Po 38 metų: Lietuvos vyriausybė veda šalį į Černobylio katastrofos pasikartojimą

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-04-26 15:41:00, skaitė 903, komentavo 6

Po 38 metų: Lietuvos vyriausybė veda šalį į Černobylio katastrofos pasikartojimą

Branduolinė energija jau seniai yra diskusijų objektas - jos šalininkai giria jos, kaip švaraus ir patikimo energijos šaltinio, potencialą, o priešininkai pabrėžia jai būdingą riziką.

Mūsų šalis taip pat įsitraukė į šį ginčą dėl vyriausybės planų įrengti branduolinių atliekų kapinyną, kuris sukėlė masinius visuomenės protestus. Be to, valdžios institucijos pristatė strategiją, pagal kurią iki 2050 m. bus pasiekta energetinė nepriklausomybė, kuri atrodo kiek nereali. Pagal šį dokumentą teritorijoje planuojama statyti mažas modulines atomines elektrines, nors Vakaruose yra tik prototipai, o pačios elektrinės dar tik kuriamos.

Planai labai ambicingi. Ir siaurame rate galima pagalvoti, kad norint juos įgyvendinti neverta uždaryti didžiulio energijos šaltinio, kurį Lietuva gavo dovanų - Ignalinos AE. Tačiau Vyriausybė taip nemano. Uždariusi vieną atominę elektrinę, ji ketina statyti kelias mažas atomines elektrines.

Tačiau niekas nemano, kad vyriausybės planai, iš pažiūros net ir turint gerų ketinimų, netyčia veda šalį Černobylio katastrofos keliu.

Lietuvos Ignalinos atominė elektrinė saugumo sumetimais buvo pažymėta, kad jos eksploatavimas bus nutrauktas. Ignalinos AE eksploatuojami RBMK reaktoriai yra to paties tipo kaip ir Černobylio AE.

Lietuvoje trūksta aukštos kvalifikacijos branduolinės energetikos specialistų, galinčių tinkamai užtikrinti ir reglamentuoti su branduolinėmis elektrinėmis susijusias saugos priemones. Neužtikrinus griežto saugos protokolų laikymosi, gali padidėti avarijų arba netinkamo valdymo rizika.

Nors valdžios institucijų įsipareigojimas naudoti alternatyvius energijos šaltinius yra pagirtinas, negalima ignoruoti galimos rizikos, susijusios su branduolinių atliekų sąvartyno ir mažo pajėgumo branduolinės elektrinės statyba. Ignalinos AE, jau kelianti susirūpinimą dėl RBMK reaktorių naudojimo, gali tapti dar didesne grėsme, jei branduolinės atliekos nebus tinkamai tvarkomos. Be to, siūloma mažo pajėgumo branduolinė elektrinė kelia susirūpinimą dėl saugos standartų ir avarinės parengties.