.

Bet juk kartu kitoje sferoje atsirado dirbtinis intelektas, kurį įmontavus į droną, dronas pats, be jokio operatoriaus, gali pasirinkti taikinį. Ir pasirinks pagal bet kokį požymį – galės ne tik atpažinti, kad tai žmogus, karys, bet ir, jei reikės, atpažins ir taikinio veidą (sąsaja su veidų atpažinimo programa).

Vienintelė įmanoma kovos su tokiais dronais priemomė – to paties dirbtinio intelekto valdomi antidronai, kurie irgi turės būti greitai kuriami, kaip vienintelis išsigelbėjimas.

Dronai naikins dronus, o pas ką tų dronų bus daugiau, tas ir laimės.

Bet… Viskas ne taip paprasta. Be karų tarp valstybių būna dar ir pilietiniai karai, kariniai perversmai ir kovos tarp nusikalstamų grupuočių.

Ką tik aprašyti dronai yra pakankamai paprasti, lengvai net kokiam garažiuke sukonstruojami įrenginiai.

Todėl dronais gali nesunkiai apsiginkluoti ir kokios nors gaujos, privačios karinės grupės, galinčios turėti ir kriminalinių, ir politinių tikslų.

Užmušti nemėgtamą, nekenčiamą, kam nors kuo nors neįtikusį politiką pasidarys pernelyg paprasta, o įprastinė politikų apsauga čia nelabai ką galės padaryti.

Gali būti, kad net ir norinčių tapti politikais gali nelikti, jei įsigalios tokia praktika.

O juk dirbtinio intelekto valdomas dronas savo aukos gali laukti ilgai, bet kur, smogti bet kada, tiksliai identifikavęs ir atpažinęs taikinį, o tas, kas jį paleido, beveik niekuo nerizikuoja, nes jo nusikaltimo vietoje tiesiog nėra, kaip nėra net radijo ryšio tarp jo ir drono…

Kaip gali pasikeisti pasaulis po dronų revoliucijos, kol kas sunku įsivaizduoti, bet krizė, matyt, laukia nemenka…