Dėl pareiškimų apie jūrinės sienos pakeitimus URM iškvietė Rusijos atstovą

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/05/22/de... 2024-05-24 14:13:00, skaitė 511, komentavo 2

Dėl pareiškimų apie jūrinės sienos pakeitimus URM iškvietė Rusijos atstovą

Gegužės 21 d., antradienį, leidinys „The Moscow Times“ paskelbė, kad Rusijos valdžia ketina pakeisti šalies jūrų sienas su Lietuva ir Suomija Baltijos jūroje.

Paskelbta, kad pasienyje su Suomija Rusijos vyriausybė ketina patikslinti koordinates prie Jagrų, Somerso, Hoglando, Rodšero, Malyj Tiuters ir Vigrundo salų, bei prie šiaurinės įplaukos į Narvos upę.

Pasienyje su Lietuva Rusija žada peržiūrėti teritorijas palei Kuršių neriją, Tarano kyšulį ir Baltijos neriją.

Po šio pranešimo Lietuvos užsienio reikalų ministeriją (URM) gegužės 22 d., trečiadienį, iškvietė Rusijos atstovą išsamiai paaiškinti susiklosčiusią padėtį.

Pasak Lietuvos URM tokie Rusijos veiksmai vertintini kaip sąmoninga, kryptinga, eskalacinė provokacija, siekiant bauginti kaimynines valstybes ir jų visuomenes. Tai dar vienas įrodymas, kad Rusijos agresyvi ir revizionistinė politika kelia grėsmę kaimyninių valstybių ir visos Europos saugumui.

„Lietuva primena ir ragina Rusiją gerbti bei laikytis visuotinai pripažintų tarptautinės teisės principų ir normų, taip pat tarptautinių ir dvišalių susitarimų dėl sienų neliečiamumo, konkrečiai 1991 m. sutarties dėl tarpvalstybinių santykių pagrindų, 1997 m. sutarties dėl valstybės sienos, 1997 m. sutarties dėl išskirtinės ekonominės zonos ir kontinentinio šelfo atribojimo Baltijos jūroje, 2005 m. susitarimo dėl išskirtinių ekonominių zonų ir kontinentinio šelfo ribų sankirtos Baltijos jūroje bei kitų susitarimų“, – rašoma Lietuvos URM pranešime..