Kasčiūnas: mus vienija bendra grėsmė – Rusija

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/kasciunas... 2024-05-24 15:04:00, skaitė 592, komentavo 10

Kasčiūnas: mus vienija bendra grėsmė – Rusija

Gegužės 23 d. pirmą kartą Lietuvoje vyko Šiaurės grupės (angl. Northern Group) gynybos ministrų susitikimas. Apie tai skelbiama Krašto apsaugos ministerijos pranešime visuomenei „L. Kasčiūnas po Šiaurės grupės gynybos ministrų susitikimo: „Mus vienija bendra grėsmė – Rusija“.

Jame dvylikos Europos šalių ministrai ir jų atstovai aptarė saugumo situaciją Baltijos jūros ir Šiaurės Atlanto regionuose, paramą Ukrainai, taip pat NATO viršūnių susitikimo Washington darbotvarkę.

Susitikime ministrai pasveikino Švediją, kuri jame pirmą kartą dalyvavo kaip NATO narė.

„Džiaugiamės Švedijos naryste NATO, nes ji reikšmingai sustiprina ne tik regiono, bet ir viso Aljanso saugumą,“ - džiaugsmu su susirinkusiais pasidalino Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Ministrai vieningai susitarė, kad visas Šiaurės grupės šalis vienija bendra grėsmė – Rusija, todėl būtina stiprinti kolektyvinę gynybą, daugiau investuoti į pajėgumų vystymą.

L. Kasčiūnas pasidžiaugė, kad visos Šiaurės grupės šalys remia Vilniuje priimtą įsipareigojimą dėl gynybos biudžeto didinimo, skiriant jam ne mažiau kaip 2 proc. BVP.

Informuojama, kad NATO atgrasymas ir gynyba prasideda parama Ukrainai.

Pasak L. Kasčiūno, Šiaurės grupės šalys įsipareigojo ir toliau dėti pastangas ir siekti, kad Ukraina būtų pajėgi ginti savo suverenitetą ir užkirsti kelią Rusijos agresijai ateityje.

Šalys susitarė ir toliau tęsti ilgalaikę ir visapusišką paramą Ukrainai, kad padėtų šaliai pasiekti strateginį tikslą – narystę NATO ir ES.