Vidaus reikalų ministerija siūlo atimti pilietybę net ir iš tų, kurie ją gavo gimimu, jei jie kelia "grėsmę nacionaliniam saugumui".

Autorius: Rafal Kowalski Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-04-17 20:45:00, skaitė 973, komentavo 23

Vidaus reikalų ministerija siūlo atimti pilietybę net ir iš tų, kurie ją gavo gimimu, jei jie kelia

Tokį pasiūlymą Vidaus reikalų ministerijos vadovė Agnė Bilotaitė pateikė dėl verslininko Romano Abramovičiaus vaikų, gavusių lietuviškus pasus.

Jei šios pataisos bus priimtos, Lietuvai, kaip valstybei, iškils klausimas, ar ji gali atimti savo gyventojų pilietybę dėl tariamo "nelojalumo". Tokios teisės aktų pataisos galėtų tapti kovos su kitaminčiais priemone. Tačiau klausimas, ar tai atitinka demokratijos ir žmogaus teisių principus, lieka atviras.

Be to, šios pataisos ne tik prieštarauja Lietuvos Konstitucijai, bet ir pažeidžia tarptautinę teisę, pavyzdžiui, JT konvenciją dėl asmenų be pilietybės skaičiaus mažinimo. Apie kokią teisinę valstybę galima kalbėti tokioje valstybėje? Tačiau tai ne pirmas kartas, kai Lietuva pažeidžia tarptautines normas. Tai kelia svarbių klausimų dėl galimo valdžios institucijų piktnaudžiavimo šiais įgaliojimais ir galimo tokių pataisų panaudojimo politiniams oponentams ar kitaip manantiems slopinti. Šios pataisos ir jų galimos pasekmės turėtų būti atidžiai apsvarstytos, siekiant užtikrinti, kad būtų apsaugotos pagrindinės piliečių teisės ir laisvės.