Rusija konfiskuos JAV turtą, kad atlygintų padarytą žalą

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2024-05-24 15:59:00, skaitė 590, komentavo 5

Rusija konfiskuos JAV turtą, kad atlygintų padarytą žalą

Ketvirtadienį paskelbtas dekretas taikomas Jungtinių Valstijų, JAV bendrovių ir piliečių kilnojamajam ir nekilnojamajam turtui Rusijos teritorijoje, jų turimiems vertybiniams popieriams, jų turimai Rusijos bendrovių akcinio kapitalo daliai ir kitoms JAV ir amerikiečių turtinėms teisėms Rusijoje.

Vyriausybės Užsienio investicijų kontrolės komitetas gali nusiųsti teismui sąrašą JAV turto, kuris galėtų būti panaudotas „proporcingumo principu“ žalai, atsiradusiai dėl Rusijos turto JAV, įskaitant Federalinio rezervo turtą, arešto, atlyginti, rašoma vengrų dienraštyje "Magyar Hirlap".

Vladimiras Putinas pasirašė dekretą dėl žalos atlyginimo tvarkos konfiskavus Rusijos turtą Jungtinėse Valstijose, dokumentas paskelbtas teisės aktų portale.

„Rusijos teisių turėtojas turi teisę kreiptis į teismą pagal teismingumo taisykles <...> su pareiškimu dėl nepagrįsto nuosavybės teisių atėmimo fakto nustatymo dėl Jungtinių Amerikos Valstijų valstybinės ar teisminės institucijos sprendimo ir dėl žalos atlyginimo“, - sakoma dokumente.

Rusijos Federacija arba Centrinis bankas galėtų veikti kaip teisių turėtojai.

Siekiant atlyginti žalą, būtų galima areštuoti Jungtinių Amerikos Valstijų ar su jomis susijusių asmenų turtą ir vėliau jį perduoti teisių turėtojui. Tai apima JAV piliečius ir rezidentus, taip pat jų kontroliuojamus užsienio asmenis, neatsižvelgiant į tai, kur jie yra registruoti.

Bus galima areštuoti kilnojamąjį ir nekilnojamąjį turtą, vertybinius popierius, bendrovių akcijas, turtines teises. Tokio turto sąrašą teismui pateiks Vyriausybinė užsienio investicijų kontrolės komisija, gavusi prašymą.

Vyriausybė per keturis mėnesius turėtų pakeisti įstatymus, kad būtų įvykdytas prezidento dekretas.

Remiantis naujausiais „RIA Novosti“ skaičiavimais, remiantis naujausiais turimais duomenimis, Jungtinėse Valstijose įšaldyta maždaug penki milijardai dolerių Rusijos turto. Tuo pat metu 2022 m. pabaigoje tiesioginių amerikiečių investicijų Rusijoje apimtis siekė 9,6 mlrd. dolerių.

Balandžio mėnesį Joe Bidenas pasirašė įstatymą, suteikiantį JAV prezidentui teisę areštuoti Rusijos turtą Amerikoje ir perduoti jį Ukrainos atstatymui. Vadinamasis REPO įstatymas leidžia valstybės vadovui priimti sprendimą dėl konfiskavimo be Kongreso leidimo.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20240523-putyin-amerikai-vagyonbol-potolja-ki-az-amerika-okozta-karokat

https://ria.ru/20240523/ukaz-1947906314.html

http://publication.pravo.gov.ru/document/0001202405230005