Terezos Mei vyriausybė valstybės tarnautojams nurodė nevartoti įvardžių "jis" ir "ji"

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: http://www.propatria.lt/2017/1... 2017-10-24 21:36:26, skaitė 1077, komentavo 1

Terezos Mei vyriausybė valstybės tarnautojams nurodė nevartoti įvardžių

Theresos May vyriausybė valstybės tarnautojams nurodė nevartoti įvardžių „jis“ ir „ji“

Didžiosios Britanijos valdžia nurodė Vyriausybės įstaigose dirbantiems valstybės tarnautojams iš savo kalbos pašalinti lytį nurodančius įvardžius tam, kad nebūtų diskriminuojami transseksualūs asmenys. Nuo dabar šių įstaigų tarnautojai visada, kai tik įmanoma, privalo į gyventojus kreiptis įvardžiu You (liet. tu, jūs), vengti sakyti jis arba ji bei atsisakyti lytį suponuojančių kreipinių, tokių kaip ponas, ponia arba panelė.

Ši taisyklė yra viena iš valstybės tarnautojų vertinimo taisyklių rinkinio. Jis išleistas premjerės Theresos May Vyriausybės kanceliarijos iniciatyva. Rinkinyje taip pat kalbama ir apie tinklalapių dizainą bei tinkamas manieras, kurias turėtų demonstruoti garsiosios Londono Whitehall gatvės valstybinių institucijų tarnautojai, aptarnaujantys mokesčių mokėtojus ir kitus interesantus.

Konservatorius parlamento narys Philipas Daviesas šias taisykles pavadino „politiškai korektiškomis kvailystėmis“. Jo nuomone, „egzistuoja didelė dauguma asmenų, kuriuos gerokai žeidžia toks politinis korektiškumas“. „Pasaulis baigia išprotėti ir, rodos, valdžia šią beprotybę remia“, – atkreipė dėmesį P. Daviesas. Sociologo ir kovotojo už žodžio laisvę prof. Franko Furedi teigimu, „šis kalbos kodas paslapčiomis, nieko apie tai neinformuojant, visuomenėje vykdo minties ir elgesio socialinę inžineriją“.

Viena iš šios naujos politikos pasekmių yra Didžiosios Britanijos Vyriausybės Nacionalinio statistikos biuro nesenas pareiškimas, kad surašant gyventojus nebebus privaloma nurodyti lytį, siekiant nediskriminuoti interseksualų ir nė vienai lyčiai savęs nepriskiriančių asmenų. Ši metodika gali nulemti statistinių duomenų nepakankamumą ir svarbių analitinių duomenų trūkumą.

Šaltinis: dailymail.com, actuall.com