Robert Hutton, Kitty Donaldson. Anglų džentelmeno iškilimas gresia "kietuoju" Brexitu

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: http://www.propatria.lt/2018/0... 2018-02-09 09:12:36, skaitė 1069, komentavo 0

Robert Hutton, Kitty Donaldson. Anglų džentelmeno iškilimas gresia

Robert Hutton, Kitty Donaldson. Anglų džentelmeno iškilimas gresia „kietuoju“ Brexitu

Jis neužima jokio ministerijos lygmens posto, tačiau turi vis daugiau ir daugiau galios svertų, kai kalba pasisuka apie Europos Sąjungą ir Brexit.

Nieko nuostabaus, jog Jacobas Rees-Moggas rado sau nišą iš šioje politinėje batalijoje. Britų konservatorius Bendruomenių rūmų narys pastaruoju metu pasižymėdavo visose svarbiose politinėse kovose. 

Greitų ir užtikrintų Britanijos skyrybų su ES prekės ženklu jau spėjusio tapti Rees-Moggo oponentai ir palaikytojai penktadienį susistumdė šalia renginio Bristolyje, kuriame kalbėti turėjo ir pats Rees-Moggas. Tačiau šiandien kur kas aktualesnė yra ne fizinė konfrontacija, kurios centre buvo atsidūręs ir pats britų konservatorius.

48-erių Jacobas Rees-Moggas pastaruoju metu sužibėjo kaip valdančiosios Konservatorių (Torių) partijos pagrindinis balsas, pasisakantis prieš bet kokią sušvelnintą ar vilkinamą Brexito formą. Šiuo metu jis yra vis garsiau linksniuojamas vienas iš potencialių kandidatų į Didžiosios Britanijos premjero posto, kai jį paliks Theresa May.

Jis jau spėjo viešai kvestionuoti daugelio Brexito įgyvendintojų patikimumą, pradedant Anglijos centriniu banku ir baigiant vyriausybės tyrėjais, įspėjančiais apie galimas Brexito pasekmes. 2017 m. jis susitiko su Steve‘u Banonu, buvusiu JAV Prezidento Donaldo Trumpo patarėju, kad aptartų kampanijos technikas. 

„Konservatoriai jį myli“, - teigia Philipas Cowley, Londono karalienės Marijos universiteto profesorius, kuris vedė diskusiją su Rees-Moggu vasario 1 d. Į renginį susirinko tiek dalyvių, jog jis vos išsitiekė per dvi auditorijas.  „Jeigu jam pavyktų laimėti pirminius partijos lyderio rinkimų etapus – kai Torių deputatai išrenka du galutinius pretendentus į partijos lyderio postą – manau, jog galiausiai jis būtų nugalėtojas.“,- samprotavo Cowley.

Rees-Moggas atstovauja grynajam konservatizmui. Buvęs bankininkas ir turto valdymo kompanijos įkūrėjas pasisako už žemų mokesčių politiką. Be to, jis atvirai deklaruoja esąs prieš abortus ir homoseksualų santuokas. Tačiau Europos klausimas yra ta sritis, kurioje jo požiūris šiandien yra aktualiausias. Jis yra „kietojo“ Brexit, kurio bijo dauguma verslų, šalininkas.

Jis prieštarauja bet kokiam ribotam pereinamojo laikotarpio atsitraukimui ar bet kokia sutarčiai, kuri toliau laikytų Britaniją susaistytą su ES ar jos įstatymais. Tuo pat metu jis įžvelgia galimybes Britanijai siekti sutarčių su kitomis šalimis arba blokais pagal Pasaulio prekybos organizacijos įstatus.

Angliškoji karikatūra

Aukštas, lieknas ir visuomet apsivilkęs angliško tipo dviejų sluoksnių kostiumą, Etono koledžo auklėtinis gali pasirodyti kaip anglų džentelmeno karikatūra. Jis niekuomet nevartoja vieno skiemens ten, kur gali pavartoti penkis ir savo kalboje nevengia lotyniškų citatų. Vienoje iš pastarųjų kalbų vartojo net ir aramėjų kalbą. Nieko keisto, jog jo ankstyvasis viešojo gyvenimo laikotarpis visuomenėje buvo lydimas įvairių anekdotų. 

Skirtingai negu kitos reikšmingos figūros Brexit debatuose, jo nevaržo jokie reikšmingi formalūs postai. Vienintelis Rees-Moggo užimamas formalus postas be to, kad yra parlamento narys, yra Europos tyrimų grupės pirmininkas. Tai neformalus euro-skeptiškai nusiteikusių Torių parlamentarų klubas. Paradoksalu, tačiau būtent Rees-Moggo formalus atsiribojimas nuo Britanijos vyriausybės padarė jį tokių svarbiu dalyviu Brexit derybose.

Brexito šalininkai vyriausybėje, tokie kaip Užsienio sekretorius Borisas Johnsonas ir Aplinkos sekretorius Michaelis Gove‘as yra susaistyti kolektyvinės atsakomybės įstatų. Tuo tarpu Rees-Moggas gali laisvai kritikuoti vyriausybės darbą bet kada, kai tik ima atrodyti, jog ji linkusi užimti nuosaikesnio Brexito liniją.

Praėjusią savaitę Rees-Moggas užsipuolė Iždo kanclerį Philipą Hammondą dėl ataskaitos, kurioje teigiama, kad atlikta valstybės iždo analizė rodo, jog Brexitas pakenks šalies ekonominei padėčiai. Jis apkaltino valstybės pareigūnus, dėl to, kad šie „falsifikuoja skaičius“ tam, jog pablogintų išstojimo iš ES vaizdą. Valstybės tarnautojų sąjunga, atsakydama į verbalinį išpuolį, Rees-Moggo žodžius pavadino „nepagrįstomis sąmokslo teorijomis.“

Akivaizdus tokios intervencijos į vyriausybės darbą tikslas yra atgrasyti ministrų kabineto narius nuo „švelnesnio“ Brexito varianto. Toks tikslas tuo pat metu yra ir iššūkis Th. May lyderystei tiek partijoje, tiek vyriausybėje.

Pavojus slypi tame, jog May komandos pagrindinėje sudėtyje yra „35 ideologiniai kietojo Brexito šalinininkai“, BBC TV interviu pirmadienį teigė buvusi Finansų ministrė Anna Soubry, arši ES šalininkė.

„Pats metas Theresai May imtis iniciatyvos ir pastatyti juos į vietą“,- teigė ji. „Mes nebe galime palaikyti tokios situacijos toliau. Reikia kažko imtis, nes priešingu atveju ne tik gausime Jacob Rees-Moggą į premjero poste, bet ir destruktyvų Brexito variantą, kuris sugadins mūsų ekonomiką kelioms kartoms į ateitį. Todėl aš neketinu toliau ramiai sėdėti ir taikstytis su šiuo absurdu.“

„Bloga nuojauta“

Parlamento neformaliosios Europos tyrimų grupės pilnas narių sąrašas yra slaptas, tačiau aišku, jog jų daugiau nei 30, o tai reiškia, jog pakankamai tam, kad nustelbtų May balsą parlamente. Be to, tai daugiau nei pusė reikiamo parlamento narių skaičiaus tam, kad jai būtų mestas partijos lyderystės iššūkis tuo atveju, jeigu toriai pajaustų, jog Brexito klausimas sprendžiamas ne ta linkme kaip jie tikėjosi. 

„Šiuo metu Konservatorių partijoje tvyro bloga nuojauta“, sako Paulas Whiteley‘is, Essexo Universiteto profesorius. „Tai primena Pirmąjį pasaulinį karą – yra visos sąlygos jam prasidėti, tereikia įpėdinio nužudymo.“

Šioje įtemptoje atmosferoje, kai kiekviena partijos vidinė grupė stebi kiekvieną kitą ir laukia, kas pirmas ims reaguoti, Rees-Moggo įtaka ir reikšmė yra visiems akivaizdi. May pozicija yra tokia trapi, jog partija suvokia, kad bet kuriuo momentu gali tekti rinktis naują lyderį. Jei tas įvyktų artimu metu, tiek Johnsonas, tiek Gove‘as gali tikėtis laimėti Rees-Moggo ir jo torių grupes balsus. Tuo pat metu jo dinamiška pozicija partijoje yra priminimas jiems, jog euroskeptikai visuomet turi alternatyvą tuo atveju, jeigu Johnsonas ir Gove‘as nenorės jiems deramai atstovauti. 

Netgi pati May gali gauti tam tikros naudos iš Rees-Moggo. Kalbėdamas anonimiškai vienas ministras prasitarė, jog derybose su ES May yra paranku turėti sudėtingą asmenį užnugaryje. Tai derybų dalyviams visuomet veikia kaip priminimas, kad jeigu jie Britanijos premjerei nepasiūlys geros sutarties, vieną dieną gali tekti derėtis su pačiu Rees-Moggu. 

Politinis produktas

Kaip ir Jeremy‘is Corbynas, opozicinės Leiboristų partijos lyderis, Rees-Moggo fenomenas gali būti geriausiai suprantamas kaip atsakas į tai, kas šalies politikoje vyko anksčiau. Du dešimtmečius Britų valdantieji siekė surasti politikos aukso vidurį: pirmiau Tony‘is Blairas, tada Davidas Cameronas. Jų patrauklumas elektoratui buvo susijęs su jų atsiribojimu nuo radikalios politinės linijos ir pragmatine laikysena.

Jeigu tai patenkindavo eilinį pilietį, tai tikrų tikriausiai erzindavo aktyvistus, trokštančius stipresnės ir aiškesnė politinės žinutės. Ypač dabar, kai Britanija susidūrė su vienu iš sudėtingiausių politinių galvosūkių per kelis dešimtmečius.

Vengdamas kompleksiškumo, Rees-Moggas, kaip ir Corbynas, gali išvengti sudėtingų klausimų. Paklaustas kaip jis išspręstų iš pažiūros sunkiai suderinamą Jungtinės Karalystės sausumos sienos su Airija klausimą, jis atsakė, jog tai paprasta: Jungtinės Karalystė gali paprasčiausiai atsisakyti uždaryti sieną su Airija. Jei to nori airiai, tai yra jų rūpestis, teigė Rees-Moggas. 

Toks atsakymas ekspertų netenkina. „Vyriausybė negali tiesiog nieko nedaryti ir turėti atvirą sieną su šalimi, su kuria nieko nėra suderinta atitinkamu klausimu“ , - sako Samas Lowe, Europos reformų centro prekybos ekspertas.

Tačiau kol Brexitas toliau poliarizuoja Britanijos politiką, Rees-Moggo pasirinkta retorika įgauna vis daugiau palaikymo.

Jis niekada nėra atmetęs galimybės varžytis dėl partijos lyderio posto. Klausimas, kurį žmonės uždavinėja nuo tada, kai 12-os metų jis buvo nufotografuotas skaitydamas Financial Times kartu su savo žaisliniu meškinu, išlieka aktualus ir šiandien: kaip toli jis esi?

versta iš bloomberg.com