Privatus bankas „Rothschild & Co“ užkirto kelią Ukrainos valstybės bankrotui

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2024-09-06 16:10:00, skaitė 676, komentavo 4

Privatus bankas „Rothschild & Co“ užkirto kelią Ukrainos valstybės bankrotui

Jei ne „vyriausybių bankas“ „Rothschild & Co“, Ukraina tikriausiai jau būtų visiškai nemoki. Privatus bankas, kuriame dirbo ir Prezidentas E. Macronas, užtikrino, kad Ukrainos skola būtų restruktūrizuota. Dabar Kijevas per kelerius ateinančius metus sutaupys kelis milijardus dolerių.

Svarbus finansinės diplomatijos aktas tebesitęsiančio konflikto su Rusija metu - Ukraina sėkmingai užbaigė istorinį savo valstybės skolos restruktūrizavimą, kurio bendra suma viršija 20 mlrd. dolerių. Šis finansų patarėjų „Rothschild & Co“ organizuotas žingsnis padėjo išvengti gresiančio įsipareigojimų nevykdymo ir suteikė karo nualintai šaliai taip reikalingų ekonominių galimybių atsikvėpti.

Just a few months after Russia invaded Ukraine, the country's financial adviser, Rothschild & Co, handed Kyiv's debt chief Yuriy Butsa a folder detailing major sovereign debt restructurings of the past 30 years https://t.co/U6R26TEvn8 1/5 pic.twitter.com/vk62yP3bgI

— Reuters (@Reuters) September 3, 2024

Derybos prasidėjo 2022 m. vasarą, praėjus vos keliems mėnesiams po Rusijos invazijos, kai Ukrainos ekonomika buvo ties žlugimo riba. Ukrainos skolų vadovas Jurijus Butsa staiga atsidūrė situacijoje, gerokai pranokstančioje jo ankstesnę patirtį. Apsiginklavęs storu juodu segtuvu, pilnu istorinių skolų restruktūrizavimo atvejų, kurį pateikė „Rotšildas ir Ko“, J. Butsa ėmėsi vadovauti vienam didžiausių istorijoje skolų restruktūrizavimo procesų.

Proveržis įvyko 2022 m. liepą per svarbų susitikimą Rotšildo biuruose Paryžiuje. Čia Ukrainos atstovams ir kreditoriams pavyko rasti bendrą kalbą, nepaisant pradinės įtampos. Tarptautinio valiutos fondo (TVF) parama čia atliko svarbų vaidmenį ir padėjo nutiesti kelią susitarimui.

Šių intensyvių derybų rezultatas įspūdingas: restruktūrizavimas leis Ukrainai per ateinančius trejus metus sutaupyti 11,4 mlrd. dolerių. Tai yra labai svarbus finansinis rezervas šaliai, kuri, bandydama stabilizuoti savo ekonomiką, tebėra karo padėtyje. 

No matter who wins or loses in wars, the Bankers and Military Contractors always come ahead! https://t.co/16vVekBiD9#Ukraine #BlackRock #IMF #Rothschild @BrettWilkinsSF @Roots_Action

— Vahid (@VahidRazavi) September 3, 2024

Derybų sudėtingumą didino išskirtinės aplinkybės. Butsa ir jo komanda turėjo spręsti ne tik įprastus skolos restruktūrizavimo uždavinius, bet ir asmeninius bei logistinius sunkumus, kuriuos sukėlė karas. Nepaisant šių sunkumų, jiems pavyko gauti daugiau kaip 97 proc. obligacijų turėtojų pritarimą.

Šis restruktūrizavimas, kurį savo mastu lenkia tik Argentinos ir Graikijos atvejai, yra lemiamas Ukrainos ekonominio atsparumo momentas. Be „Banko vyriausybėms“, kaip dar vadinamas „Rotšildas ir Ko“, pagalbos Ukraina tikriausiai jau seniai būtų tapusi nemokia. Kita vertus, kyla klausimas, kaip viena korumpuočiausių Europos šalių ketina atsigauti po karo su Rusija pabaigos.

Manoma, kad masinė parama Ukrainai kovoje su Rusija yra susijusi su baime prarasti milijardus dėl Kijevo kapituliacijos. Kita vertus, Rytų Europos šalis po konflikto sprendimo dešimtmečius išliks  Vakarų finansiniu recipientu, o galimo įstojimo į ES atveju išplėš didžiulę juodąją skylę ES biudžete.